Kansainvälinen näkökulma kasvatukseen

Nimi: Muusa Jyrkinen
Opinnot: 6. vuoden Intercultural Teacher Education -opiskelija (yhteishausta 2020 alkaen tutkinto-ohjelman nimi on interkulttuurinen opettajankoulutus). Sivuaineina Muusalla ovat matematiikka, liikunta ja Intercultural Competences.
Työt ja opetusharjoittelut: kansainvälisen vaihdon sihteeri, opetus- ja kulttuuriministeriö

Olen lapsesta asti halunnut opettajaksi. Lukion jälkeen reissasin maailmalla ja muutkin haasteet kiinnostivat. Päädyin Oulun yliopistoon selattuani hakuoppaita ja löydettyäni tämän koulutusohjelman, joka on ainutlaatuinen koko maassa. Ajattelin heti, että tämä on minun juttuni. Luokanopettajan pätevyyden lisäksi saan hyviä valmiuksia myös hallinnossa ja organisaatiossa työskentelyyn, sekä laajemman näkökulman kasvatukseen.

Kansainvälinen porukka

Opintoni ovat nyt loppusuoralla ja ne ovat olleet todella mieluisat. Meillä on todella kansainvälinen porukka, vaikka kansainvälisyys ei olekaan mikään vaatimus opiskelemaan tuleville. Vaihto-opiskelijat ovat mukana luennoillamme, koska kaikki perusopintomme ovat englanniksi. Se on antanut mukavasti väriä ja uusia näkökulmia opintoihin. Kävin itse opiskelijavaihdossa Chilessä.

”Suomalainen opettaja on opetettu kriittiseen ajatteluun ja toimimaan itsenäisesti.”

Lasten kanssa työskentely on antoisaa

Harjoitteluita on voinut tehdä todella joustavasti, ja itsekin olen ollut harjoittelussa muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriössä, mikä oli hieno kokemus. Työskentelin kansainvälisten asiain sihteeristössä. Siellä otettiin ilolla vastaan omat kokemukseni opetuksen ruohonjuuritasolta. Nyt tuntuu, että haluan tehdä töitä luokanopettajana, sillä lasten kanssa työskentely on niin antoisaa. Tykkään myös siitä ajatuksesta, että voin halutessani hyödyntää opintojani myöhemmin myös jollain muulla alalla.

Globaalit kysymykset huomioon

Jos luokanopettajuus on juttusi ja kansainvälisyys kiinnostaa, harkitse ihmeessä Intercultural Teacher Education -koulutusvaihtoehtoa. Opinnoissa otetaan tavallisia luokanopettajaopintoja laajemmin huomioon monikulttuurisuus ja globaalit kysymykset. Tulevaisuudessa meillä on hyvin todennäköisesti useita uskontoja ja kieliä yhdessä luokkahuoneessa. Eikä välttämättä tarvitse pyrkiä ulkomaille töihin, sillä Suomessakin on kansainvälistä työtä tarjolla.

Suomalainen opettaja ajattelee kriittisesti

Suomalaisten valtti maailmalla on yksinkertaisesti suomalaisuus. Suomalaisia pidetään tunnollisina ja pedantteina. Koulutuksemme on maailmalla arvostettua. Opettajamme ovat maistereita ja tehneet tutkimuspolun, jota maailmalla arvostetaan. Suomalainen opettaja on opetettu kriittiseen ajatteluun ja toimimaan itsenäisesti.

Kiinnostuitko interkulttuurisen opettajankoulutuksen opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 8.1.2021