Maailman parasta maantieteen opetusta

Nimi: Rita Hiltunen
Opinnot: 4. vuoden maantieteen opiskelija, sivuaineina biologia ja erityispedagogiikka
 

Jo ensimmäisellä luokalla ilmoitin vanhemmilleni haluavani Liisi-opettajaksi, sillä meillä oli Liisi-niminen mukava opettaja. Yläasteella ajattelin vielä opiskelevani matematiikan opettajaksi, mutta lukiossa kiinnostus vaihtui biologiaan ja maantietoon. Niiden väliltä valitsin maantieteen opinnot, sillä minua kiinnostavat myös aluesuunnittelu ja aluepolitiikka.

Käytännön työ kytkee työelämään

Tähän mennessä parasta opinnoissani ovat olleet opetusharjoittelut Oulun normaalikoululla. Niissä olen päässyt näkemään käytännössä opettajan työtä ja itsekin opettamaan ja ohjaamaan. Opetusharjoittelujen myötä opinnot ovat kytkeytyneet käytännön työelämään.

”Opetusharjoittelujen myötä opinnot ovat kytkeytyneet käytännön työelämään.”

Uuteen opetussuunnitelmaan heti sisälle

Olen tehnyt biologian, maantiedon ja englannin sijaisuuksia kouluissa. Huomaan, että ennen opetin samalla tavoin millaista oppia olin itse saanut. Nykyinen opetussuunnitelma suosii aivan toisenlaisia opetustapoja, joten uusiin käytäntöihin pääsee nyt heti sisälle.

Tutustu suuntautumisvaihtoehtoihin

Jos haaveilee urasta biologian ja maantiedon opettajana, kannattaa punnita tarkkaan, kumman niistä valitsee pääaineeksi, sillä pääainetta on huomattavasti enemmän. Myös eri suuntautumisvaihtoehtoihin kannattaa tutustua jo ennen opiskelemaan hakemista. Pääsykokeessa riittää lukion maantiedon hyvä omaksuminen, mutta se on hyvin soveltava, eli siinä pitää ymmärtää kokonaisuuksia.

Kaikilla samat mahdollisuudet kouluttautua

Olen asunut vuoden Australiassa, ja palasin sieltä opiskelemaan Suomeen. Meillä on täällä todella toimiva yhteiskunta ja kaikille samat mahdollisuudet kouluttautua. Koulutuksen laadussakaan ei ole valittamista: esimerkiksi tuoreessa QS World University Rankings by Subject -arvioinnissa Oulun yliopisto sijoittui kuudella tieteenalalla maailman parhaiden yliopistojen joukkoon, ja maantiede oli yksi näistä sijalla 101. Mukana vertailussa oli 4436 yliopistoa.

Kiinnostuitko maantieteen opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 16.12.2019