Koti kolmessakymmenessäkolmessa neliössä

Opiskelijakämpän voi sisustaa omannäköisekseen. Tuunaamalla saa toteutettua pienen budjetin sisustusideoita.

Sanja-Maria Ollin pikkuruisen kaksion sisustuksen tehostevärinä toistuu punainen. Jopa isovanhemmilta saadut perintöpinnatuolit ovat punaiset. Mikä säkä, että Olli sattui kaikista Yliopistokadun taloista saamaan asunnon juuri punaisesta talosta, jonka ikkunanpuitteissa punainen hehkuu myös sisäpuolella. Kemian opiskelijan osoite on  Yliopistokadulla. Siitä on tullut koti.

”Kun sain opiskelupaikan, muutin ensin vuodeksi soluun. Se oli ihan mahtava ratkaisu, sillä uudessa kaupungissa olin alkuun vähän pallo hukassa, kuten varmasti moni muukin. Kolmen hengen solussamme oli yleensä aina joku kotona. Kämppikseni olivat vaihtareita, joten vertailimme kulttuureja ja ruokatottumuksia”, Olli kertoo.

Vuoden jälkeen alkoi kuitenkin tuntua, että oma koti olisi kiva.

”Olin jo tutustunut kaupunkiin ja saanut omia kaveriporukoita. Tiesin, että haluan kodin yliopiston läheltä. Tästä on näppärä kulkea aamuisin luennoille ja iltaisin jumppaan tai kuntosalille Linnanmaan liikuntahallille. Kaupat ja palvelut ovat myös lähellä, ja pyörällä pääsee näppärästi keskustaan tai Ideaparkiin.”

PSOASin tarjoama kolmenkymmenenkolmen ja puolen neliön kaksio lumosi Ollin ensi näkemältä.

”Ihastuin tähän kompaktiin ja valoisaan kotiin. Näköalat olivat myös plussaa.”

Seitsemännestä kerroksesta näkyy silmänkantamattomiin huojuvia männynlatvoja ja kauempana siintää Kuivasjärvi. Eipä pöllömmät opiskelijaboksinäkymät.

Sanja Ollin opiskelijakämpässä toistuu punainen. Pinnatuolit ovat lahja isovanhemmilta.

 

Kavereiden kokoontumispaikka

Soluhuoneensa Olli oli jo sisustanut lapsuudenkodistaan tuomilla huonekaluilla, uutta sänkyä lukuun ottamatta. Pikkuruinen olohuone tarvitsi vain sohvan, vitriinin ja pyöreän ruokapöydän, jonka isovanhempien punaiset pinnatuolit saivat seurakseen.

”Olin viime kesänä töissä Seinäjoen asuntomessuilla, ja siellä tuli kerättyä pienen budjetin sisustusideoita. Harkoista ja laudanpätkästä tehty tv-taso on sellainen, samoin kuormalavasta tuunattu sohvapöytä”, Olli esittelee.

Tuunaukset hän teki kesämökillä.

”Olen pyrkinyt tekemään järkeviä hankintoja. Kotona on aina opetettu säästämään. Tämä on väliaikainen koti, joten kaikkien hankintojen pitäisi sopia myös seuraavaan asuntooni. Lavapöytä on helppo pistää sivuun tai siirtää joskus vaikka parvekkeelle, jos sellainen on”, tarkan euron opiskelija miettii.

Ollin äiti perehdytti tyttärensä verhojen ompeluun, joten niistäkin saatiin mieleiset. Olohuoneen nurkassa on myös vitriini, joka toimii Ollin astiakaappina.

”Olen saanut astioita lahjaksi jo rippijuhlista lähtien. Kun lähdin kotoa, saatoin kiittää sukulaisia mielessäni, sillä astiahankintoja ei tarvinnut enää tehdä.”

Astioille onkin käyttöä, sillä pikkuruisesta koostaan huolimatta Ollin asunto toimii usein ystävien kokoontumispaikkana.

”Järjestämme aika paljon kokkausiltoja kavereiden kesken. Synttäreilläni täällä oli melkein parikymmentä ihmistä, ja hyvin mahduttiin!”

Olohuoneen seinällä roikkuu myös paapan tekemä Lakeuden Risti.

”Se muistuttaa kotikaupungistani. Oulussa olen viihtynyt hyvin, ja Oulu alkaa tuntua koko ajan enemmän kodilta. Olen aloittanut salibandyharrastuksen ja sain nyt oman alani kesätöitäkin täältä. Odotan jo kovasti, millainen tulee olemaan ensimmäinen kesäni Oulussa.”

 

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.