Tohtorikoulutettavan arkea

Katri Piekkari on valmistunut diplomi-insinööriksi 2018 ja hän on nyt ensimmäistä vuottaan väitöskirjapolulla. Halu tietää ja ymmärtää ilmiöitä oli olemassa jo ala-asteella, kun Piekkari kiinnostui tähtitieteestä.

”Hyvä lukutaito”, kuten Piekkari asian ilmaisee, on kehittynyt tiedeharrastamisen myötä ja auttanut matkan varrella.

Hänen on helppo sisäistää lukemaansa, poimia teksteistä oleellinen ja palata aiheisiin tarvittaessa. Sitä väitöskirjan tekeminenkin vaatii: tiedon lukemista, hahmottamista, hakemista ja oleellisen sisäistämistä – siis metsän näkemistä puilta ja aiheeseen olennaisesti liittyvien yksityiskohtien huomaamista massan seasta.

Piekkarin tutkijan ura alkoi tuntitöillä jo kandivaiheessa. Hänellä oli tehtävänä aineiden jauhatusta labrassa ja liukoisuuskokeiden tekemistä vanhemmille tutkijoille.

Diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen perehtyminen eri vaihtoehtoihin jatkui. Eteen tulleen projektin aiheesta alkoi pikkuhiljaa hahmottua myös se enemmän tutkimusta vaativa aihe: raskasmetallien immobilisointi ettringiittimineraaliin. 

Oulun yliopiston tutkijakoulussa Piekkari sai avukseen seurantaryhmän ja väitöskirjaohjaajan sekä pääsi tohtorikoulutusputkeen.

”Lopulta väitöskirjan tekeminen on ihan normaalia työtä, pitkäjänteistä perustutkimusta ja ratkaisujen kehittämistä”, toteaa Piekkari.

Kansainvälinen tiimi tuo oman kivan värinsä arkeen.

Tutkijan motivaatiosta kertoo, että tutkimusaiheen pitää tuntua tärkeältä. ”Haluan olla hyödyksi tälle planeetalle”, Piekkari toteaa lopuksi. Tuntuu, että hän on kiertotaloutta kehittävässä tiimissä nyt aivan oikeassa paikassa.