Kosmisen säteilyn tutkimusryhmä mukaan kansainväliseen hankkeeseen etsimään pimeää ainetta avaruudesta

Oulun yliopiston kosmisen säteilyn tutkimusryhmä on kutsuttu mukaan tunnettuun laajaan kansainväliseen avaruustutkimushankkeeseen AMS-02, jonka tavoitteena on löytää kokeellisia mitattavia todisteita pimeästä aineesta ja antimateriasta avaruudessa. Onnistuessaan tutkimus vastaa moniin avaruusfysiikan, astrofysiikan, kosmologian ja teoreettisen fysiikan peruskysymyksiin.

AMS-02, Alpha Magnetic Spectrometer, on edistynein avaruuden kosmisen säteilyn tutkimuslaite. Se on 8,5 tonnia painava spektrometri, joka on asennettu Maata kiertävän Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) kylkeen sen ulkopuolelle.

AMS-02 kerää tauotta tietoa rekisteröimistään avaruuden ja kosmisen säteilyn sisältämistä hiukkasista ja lähettää niistä dataa Maahan. AMS-02 kuljetettiin ja asennettiin paikoilleen keväällä 2011. Tähän mennessä se on rekisteröinyt yli 130 miljardia kosmisen säteilyn sisältämää hiukkasta.

Oulun yliopiston kosmisen säteilyn tutkimusryhmä kutsuttiin mukaan tutkimushankkeeseen erityisesti Auringosta peräisin olevan kosmisen säteilyn huippuasiantuntijoina. Alueen osaaminen on tärkeää, jotta AMS-02:sta saadut mittaustulokset ja data osataan tulkita oikein. Ryhmään kuuluvat professori Ilya Usoskin ja tohtori Stepan Poluianov ja he toimivat yhteistyössä Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion ja Avaruusilmaston tutkimusyksikön kanssa.

”Yhteistyö tarjoaa meille tilaisuuden osallistua moderneimpaan mahdolliseen kokeelliseen avaruustutkimukseen ja suoran pääsyn tutkimusdataan. Se taas avaa meille mahdollisuuden läpimurtoon tutkimuksessa ja ainutlaatuisen kokemuksen uusimmasta data-analyysista”, iloitsee professori Usoskin. Ryhmä tulee myös avustamaan datansiirtoa Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa CERN:ssa.

AMS-02-hanketta toteuttavat maailman johtavat tutkimuslaitokset, Massachusetts Institute of Technology MIT ja Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERN. Johtajana toimii Nobel-palkittu fyysikko, professori Samuel C.C. Ting.

Alpha Magnetic Spectrometer AMS-02 kiinnitettynä Kansainvälisen avaruusaseman kylkeen.

Viimeksi päivitetty: 12.4.2019