Tutkijoiden yö 2019

Tutkijoiden yö – koko perheen tiedetapahtuma

Perjantai, syyskuu 27, 2019

Tervetuloa Tutkijoiden yöhön! Osallistu työpajoihin, näytöksiin ja esityksiin ja tapaa oikeita tutkijoita! Avoin tapahtuma tarjoaa näkemistä ja kokemista kaikenikäisille. Ovet tutkimuksen lähteille ovat avoinna Linnanmaan kampuksella 27.9.2019 klo 17.00–21.00.

Sisäänkäynti Erkki Koiso-Kanttilan kadulta ovi 2T.

Tapahtuma on maksuton. Ohjelmaan tulee täydennyksiä.

Työpajat:

Lue oikealle Lukukoiralle ja -kissalle, tunnista tunteita ja selvitä, mistä ääni tulee!

Tule johdattamaan lukukoirat ja -kissa kirjojen ihmeelliseen maailmaan ja tutustumaan keskustelevaan lukemiseen. Paikalla on oikeita eläimiä. Mistä ihmisen ääni tulee? Sepä selviää, kun kokoat kurkun ja pään! Lisäksi pääset pelaamaan Tunne-etsivät-peliä, joka on tutkitusti tehokas tunteiden tulkki. Tutustu myös Peili Visionin luomaan virtuaalitodellisuuteen etsimällä eri maailmoista eläimiä tai ammu katseella avaruudessa meteoriitteja! Miten virtuaalitodellisuus liittyy neurologiseen kuntoutukseen? Virtuaalilasien käytön alaikäraja on 12 vuotta, muuten paja soveltuu kaikenikäisille. Business Kitchen

Fab Lab

Tarjolla on monenlaisia digitaalisen valmistuksen demoja ja työpajoja, joissa pääsee kokeilemaan elektroniikan rakentamista ja laserleikkaamista sekä tutustumaan 3D-tulostamiseen. Fab Lab

Virtuaalinen Eläinmuseo

Vierailijat pääsevät vierailemaan Oulun yliopiston eläinmuseon virtuaalitodellisuusversiossa. Piste on interaktiivinen nk. "room-scale" virtuaalitodellisuuskokemus.

Arktisen öljyntorjunnan haasteet ja niihin vastaaminen – APP4SEA-karttasovellus

Ilmastonmuutoksen myötä niin laivaliikenteen kuin muunkin taloudellisen toiminnan uskotaan lisääntyvän voimakkaasti arktisilla merialueilla. Tämän myötä öljypäästöjen ja -onnettomuuksien todennäköisyys lisääntyy ja muodostaa suuren riskin herkälle, hitaasti uusiutuvalle luonnolle. Tule kuuntelemaan arktisen öljyntorjunnan haasteista ja kuinka niitä pyritään vähentämään APP4SEA-karttasovelluksen avulla. Ota oma läppäri, tabletti tai kännykkä mukaan! 

Ekokaupunkipeli – rakenna oma ympäristönäkökulmat huomioiva unelmakaupunkisi

Mitä kaupunki tarvitsee toimiakseen, mitä ilman emme tule toimeen ja miten nämä tarpeet voidaan toteuttaa ympäristönäkökulmat huomioiden? Tule pelaamaan ekokaupunkipeliä yksin tai ystäviesi kanssa, rakenna oma unelmakaupunkisi.

Ilta arkeologina

Arkeologian työpajassa voit tutustua arkeologian löytömateriaalityyppeihin ja niihin liittyvään tutkimukseen. Työpisteissä on tarjolla muun muassa esineiden, luiden ja tekstiilien tunnistamistehtäviä. Tule tutustumaan arkeologiaan tutkijoiden ja opiskelijoiden opastuksella. Klo 17.30-19.30. Sopii kaikenikäisille. AT115A

Valmista paperia ja tutustu nanoselluloosaan

Työpajassa pääset valmistamaan omaa paperia ja tutustut nanoselluloosan mahdollisuuksiin tulevaisuuden materiaalina. PR101

