Kilpa-auto opiskelijavoimin

Formula Student on kansainvälinen insinööritaitojen kilpailu, jossa rakennetaan pieni kilpa-auto.

Formula Student Oulu on Oulun yliopiston opiskelijoiden harrastejärjestö, jossa ajoneuvoista ja moottoriurheilusta kiinnostuneet rakentavat kilpa-autoa Formula Student -kilpailuihin. Tiimi on kasvanut nopeasti usean kymmenen opiskelijan joukoksi, jossa on eri aloja edustettuna kattavasti.

”Tässä projektissa tarvitaan laaja-alaisesti kaikenlaisia osaajia”, kertoo Formula Student Oulun tiimipäällikkö Jyrki Ontto-Panula.

Formula-auto on hyvin monimutkainen kokonaisuus, jossa yhdistyy eri tekniikan aloja, unohtamatta projektin taloudellista puolta. Mitäänhän ei saada rakennettua ilman rahaa. Konetekniikan opiskelijoiden lisäksi joukosta löytyy sähkötekniikan, tuotantotalouden ja kauppatieteiden opiskelijoita.

Formula Student -sarjassa opiskelijoiden formulatiimit kisaavat rakentamillaan autoilla. Suorituskyvyn lisäksi arvioidaan projektin toteuttamista myös muulla tavoin, kuten talousasioiden ja auton suunnittelun onnistumisella.

”Kyllähän tämä on kaikista suurin projekti, mitä yliopistolla on opiskelijoilla. Noin 45 tiimiläistä on mukana”, paljastaa Ontto-Panula projektin mittasuhteista.

Projekti on jaettu eri osa-alueisiin, joista jokaista hoitaa oma, asiaansa perehtynyt tiimi. Osa-alueet ovat moottori, runko, sähköt, katteet, voimansiirto, jarrut, markkinointi ja talous.

Aiempaa osaamista tärkeämpänä pidetään motivaatiota, sillä projektissa oppii ja joutuu ottamaan asioista selvää. Yksikään tiimin jäsen ei ole tullut mukaan valmiiksi tietäen, kuinka kilpa-auto rakennetaan.

Formula Student -projekti on siitä erinomainen, että luennoilla opittuja asioita pääsee toteuttamaan aivan kuin työelämässä.

”Lujuusopin ja elementtimenetelmien luennoilla opitut asiat konkretisoituvat erinomaisesti, kun rungosta pitäisi saada kestävä ja samalla kevyt. Samaan aikaan toiset miettivät tuotantotalouden kurssilla opittuja asioita projektinhallinnasta, jotta auto saadaan valmistumaan ajoissa ja kehitys etenemään hallitusti aikataulussa”, valaisee projektin mediatiimissä työskentelevä Tatu Lappalainen.

Auto pitää luonnollisesti myös rakentaa, joten tuossa vaiheessa joutuu raapimaan päätään valmistuksen ongelmien kanssa. Luennoilla opittua teoriatietoa pääsee siis konkreettisesti hyödyntämään projektissa.

Suunnitteluprosessissa tarttuneista opeista voi olla puolestaan hyötyä kursseilla ja tenteissä. Ennen kaikkea eväitä saa tulevaa työelämää varten, sillä projektina Formula Student vastaa hyvin yrityksen tuotekehitysprosessia ja vaatii isojen kokonaisuuksien hallintaa.

Niin ja se kilpaileminen: koko projektin kruunaa kesän kilpailukausi, jolloin talven aikana suunniteltu ja rakennettu formula laitetaan testiin. Kaudella 2017 Formula Student Oulu kisaili Hollannissa. Heinäkuun puolessa välissä uusin formula pakattiin peräkärryyn ja auton keula käännettiin kohti Alankomaita.

 

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.