Avarakatseisuus on erityisopettajan ykkösominaisuus

Nimi: Marita Jääskö
Opinnot: 2. vuoden erityispedagogiikan opiskelija, sivuaineina sosiologia ja kuvataide
Osa-aikaiset työt: ryhmänohjaaja, Tyttöjen talo/Vuolle Setlementti ry, draamaohjaaja, Kulttuuriosuuskunta ILME

Opiskelin Kokkolassa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, kun tulin suorittamaan viimeistä harjoitteluani Ouluun Tyttöjen talolle. Esittävä taide on aina ollut lähellä sydäntäni. Sosiaalinen nuorisotyö imaisi minut mukaansa, ja halusin opiskella sitä lisää. Olen kotoisin Rovaniemeltä, ja Oulu oli aina vetänyt minua puoleensa. Kuten monelle rovaniemeläiselle, Oulu on tarpeeksi iso ja eläväinen kaupunki.

Teoriatietoa käytännön tueksi

Parasta opinnoissa on ollut se mitä lähdin hakemaankin: teoriatieto erityispedagogiikasta. Ennen teoriapohjaa olin jo alasta kiinnostunut, ja maalaisjärjen ja ihmistuntemuksen yhdistelmälläkin pärjäsin tiettyyn pisteeseen saakka. Halusin kuitenkin lisää tietoa. Nykyään osaan ajatella syvemmälle. Osaan toimia paremmin erilaisissa eteen tulevissa tilanteissa.

Monikulttuurista draamaa

Olen edelleen töissä Tyttöjen talolla, ja siellä saan käytännön näkemystä opintojen tueksi. Vedän myös viikoittaista monikulttuurista draamaryhmää, ja siinäkin työssä saan käyttää oppimaani. Minua kiinnostaa työskentely sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti heikommassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Haluan innostaa ja kannustaa. Koen, että teatteri-ilmaisusta tulee varmasti olemaan hyötyä tulevassa työssäni.

”Jos erityispedagogiikka kiinnostaa, suosittelen menemään mukaan sellaiseen toimintaan, missä kohtaa paljon monenlaisia ihmisiä.”

Etsi aitoja kohtaamisia

Avarakatseisuus on erityisopettajan ykkösominaisuus. On todella tärkeää, että osaa katsoa ihmistä pintaa syvemmälle eikä heti luo ennakkokäsityksiä. Jos erityispedagogiikka kiinnostaa, suosittelen menemään mukaan sellaiseen toimintaan, missä kohtaa paljon monenlaisia ihmisiä. Esimerkiksi järjestöissä on tarjolla monenlaista vapaaehtoistyötä. Aidot kohtaamiset ovat hyvä pohja erityisopettajalle.

On tärkeää olla armollinen itselleen

Teatteri-ilmaisussa ja draamassa tärkeintä on turvallinen ilmapiiri, joka riippuu paljolti ohjaajasta. Kun siinä onnistuu, ihmiset uskaltavat heittäytyä tuntemattomaan. Se on todella vapauttavaa. Tärkeää olisi myös osata nauraa itselleen ja olla armollinen. Voin paljastaa, etteivät nämä asiat ole ulkomaalaisille useinkaan sen helpompia kuin suomalaisille, vaikka ajatellaan, että me täällä pohjoisessa olemme jotenkin jäyhiä.

Kiinnostuitko erityispedagogiikan opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 16.12.2019