MatikkaPysäkki

Matematiikka on muutakin kuin laskemista! Tule pelaamaan pelejä ja viihtymään matemaattisten pulmien parissa. Pelit sopivat parhaiten yli 4-vuotiaille. Keskusaulan vihreät naulakot

Energy harvesting floor

How will the Energy Harvesting Technology change your daily life and support the smart society? The floor tiles will be able to convert the pressure when stepped on into electricity and thus lightening up LED bulbs, as well as for other purposes. Using this demonstration, together with other energy harvesting devices, makes to realize how powerful the environmental energy is. In the future, people will be encouraged to take more exercise, whilst the energy generated by human body can be used for generating electricity and support the smart society. Tellus

VRungius – muumiotutkimusta virtuaalisesti

Työpajassa perehdytään virtuaaliohjelman avulla Keminmaassa 1600-luvulla eläneen kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen muumiosta tehtyyn tutkimukseen. Nuorille ja aikuisille tarkoitettu interaktiivinen oppimiskokemus, ikäraja 15 vuotta. AT117

Tietojenkäsittelyä monelta kantilta

Sessiossa pääset tutustumaan älykkään teknologian kehittämistyöhön. Tule katsomaan, mikä olisi juuri sinulle sopivinta: ohjelmointi, mallintaminen, luonnostelu, uusien tuoteideoiden keksiminen, testaus. Työpajassa pääset kokeilemaan vaikkapa blokkiohjelmointia tai 3D-mallinnusta. Sopii lapsille ja aikuisille. TF103

Lasten yrittäjyystyöpaja

Tule perustamaan oma yritys! Työpajassa on kaksi toimintapistettä, joissa lapset suunnittelevat oman yrityksen ja askartelevat sille logon. Jokainen nuori yrittäjä saa palkkioksi starttirahaa = suklaakolikoita. Toimintapisteiden kesto 10–15 minuuttia.

Ötökkäakatemia

Tervetuloa tapaamaan pikkuötököitä ja suurenmoisia tutkijoita! Ötökkäakatemia tutustuttaa sinut ötököiden elämään ja hyönteistutkimuksiin. Haluatko nähdä muurahaisten eri kehitysvaiheita, kiiltomadon toukkia kotiloillallisella tai kimalaisten palloilua tutkimusareenalla? Kiinnostavatko hirvikärpäset? Miten hyönteisten käyttäytymistä, viestintää, perimää ja evoluutiota tutkitaan? Mitä on parviäly? Tapaa tutkijoita ja eläviä ötököitä: kiiltomadon toukkia, kimalaisia ja muurahaisia. Kasvitieteellisen puutarhan aula, Kaitoväylä 5.

Veikeät vesiötökät

Työpajassa sukelletaan vedenalaiseen maailmaan tutkimaan vesiötököitä. Monien hyönteisten toukkamuodot elävät veden alla, mutta miltä ne oikein näyttävät ja mitä ne tekevät? Akvaariossamme ryömii muun muassa vesiperhosten ja korentojen toukkia. Montako otusta tunnistat? Mikroskoopin alla pienet ötökät muuttuvatkin suuriksi ja pääset tutkimaan niitä lähemmin.

Hammasrata

Tiedätkö, miltä näyttää, kun hampaassa on reikä? Oletko kuullut, mikä reikiä aiheuttaa? Tule katsomaan, miten Denny neuvoo hampaiden harjaamisessa ja lasermittari piippaa reiän kohdalla!

Tiedekirjasto Pegasus ihan ötökkänä

Tiedekirjasto Pegasuksen piste tarjoaa hauskaa tekemistä kaikenikäisille.

Olisinko ötökkä? Eläinaiheinen kuvausseinäke. Kuvaa itsesi eläimenä.

Ongintaa. Ongi itsellesi namuinen eläinruno.

Eläimet runoissa -pienoisnäyttely.

Eläinrintamerkki. Tee itsellesi eläimellinen rintamerkki.

Väritysseinäke. Väritysseinä, joka tarjoaa väritettäväksi mm. arktisen alueen eläimiä niin aikuisille kuin lapsille.

