Kieli on kommunikointia varten

Nimi: Roosa Heinonen
Opinnot: 2. vuoden germaanisen filologian opiskelija (yhteishausta 2020 alkaen tutkinto-ohjelman nimi on saksan kieli ja kulttuuri). Suuntautumisala Roosalla on kansainvälinen yritysviestintä, sivuaineena englanti.

Opiskelin saksaa viidennestä luokasta eteenpäin koulussa. Vanhempani olivat kai siihen mennessä hoksanneet, että tykkään kielistä, ja ajattelivat, että mitä nuorempana ylimääräisen vieraan kielen aloittaa, sen nopeammin sen oppii. Olenkin heille kiitollinen siitä. En tiedä, olisiko enää murrosiässä tullut otettua ylimääräistä kieltä. Yhdeksännellä luokalla sain Saksan suurlähetystyön kolmen viikon kielikurssistipendin Meckenheimiin. Tuolla reissulla kiinnostukseni saksan kieleen syttyi aivan uudella tavalla, kun kieltä pääsi oikeasti käyttämään.

Kieli käyttöön reissuissa

Suuntautumisvaihtoehtoni on kansainvälinen yritysviestintä, joten tähtään töihin yritykseen, joka kaipaa saksan kielen asiantuntijaa. Sivuaineiksi ajattelin ottaa kauppatieteitä ja viestintää. En valitettavasti pääse käyttämään saksaa juuri muualla kuin koulussa, paitsi reissuissa tietysti. Toissa kesänä reilasin Saksassa, ja saksan kieltä tuli hiukan yllättäen käytettyä myös Pohjois-Italiassa. Kuuntelen myös saksankielistä musiikkia ja luen jonkin verran kirjoja.

”Jos saksan kieli kiinnostaa, kannattaa kuunnella musiikkia, lukea kirjoja ja katsoa vaikka poliisisarjoja telkkarista.”

Älä pelkää käyttää kieltä

Kieltä ei pidä pelätä käyttää, vaikka se tuntuisikin aluksi hankalalta. Muistan itsekin sen häpeän, kun kielikurssilla ilmoitin meneväni vessanpönttöön. Mutta kun pelosta pääsi yli, se oli todella vapauttavaa. Kieltä ei kuitenkaan käytetä toisten kielioppivirheiden korjaamiseen, vaan kommunikointiin! Jos saksan kieli kiinnostaa, kannattaa kuunnella musiikkia, lukea kirjoja ja katsoa vaikka poliisisarjoja telkkarista. Kielioppisäännöt on myös syytä päntätä hyvin ennen pääsykoetta.

Omaa aikaa ja arkiliikuntaa

Otan päivittäin itselleni omaa, rauhallista aikaa kävelemällä yliopistolle. Totesin, että pyöräni on niin surkea, että kävelen mieluummin. Aikaa kuluu noin 45 minuuttia suuntaansa, ja käytän sen yleensä musiikkia tai podcastia kuunnellen. Kävelyrutiini vaatii vähän aikaisempaa aamuherätystä, mutta tulee tarpeeseen ennen kuin tulen ihmisvilinän keskelle yliopistolle. Arkiliikuntaa kertyy kuin huomaamatta puolitoista tuntia päivässä.

Kiinnostuitko saksan kielen ja kulttuurin opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 16.12.2019