Tiedeaiheissa on loputtomasti kerrottavaa

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja Iida Putkonen on ikuisesti utelias. Tiedeviestinnän maisteriopinnot ovat antaneet hänelle rohkeutta testata omia kykyjään.

Iida Putkonen on päätynyt kuin huomaamattaan Oulun ylioppilaslehden avustajasta lehden päätoimittajaksi. Ylioppilaslehteen Putkonen kirjoitti juttuja avustajana jo opiskellessaan kirjallisuuden kandidaatiksi.

”Laitoin silloiselle päätoimittajalle varovaista viestiä, että voisinko olla avustaja. Häntä koipien välissä mietin, olisikohan minusta tähän”, kertoo Putkonen hakeutumisestaan journalismin pariin.

Putkosella on nyt takanaan vuosi opintoja Tiedeviestinnän maisteriohjelmassa TIEMAssa. Viestinnän käytännön taitoja sisältävät opinnot ovat valaneet uskoa ja luottamusta omiin kykyihin myös päätoimittajan työssä. Rohkeutta on saanut etenkin opiskelukavereilta.

”Kun kerroin kurssikavereilleni hakeneeni ylioppilaslehden päätoimittajan sijaisuutta, joku sanoi osuvasti, että haastattelussa kuvittelet sitten meidät kaikki seisomassa taustalla. Mietin vieläkin, miten ihana se viesti oli.”

”Ylioppilaslehdessä kerrotaan opiskelijoiden näkökulmasta yliopiston uutisia."

Oulun ylioppilaslehden fuksinumero kolahtaa uusien opiskelijoiden postilaatikkoon jo ennen lukukauden alkua. Lehti tutustuttaa fuksit yliopistomaailmaan alkaen ainejärjestöjen haalareiden värien esittelystä.

”Ylioppilaslehdessä kerrotaan opiskelijoiden näkökulmasta yliopiston uutisia. Kysytään ne kysymykset, jotka kiinnostavat opiskelijoita ja joita ei välttämättä yleisissä tilaisuuksissa kerrota”, Putkonen kertoo päätoimittamastaan lehdestä.

Putkonen toivoo lehden yhdistävän yliopiston eri alojen opiskelijoita.

”Haluan kirjoittaa aiheista, jotka kiinnostavat ihmisiä laajasti. Lehdessä on kerrottu esimerkiksi perheellisten opiskelijoiden arjesta.”

Nainen lukee lehteä.

Tiedeviestinnän maisteriopiskelija Iida Putkonen kertoo kunnianhimonsa ja halunsa testata omia kykyjään saaneen hänet hakemaan Oulun ylioppilaslehden päätoimittajaksi.

 

Rautainen luotto tuleviin osaajiin

Tiedeviestinnän pariin Putkosen veti halu oppia käytännön taitoja. TIEMA-opinnoissa opiskelijat hankkivat osaamista kirjoittamisen lisäksi muun muassa podcastien ja videoiden tekemisessä. 

”Hehkutin hakemuskirjeessä, miten mahtavaa olisi päästä kokeilemaan käytännön juttuja. Kirjallisuuden puolella olin jo pari vuotta lukenut teoriaa ja käynyt viestinnän sivuaineen avoimen yliopiston kautta.”

”On ollut hurjaa, miten se valanut itseen uskoa, että hei minusta on tähän. On päässyt käytännössä tekemään ja saanut konkreettista palautetta.”

Parasta TIEMAssa on Putkosen mielestä opiskelijoiden, alumnien ja henkilökunnan välinen yhteys.

Tiedeviestinnän kurssien oppeja Putkonen on päässyt hyödyntämään ylioppilaslehden päätoimittajan työssä. Yhtenä kurssityönä hän taittoi lehden 30-sivuisen printtinumeron.

”Yllättävän nopeasti on TIEMA-opintojen aikana kasvanut varmuus siihen, että osaan näitä asioita”, hän iloitsee.

Parasta TIEMAssa on Putkosen mielestä opiskelijoiden, alumnien ja henkilökunnan välinen yhteys. Opiskelemaan tullaan monenlaisilla taustoilla eri aloilta, mutta kiinnostus tieteestä viestimiseen yhdistää.

”Kaikilla on kova luotto siihen, että meistä tulee rautaisia ammattilaisia. Meillä on verkosto, jossa kaikki löytävät oman paikkansa.”

 

Uusi tutkimustieto innostaa

Jo kirjallisuutta opiskellessaan Putkonen kertoo olleensa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tekstin voimasta vaikuttaa.

Tiedeviestinnän gradun aiheeksi on valikoitunut journalismin suhtautuminen tietoon ja valheellisen tiedon kehystäminen tieteellisenä tietona.

”Mielestäni on todella tärkeää kouluttaa ihmisiä tunnistamaan, mikä on nykymaailmassa totta ja missä menee luotettavan tiedon raja”, Putkonen painottaa.

Putkonen nauttii siitä, että saa miettiä, mikä uudessa tutkimustiedossa voisi kiinnostaa laajemmin.

Tiedeviestinnän opiskelijana tieteen ja tutkitun tiedon maailma on tullut tutuksi. Putkonen nauttii siitä, että saa miettiä, mikä uudessa tutkimustiedossa voisi kiinnostaa laajemmin.

”Tiedejuttuja kirjoittamalla pääsee juttelemaan tutkijoiden kanssa ja kuulemaan sellaisista aloista ja asioista, joista ei muuten kuulisi. Ja sitten vielä saa olla välittäjä, joka kertoo asiasta kaikille muille.” 

Oulun ylioppilaslehteen Putkonen nostaa mielellään yliopistolla tehtävää tutkimusta. Tiedeaiheista löytyy loputtomasti tärkeää kerrottavaa, jonka hän arvelee kiinnostavan sekä yliopisto-opiskelijoita että myös eri alojen tutkijoita.

”Tutkijat eivät itse ajattele, miten kiinnostavia heidän tutkimusaiheensa ovat muiden mielestä. Miten siistiä on vaikkapa se, että kimalaisille on opetettu jalkapallon säännöt!”

 

Teksti: Terhi Suominen. Kuvat: Mikko Törmänen

Iida Putkonen

Humanististen tieteiden kandidaatti kirjallisuudesta 2019.
Opiskelee Tiedeviestinnän maisteriohjelmassa TIEMAssa.
Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja.
Kaikesta kiinnostunut Putkonen on haaveillut tähtitieteen lukemisesta sivuaineena.