Teatteriin jää pahasti koukkuun

”Omstart!” huutaa joku yleisöstä, ja näytelmän tapahtumat menevät uusiksi katsojan toivomalla tavalla. PahkiSpeksi ei ole aivan tavallista teatteria.

”Speksi on interaktiivinen musiikkiteatterin muoto, joka on yleensä parodia. Sen toivat Suomeen teekkarit Uppsalasta. Oulun yliopiston PahkiSpeksi on avoin kaikkien tieteenalojen opiskelijoille ja myös Oulun Ammattikorkeakoulun opiskelijoille”, kertoo PahkiSpeksin ohjaajana ja apuohjaajana neljä vuotta toiminut maantieteen opiskelija Marjo Seppänen.

Speksi on siis erittäin ennalta-arvaamatonta opiskelijateatteria.

”Yleensä mukana on runsaasti huumoria esimerkiksi opiskelijakulttuurista ja ajankohtaisista asioista. Myös musiikkinumerot ovat tärkeä osa speksiä, eli meillä on myös bändi ja tanssijat.”

Yhtä produktiota tehdään yleensä yksi lukuvuosi. PahkiSpeksillä on ollut tähän mennessä viisi produktiota, ja kuudetta käsikirjoitetaan jo täyttä häkää. Kaikki tehdään alusta lähtien itse.

”Näyttelijävalinnat tehdään castingeissa syys–lokakuussa. Esitykset sijoittuvat keväälle. Siinä välissäkin ehtii hyvin mukaan vaikkapa puvustus-, lavastus- tai tarpeistotiimiin, jos sellainen kiinnostaa”, Seppänen vinkkaa.

Speksissä on runsaasti huumoria ja myös musiikkinumerot ovat tärkeä osa näytelmää.

Speksissä on runsaasti huumoria ja myös musiikkinumerot ovat tärkeä osa näytelmää.


Itsevarmuutta ja ystäviä

Speksissä on siis käsikirjoitus, mutta mitkä tahansa käänteet voivat mennä yleisön pyynnöstä uusiksi.

”Yleisöstä saattaa tulla vaikkapa komento ’omstart, dramaattisemmin!’, mikä tarkoittaa sitä, että edeltävät tapahtumat on improvisoitava uudelleen kyseistä ohjetta noudattaen. Speksi vaatii näyttelijöiltä improvisaatiotaitoja ja heittäytymistä. Ohjaajalle se on melko haastava ohjattava ja poikkeaa melko paljonkin normaalin näytelmän ohjaamisesta”, Seppänen sanoo.

Ohjaaja itse innostui speksistä nähtyään tamperelaisen NääsPeksin esityksen jo ennen yliopistoopintojaan. PahkiSpeksi käynnisteli toimintaansa samaan aikaan kun Seppänen aloitti opintonsa Oulun yliopistossa vuonna 2012, joten tuntui luontevalta mennä mukaan.

”Ihastuin jo tuolloin speksin meininkiin ja erityisesti siihen parodiapuoleen. Ensimmäisenä vuonna näyttelin, ja jo toisena vuonna päädyin apulaisohjaajaksi. Olen myös käsikirjoittanut ja toiminut puvustustiimissä ja sihteerinä yhdistyksessä.”

Nyt Seppänen on jäämässä ohjaajan hommista ”eläkkeelle”, ja syy on yksiselitteinen.

”Pitäisi saada opinnot valmiiksi. Teatteriharrastus tahtoo imaista kaiken ajan. Tähän jää pahasti koukkuun”, graduvaiheessa oleva maantieteen opiskelija nauraa.

Speksi on tuonut Seppäselle rutkasti itsevarmuutta.

”Olen oppinut valtavasti uutta teatterista ja sen eri osa-alueista. Valmistun aineenopettajaksi, ja olen huomannut, että ohjaamisessa ja opettamisessa on paljon samaa.”

Poikkitieteellisessä toiminnassa on ollut sekin mahtava puoli, että opiskelualojen väliset ennakkoluulot ovat karisseet ja arvostus muiden osaamista kohtaan lisääntynyt.

”Ennen kaikkea olen saanut PahkiSpeksin kautta uusia, hyviä ystäviä.”


Pahki on Oulun seudun murretta ja tarkoittaa törmätä, tulla törmänneeksi.

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.