Sinnillä sisään unelma-alalle - arkkitehtiopintojen vuoksi tehty työ kannatti

Arkkitehtiopiskelija Pauliina Paloniemi ei luovuttanut tavoitellessaan unelmaansa. Sinnikäs hakeminen tuotti tuloksen ja Paloniemi opiskelee nyt viidettä vuotta arkkitehtuuria.
Arkkitehtiopiskelija Pauliina Paloniemi hymyilee kameralle Linnanmaan kampuksen arkkitehtuurin tiloissa.

Arkkitehdiksi itsevarmuudella ja sinnikkyydellä

Pauliina Paloniemellä oli selkeä suunnitelma: hänestä tulee arkkitehti. Alalle pääsy ei kuitenkaan ollut hänelle helppoa ja Paloniemi pääsi sisään arkkitehtiopintoihin vasta viidennellä yrittämällä. Mikä antoi voimia pyrkiä opiskelemaan kerta toisensa jälkeen?

”Luulen että se johtuu tietynlaisesta itsevarmuudesta ja siitä, että luottaa omiin kykyihinsä”, Paloniemi miettii.

Vaikka Paloniemi joutui pettymään monta kertaa ja alkoi jo epäillä omia kykyjään, luotto itseensä säilyi. Hän oli varma, että sopii arkkitehdiksi ja ala on häntä varten.

”Olin niin utelias ja tuntui, että tämä on pakko päästä näkemään.”

Kaverit apuna luku-urakassa

Arkkitehtiunelma oli Paloniemelle niin iso asia, että hän onnistui kehittämään itselleen ramppikuumeen pääsykokeita kohtaan. Vain kerran vuodessa eteen tuleva mahdollisuus näyttää omat taitonsa aiheutti paineita.

”Jännitys on aika äärimmillään, kun odottaa jotain kokonaisen vuoden”, Paloniemi kertoo.

Onnistuneen pääsykoesuorituksen tekeminen vaati suunnitelmallisuutta ja sinnikkyyttä. Kavereista ja aikuislukiossa käydyistä pitkän matematiikan kursseista oli suuri hyöty valmistautumisessa.

”Yksi kaverini oli haka matikassa ja hänen kanssaan istuimme keväisin pääkirjastolla harjoittelemassa”, Paloniemi sanoo.

Vuosien päämäärätietoinen työ kannatti, sillä Paloniemi kokee olevansa nyt unelma-alallaan.

”Olen oikeassa paikassa.”

Paloniemi on huomannut, että Oulu ottaa lämpimästi vastaan myös muualta tulevat opiskelijat. Etelä-Suomesta kotoisin olevat opiskelukaverit ovat viihtyneet opiskelukaupungissaan todella hyvin.

”Tänne tullaan ihan selkeästi viihtymään. Oululaisuus näkyy positiivisella tavalla yliopiston toiminnassa. Täällä on rento ja rehellinen tapa suhtautua asioihin.”

Pauliina Paloniemi nauttii päästessään toteuttamaan luovuuttaan eri tavoilla niin arkkitehtiopinnoissa kuin vapaa-ajalla.

Aiemmin opituista taidoista on paljon iloa

Paloniemi on voinut hyödyntää graafisen suunnittelun taustaansa arkkitehtiopinnoissaan. Arkkitehdin työssä tarvittavien suunnitteluohjelmien opettelu on ollut helpompaa, kun visuaalisen puolen ohjelmisto on jo tuttua. Se on sujuvoittanut vaativien opintojen suorittamista.

”Helpotti paljon, että Adobe-kirjaston ohjelmat olivat jo tuttuja, kun piti kuitenkin opetella suunnitteluohjelmien käyttö.”

Työnhaussa aiemmista opinnoista on ollut hyötyä. Paloniemi pääsi jo fuksivuoden jälkeisenä kesänä töihin arkkitehtitoimistoon.

”Yllättävän paljon saattaa tulla vastaan sellaisia töitä, joissa pitää miettiä esimerkiksi brändiä jollain tavalla. Graafisen puolen osaamisesta on hyötyä erityisesti töiden visualisoinnissa ja esittelyaineiston valmistelussa.”

Arkkitehtuurin esteettisyyden Paloniemi kokee poikkeavan graafisen suunnittelun maailmasta.

”Arkkitehtuurin fiilis on kevyempi ja eteerisempi, ei niin räväkkä ja kokeileva kuin graafisessa suunnittelussa”, Paloniemi tiivistää.

Luovuus näkyy niin töissä kuin vapaa-ajalla

Itsensä luova toteuttaminen on Paloniemelle tärkeää. Vapaa-ajalla syntyy niin uusien rakennusten konsepti-ideoita kuin graafisen suunnittelun töitä kevytyrittäjänä.

”On mukava päästä toteuttamaan luovuutta eri tavoilla. Graafisen suunnittelun sivutoimeni, tai harrastuksena sen ennemminkin koen, on mukavaa vastapainoa arkkitehdin työlle”, Paloniemi kertoo.

Luovuutta pääsee arkkitehtinä käyttämään esimerkiksi uudenlaisen asumisen suunnittelussa. Paloniemi on kiinnostunut etenkin tekniikan yhdistämisestä arkkitehtuuriin. Hän haluaa seurata ja tutkia miten asumisen mielekkyyteen liittyvät asiat muuttuvat.

”Tällä hetkellä minua kiinnostaa kokeellinen suunnittelu, innovoivat materiaalit ja tekoälyn tuominen asumiseen”, Paloniemi kertoo.

Rakennusopin osa-alueeseen Paloniemi on ollut erityisen tyytyväinen.

”Me tutkimme opiskeluaikana todella tarkasti rakennusopillisia teemoja, eli miten asioita oikeasti rakennetaan ja miten eri materiaalit toimivat.”

Pauliinan neuvot unelma-alalle pyrkimiseen

  1. Tee selkeä suunnitelma. Tee aikataulu ja suunnittele, milloin kertaat ja harjoittelet mitäkin asioita. Pysy aikataulussa ja keskity kokeisiin.
  2. Ota selvää pääsykokeista. Selvitä, mistä osioista koe rakentuu ja tutustu valintakriteereihin, niin et ylläty.
  3. Jos epäonnistut pääsykokeessa: istu alas ja mieti mikä meni vikaan. Selvitä koepisteesi ja ota selvää, missä voit parantaa. Ota epäonnistuneet kokeet oppimiskokemuksena.
  4. Tähtää tosissasi unelmiasi kohti. Vaatii kovasti tsemppaamista valmistautua pääsykokeisiin aina uudestaan. Tukeudu perheeseen ja ystäviin.
  5. Pidä pääsi. Aina on ihmisiä, jotka epäilevät kannattaako enää hakea. Mutta jos jotain oikeasti haluaa, on ihan sama mitä muut sanovat.
  6. Varasuunnitelma on hyvä olla. Mitä teet sitten, jos et pääse sisään? Kokemusta voi hakea työharjoittelun kautta tai suorittaa kursseja avoimessa yliopistossa.

Teksti: Terhi Suominen. Kuvat: Aino Mattila.

Pauliina Paloniemi

  • Arkkitehtuurin opiskelija
  • Medianomi
  • Töissä opintojen ohella avustavana suunnittelijana UKI arkkitehdeillä.
  • Paloniemi harrastaa aktiivisesti verkkopelaamista kavereidensa kanssa. Arkkitehtikillan aktiivit järjestävät kerran lukukaudessa Arklan-verkkopelitapahtuman, johon osallistuminen on aina lukukauden huipentuma Paloniemelle.