Vaihto-opiskelusta tarttui taskuun rentoutta ja rohkeutta

”Vaihtoon lähteminen oli suunnitelmissani opiskelujen alusta alkaen. Aloin miettiä sitä tosissani kolmannen vuoden syksyllä, ja vuoden kuluttua siitä eli neljännen vuoden syksyllä pääsin lähtemään. Ennakkojärjestelyt asumista ja opintoja ajatellen sujuivat jouhevasti. Pohjoismaiden välinen sopimus helpottaa toisiin Pohjoismaihin lähtemistä esimerkiksi oleskeluluvan suhteen”, prosessitekniikan opiskelija kertoo.

Etelä-Tanskan yliopistossa oli Product Development and Innovation -niminen koulutusohjelma, joka oli tarpeeksi lähellä omia opintoja.

”Suoritin siis vaihdossa diplomivaiheen vapaavalintaiset opinnot. Koulutusohjelmamme kieli oli englanti ja siellä oli paljon muitakin vaihtoopiskelijoita. Sain tehtyä kaikki opintopisteet, jotka suunnittelinkin tekeväni.”

Odense, parinsadan tuhannen asukkaan kaupunki Etelä-Tanskassa, tuntui heti kotoisalta.

”Yliopisto hommasi asunnon, joka oli neljän vaihto-opiskelijan solu. Kaupungissa pääsi kätevästi liikkumaan pyörällä, mikä onkin Tanskassa tosi näppärä liikkumiskeino. Pyöräilijät oli otettu todella hyvin huomioon kaupunkisuunnittelussa ja kaikkiin paikkoihin oli helppo mennä pyörällä. Ostin itselleni Facebook-kirppikseltä mummopyörän, jota ikävöin yhä”, Hietala nauraa.

 

Laaja-alaisempi ajattelutapa tuotekehitykseen

Hietala opiskeli myös vähän tanskan kieltä.

”Tanskaa ei todella ymmärrä ruotsin pohjalta juurikaan, heillä on vahvoja murteita. Jos tanskalainen sen sijaan osasi norjaa, kommunikointi sujui ruotsi-pohjalla jo helpommin.

”Opinnot olivat samalla tavoin luentoja kuin täälläkin, ja lisäksi ryhmätöitä ja artikkeleihin tutustumista. Luennot kestivät kerrallaan neljä tuntia, joten siihen oli vähän totuttelemista”, Hietala kertoo.

Product Development and Innovation -ohjelma kannusti yrittäjyyteen ja startupeihin.

”Se ei tuntunut prosessitekniikan opiskelijana lähtökohtaisesti omalta. Suurin osa opiskelijoista olikin konetekniikan tai tietotekniikan opiskelijoita. Huomasin kuitenkin lukuvuoden edetessä omaksuvani tietynlaisen, laaja-alaisemman ajattelutavan esimerkiksi tuotekehitykseen liittyen. Uskon, että siitä on hyötyä myös tulevassa työelämässä.”

Mitä viiden kuukauden vaihdosta sitten jäi päällimmäisenä käteen?

”Ainakin hirveästi uusia kavereita! Lisäksi koen, että Tanskassa on aika paljon rennompi ilmapiiri, ja halusin tuoda sen mukanani Suomeen. Sain myös uskallusta ja rohkeutta. Tulevaisuudessa esimerkiksi ulkomaille töihin lähteminen ei tuntuisi ollenkaan mahdottomalta vaihtoehdolta.”

 

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.