Monitieteisessä Oulun yliopistossa ideoidaan, kehitetään ja tuetaan

Mitä merkitsee opiskelu monitieteisessä yliopistossa? Kaisa Pappilan vastaus on yksiselitteinen: se voi muuttaa koko elämän.

Itsevarmuus, kannustus ja tuki ovat asioita, joita markkinointia opiskeleva Kaisa Pappila kokee Oulun yliopiston monitieteisyyden antavan.

Pappila tietää, mistä hän puhuu. Hänellä on paras mahdollinen näköalapaikka siihen, mitä monitieteisyys merkitsee opiskelijoille, tutkijoille ja muulle henkilökunnalle, sekä yrittäjille ja hyvän idean saaneelle oululaiselle. Kyseessä on yliopiston uusi työskentelytila: Tellus Innovation Arena.

”Minun piti olla täällä töissä vain pari kuukautta, mutta toisin on käynyt”, nauraa Pappila.

Hänen tehtäviinsä kuuluu tapahtumajärjestelyjä, konseptisessioita, tilavarauksia, neuvontaa ja ohjausta. Vieraita läheltä ja kaukaa. Vierailuja lähelle ja kauas.

”Oikeastaan minun työtäni on tuoda ihmisiä yhteen.”

Pappila osallistui Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa mentorointiohjelmaan. Hän sai kumppanikseen pankkimaailman kokeneen ammattilaisen, jota hän tapasi säännöllisesti ja jolle sai esittää niin paljon kysymyksiä kuin keksi.

”Kokemus oli hieno. Ajattelin, että sama mahdollisuus pitäisi saada kaikille Oulun yliopiston opiskelijoille.”

Pappila vei ajatuksensa Tellukseen. Tuloksena on ensimmäinen koko yliopiston yhteinen mentorointiohjelma. Mentorointiohjelma tuo ihmisiä yhteen. Toisin kuin voisi ajatella, mentori ei välttämättä ole samalta alalta kuin opiskelija – ja siinä on yksi jutun hienoimpia puolia.

”Poikkitieteellinen pölytys on hedelmällisintä”, kiteyttää Pappila.

Monitieteisen yliopiston hedelmällisiin kohtaamisiin kannustaa myös monet muut Telluksen projektit.

Itse asiassa koko Tellus on suunniteltu niin, että siellä on vaivatonta istahtaa toisen viereen ja kohdata suunnitellusti tai suunnittelematta. Myös erilaisia työtiloja on paljon, pienemmille ja isommille ryhmille sekä myös yksintyöskentelemiseen.

Ympäri Tellusta ilmapiiri on innostunut ja vastaanottava, hyvällä tavalla kihisevä ja kuhiseva. On selvä, että Tellus on monitieteisen yliopiston henkinen minä-kuva: valmis mihin vain.

”Tässä oppii erinomaisia taitoja, kuten työskentelemään eri alojen ihmisten kanssa.”

Se on epäilemättä yksi monitieteisen yliopiston vahvimmista puolista.

Telluksessa – niin kuin koko yliopistossa – tulevaisuus on koko ajan läsnä.

”Me haluamme näyttää opiskelijoille, minkälainen on yrittäjyyden urapolku, ja kannustaa kehittämään ideoita, joista voi syntyä uusia startup-yrityksiä ja menestystarinoita.”

Pappilassa itsessä on aina asunut sisäinen yrittäjä.

Tellus on yliopiston ideapolun alkupää. Mutta eikö ideoiden jakaminen huolestuta?

”Omista ideoista kannattaa aina puhua.”

Tellukseen on tulossa myös ideasohva. Kun siihen istahtaa, vieressä istuu valmiiksi jo joku toinen. Se toinen voi olla Pappila. Tai joku muu monitieteisen yliopiston telluslainen. Joka tapauksessa joku, joka kuuntelee ideoitasi, ehdotuksiasi ja ajatuksiasi ja alkaa pohtia kanssasi erilaisia mahdollisuuksia.

 

Kaisa Pappila on artikkelin julkaisun jälkeen siirtynyt muihin tehtäviin.

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.