Opettajalta vaaditaan tilannetajua

Nimi: Linda Lauri
Opinnot: 2. vuoden luokanopettajaopiskelija
 

Taisin päättää jo viidennellä luokalla, että minusta tulee isona opettaja. Meillä oli silloin niin hyvä opettaja, sellainen jämäkkä äitihahmo. Luokassa oli tietyt säännöt, mutta opettajalta saattoi aina kysyä neuvoa. Muistan, että kouluun oli mukava mennä. Olen aina tykännyt opettaa. Pikkusiskoa olen auttanut usein kokeisiin luvussa, ja hän saattaa edelleenkin soittaa minulle, kun hänellä on tiukka historian koe tulossa.

Opettajan työ on käytännönläheistä

Meillä on luokka, niin kuin koulussa, ja opiskelemme kaikkea sekä teoriassa että käytännössä. Opettajan työ on käytännönläheistä. Teemme paljon ryhmätöitä. Minulla on takana jo kaksi harjoittelua: ensimmäisen vuoden kahden viikon ja toisen vuoden kuuden viikon harjoittelut. Olen myös sijaistanut vanhassa koulussani muutaman kerran. Minulla on ollut hyvät harjoitteluohjaajat ja ohjaavat opettajat. Kun harjoittelun jälkeen menin taas sijaiseksi, huomasin, että opettamiseeni oli tullut varmuutta.

”Ryhmätyötaidot, sosiaalisuus ja avoimuus ovat tärkeitä ominaisuuksia luokanopettajalle.”

Itsenäisyyttä harjoitellaan jo opiskeluaikana

Opettajan työ on esilläoloa, joten suosittelen alaa sellaiselle, joka ei pelkää esiintymistä. Pitää osata käyttää omaa ääntä. Ryhmätyötaidot, sosiaalisuus ja avoimuus ovat tärkeitä ominaisuuksia luokanopettajalle. Pitää myös olla hyvä tilannetaju ja empatiakyky, kun ollaan tekemisissä pienten lasten kanssa. Itsenäiseen työhön pitää myös kyetä, ja sitä harjoitellaan opiskeluaikana. Meillä ei juurikaan ole tenttejä, vaan enemmän erilaisia ryhmätöitä ja kirjallisia töitä.

Kipinä talvilajeihin voi syttyä liikuntatunnilla

Olen nauttinut talvella, kun olemme käyneet liikuntatunneilla hiihtämässä ja luistelemassa. Moni Etelä-Suomesta tullut opiskelukaveri ei ole välttämättä koskaan koulussa hiihtänyt, ja meillä se taas on ollut aina itsestäänselvyys. Vaihto-opiskelijatkin ovat olleet kanssamme luistelemassa, joku ensimmäistä tai toista kertaa. Mielestäni talvilajit saavat jatkossakin kuulua koulujen liikuntatunteihin. Älylaitteet vievät nykyään lasten aikaa eivätkä he lähde niin helposti liikkumaan. Kipinä vaikkapa luisteluun voi syttyä koulun liikuntatunnilla.

Kiinnostuitko luokanopettajan opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 16.12.2019