Oulu on ainutlaatuinen

Kun venäläinen Sergei Kopytin tuli opiskelemaan Ouluun, hän ajatteli jo silloin, että voisi opintojen jälkeen hyvin jäädä.

”Tykkään pitää mahdollisuudet avoinna.”

Pyöräilyä ja musiikkia intohimoisesti harrastava mies haki opiskelemaan useaan yliopistoon, ja tuli hyväksytyksi Oulun lisäksi muuallekin.

”Ennen kuin tein päätöksen, tein pienen road tripin. Olin käynyt Suomessa aiemminkin, mutta vain Helsingissä. Oulu teki heti vaikutuksen. Oli toukokuu, ja illat olivat jo todella valoisia. En ollut kokenut sellaista ennen. Oulu tuntui ainutlaatuiselta.”

Kahden vuoden mittainen kasvatustieteiden Learning, Education and Technology -maisteriohjelman kurssit on jo suoritettu, ja Kopytin tekee parhaillaan gradua.

”Se on vähän jäänyt, kun olen ollut kokopäivätyössä jo vuoden”, mies nauraa.

Kopytin kotiutui Ouluun heti.

”Oulu tuntuu pieneltä ja kotoisalta, mutta kun tutustuu siihen vähän syvemmin, huomaa, että se onkin aika iso ja kansainvälinen. Täällä on hyvä ilmapiiri.”

Kopytin halusi alusta alkaen tutustua aktiivisesti ihmisiin – nimenomaan suomalaisiin, sillä heidän kauttaan pääsee kiinni paikalliseen kulttuuriin ja tapahtumiin.

”Ei ole minun juttuni jäädä pyörimään vaihto-opiskelijapiireihin tai ylipäätään pelkästään yliopistoympyröihin. Hommasin asunnon läheltä keskustaa, jotta näkisin alusta lähtien muutakin kuin Linnanmaan. Olen tavannut paljon samanhenkisiä ihmisiä ja monien alkuaikojen tuttavuuksien kanssa olen tekemisissä edelleen. Parasta Oulussa ovat sen erityinen ilmapiiri ja ihmiset.”

 

OYY:n kansainvälinen vahvistus

Melko pian Kopytin löysi tiensä myös Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintaan.

”Menin aluksi mukaan OYY:n tapahtumiin, ja aika pian tulin valituksi edustajistoon. Olin kaikkien aikojen toinen kansainvälinen opiskelija OYY:n edustajistossa. Noin kymmenen kuukauden kuluttua olin edustajiston varapuheenjohtajana. Opin paljon tuona aikana”, Kopytin kertoo.

Nyt Kopytin työskentelee suunnittelijana Tellus Innovation Arenassa.

”Asiat ovat seuranneet luontevasti toisiaan. Olen tutustunut ihmisiin ja sitä myötä on avautunut uusia ovia. Tärkeintä on olla itse aktiivinen. Se vaatii aluksi sinnikkyyttä, mutta kukaan ei tee sitä puolestasi. En myöskään ole tehnyt asioita pelkästään CV:ni vuoksi vaan siksi, että olen kiinnostunut niistä. Vapaaehtoistyö on lähellä sydäntäni ja minusta on hienoa päästä auttamaan muita.”

Kielimuureihin Kopytin ei ole törmännyt, vaikka esimerkiksi OYY:n edustajistossa kaikki dokumentit olivat suomeksi.

”Oulu on kansainvälinen kaupunki ja täällä on kyllä todella helppoa tulla ihmisten kanssa juttuun englanniksi. Ymmärrän suomeakin jo hyvin, vaikka osa detaljeista saattaa mennä ohi. Ja ainahan voin kysyä, jos en ymmärrä.”

Intohimoinen pyöräilyharrastaja nauttii Oulusta myös pyöräilykaupunkina.

”Täällä pidetään tiet kunnossa talvellakin. Usein menen myös maastoon pyöräilemään ja pistän musiikit korviin. Nautin siitä, että luonto on täällä puhdas.

 

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.