Opiskelijat mukaan Oulun startup-skeneen

Vahvasta ICT-osaamisestaan tunnetussa Oulussa opiskelijat ja yritykset törmäytetään toisiinsa Oulu Entrepreneurship Societyn tapahtumissa.

”Oulu Entrepreneurship Society eli OuluES on opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö, jossa erilaisten tapahtumien avulla kannustamme opiskelijoita yrittäjyyteen ja aktiiviseen elämänasenteeseen”, kiteyttää OuluES:n puheenjohtaja Jenna Suorsa.

Yhteisön järjestämät tapahtumat voivat olla mitä tahansa rennoista verkostoitumiskemuista kansainvälistäkin mainetta niittäneeseen Polar Bear Pitchingiin.

”Järjestämme myös workshoppeja ja erilaisia get together -tapahtumia, joihin kutsumme eri alojen ihmisiä rennossa hengessä”, yhdistyksen varapuheenjohtaja Sebastian Frey lisää.

OuluES on osa Business Kitchen -toimintaa. Business Kitchen on Oulun korkeakoulujen perustama avoin kohtaamispaikka yritystoimintaan liittyvien ideoiden kehittelyyn.

”Telluksen Business Kitchenistä löytyy avoimia työskentelytiloja vapaaseen verkostoitumiseen. Myös siellä järjestetään erilaisia tapahtumia. Business Kitchen on eräänlainen korkeakoulujen yrittäjyyshubi”, Frey kertoo.

Suorsa ja Frey haluavat toivottaa kaikkien tieteenalojen opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi OuluES:n tapahtumiin ja tiloihin.

”Rohkeasti mukaan vain tutustumaan ja tekemään! Ajauduin itsekin tänne vähän puolivahingossa mukavien ihmisten perässä”, Frey nauraa.

 

Kansainvälisyys näkyy ja kuuluu

Saksasta kotoisin oleva Frey tuli alun perin Ouluun suorittamaan International Business Management -maisteriohjelmaa.

”Kaipasin tekemistä iltoihin, kun luennot olivat jo ohi, ja löysin Business Kitchenin ja OuluES:n. Ihmiset täällä ottivat minut avosylin vastaan. Nyt työskentelen kokopäiväisesti auttaakseni muita kehittämään ideoitaan ja toteuttamaan intohimojaan”, Frey kertoo.

Kaikki OuluES:n materiaalit ovat englanniksi ja työporukka kansainvälinen.

”Se on ihan tietoinen valinta. Olemme huomanneet, että vaihto-opiskelijat ovat aktiivisia yrittämiseen liittyvissä asioissa. Englantia ei pidä suomalaistenkaan säikähtää: olin itsekin aluksi sitä mieltä, etten puhu tarpeeksi hyvää englantia tullakseni mukaan. Se oli turha pelko. Suomi on sitä paitsi niin pieni maa, että kansainvälisyys on täällä melkein elinehto”, kauppatieteitä opiskeleva Suorsa sanoo.

Oulu tunnetaan teknologiakaupunkina.

”ICT-osaaminen on Oulun vahvuus, ja se näkyy tietyllä tavalla täkäläisessä startup-skenessäkin. Se ei tarkoita, etteikö muidenkin alojen opiskelijoille olisi kysyntää. Kannustaisin esimerkiksi humanististen alojen opiskelijoita tulemaan rohkeasti tapahtumiimme. Monissa yrityksissä tarvitaan kielten ja muiden humanististen alojen osaamista. Startupien ympärillä on Oulussa hyvä pöhinä, ja siihen pääsee mukaan helposti, kun tulee mukaan tutustumaan ihmisiin.”

ICT-alojen rinnalla muun muassa terveysteknologian ja pelialan yritykset ovat Suorsan mukaan nousussa.

”Konkreettisia yhteistyöprojekteja, joissa on mukana niin opiskelijoita kuin yrityksiäkin, on jo käynnissä.”

Yrittäjyyden merkitys kasvaa Suorsa pitää hyvänä asiana sitä, että yrittäjyyttä on alettu painottaa myös korkeakouluopinnoissa.

”Esimerkiksi Oulun yliopistossa yrittäjyyden sivuaine on kaikkien opiskelijoiden valittavissa.”

OuluES järjestää toimintaa myös korkeakouluympäristön ulkopuolella.

”Yksi hyvä esimerkki on yrittäjyyteen painottuva Kesäyrittäjä-projekti 17–24-vuotiaille nuorille. Nuoret ovat perustaneet muun muassa kotiparturin, pyöräkorjaamon ja maahantuontiyrityksen. Ideana on ollut, että nuoret ovat päässeet mahdollisimman matalalla kynnyksellä tutustumaan yrittäjyyteen, meidän toimintaan ja yliopiston tarjoamiin mahdollisuuksiin”, Suorsa kertoo.

Sebastian Freylla oli alun perin ajatus käydä Oulussa vain opiskelijavaihdossa. Oulu on kuitenkin muuttanut hänen mielensä.

”Olen viihtynyt Oulussa tosi hyvin. Työ, jota teen, tuntuu mielekkäältä. Lisäksi Oulu on mahdollisuuksien kaupunki. Mitä tahansa haluat tehdä, voit tehdä sen täällä”, Frey intoutuu.

 

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.