Askartele vaikka ötököitä. Askartelua materiaaleina kirjojen sivut.

Testaa Formula-auto!

Esillä opiskelijavoimin suunniteltu ja valmistettu kilpa-auto. Formula on mukana 2019 Itävallan F1-radalla järjestetyissä kansainvälisissä insinööritaitokilpailuissa. Tule juttelemaan formulakuskeille ja testaamaan, miltä maailma näyttää kilpa-auton penkiltä!

 

Luennot ja esittelyt:

The Road to the Big Bang

The Big Bang theory is the present-day explanation to the origin and the evolution of the Universe. Its development has been one of greatest hits in the history of science during the XXth century. In this talk, Sebastien Coméron will review the facts that are relevant to the establishment of the Big Bang theory. He will rapidly cover the two millennia that elapsed between Ancient Greece and the consolidation of the Big Bang cosmology. While this review can by no means be complete he will try to highlight some brilliant works have gone unnoticed through history. 17.00–19.00, a break included. Esitys on englanninkielinen. L8

Three Problems of the Big Bang Model: Dark Matter, Dark Energy, and Inflation

The Big Bang model is the current explanation for the origin and the evolution of the universe. It is well supported by a variety of observational tests. However, some aspects of this very successful model are problematic. In this talk Sebastien Coméron will tell about three of these problems:

- What is the nature of the ubiquitous and at the same time elusive dark matter?

- What is dark energy?

- What is inflation and why do we need it to explain the universe? 19.30–20.20. Esitys on englanninkielinen. L8

Sustainable business and innovations from the Arctic

Business Index North (BIN) project focuses on sustainable development and value creation in the Arctic and High North, with the aim of creating a knowledge-based information tool for stakeholders in the Arctic including businesses, academics, media and governments. Alexandra Middleton will give a short summary of the research. Esitys on englanninkielinen. Tellus Frost.

Biopankki Borealis – tutkimuksella parempaa terveyttä

Biopankkitutkimuksien kautta kehitetään sairauksiin parempia hoitoja ja diagnostiikkaa. Tule tutustumaan biopankkiin ja myös tutkimustyön menetelmiin ja arkeen – Arvaa mikä? – mikroskooppikisa ja pipetointihaaste.

Kurkistus tropiikkiin

Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet Romeo ja Julia ovat avoinna yleisölle. Trooppisen ja subtrooppisen kasvillisuuden salaisuuksia. Opastetut kierrokset puolen tunnin välein. Kasvitieteellinen puutarha, Kaitoväylä 5.

Painettavaa elektroniikkaa taipuisasti

VTT:n tutkijat esittelevät, kuinka orgaanisille taipuisille alustoille painetut aurinkokennot ja LED-kalvot taipuvat erilaisiin ratkaisuihin. Esillä on mm. OPV- ym. muuta kalvoa suoraan painosta, Aurinkokenno-nukkekoti, Elektrokromi-näyttöjä sekä LED-valokalvoja.

 

Avaruuden haasteet - Tutkijoiden yö Sodankylässä

Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan avaruuden haasteista Sodankylän Avaruuskampukselle päärakennus Polariaan perjantaina 27.9.2019 klo 18-21.

Yleisöluennoilla kuulet avaruuden kauneimmasta värinäytelmästä, revontulista, kaiken oleellisen, näet kauniit kuvat ja videot ja pääset kysymään luennoitsijalta mieltä askarruttavat kysymyksesi. Revontulien lisäksi esittelemme Sodankylän geofysiikan observatorion toimintaa ja puhumme nykypäivän haasteista ihmiskunnalle: avaruusromusta ja avaruussäästä. Lisäksi ohjelmassa on viime vuoden Tutkijoiden yössä suosittu Valo ja Aika -luento, jonka lopussa kokeillaan revontulten tai ainakin yötaivaan kuvaamista omalla kameralla.

Tarkempi ohjelma julkistetaan syyskuun alussa.

 

 

 

 

 

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti

Oulun yliopisto, Linnanmaa

Tapahtuman osoite

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1

Takaisin tapahtumiin

Viimeksi päivitetty: 28.6.2019