Pohjoiset kansat kiehtovat

Nimi: Janne Mustonen
Opinnot: 2. vuoden arkeologian opiskelija, sivuaineina kulttuuriantropologia, saamelainen kulttuuri ja museologia
 

Pidin lukion jälkeen useamman välivuoden ja mietin, mitä haluaisin ryhtyä opiskelemaan. Olin lukiossa kiinnostunut historiasta, joten harkitsin sitäkin vahvasti. Arkeologia kuitenkin voitti kiinnostavien pääsykoekirjojensa ansiosta. Olen kotoisin Rovaniemeltä, ja pohjoiset alkuperäisväestöt ja pohjoiset alueet ovat aina kiehtoneet minua, samoin kuin tieteen popularisointi.

Parasta on akateeminen vapaus

Parasta opinnoissani on ollut akateeminen vapaus sekä se, että voi itse valita mitä opiskelee ja minkä näköiseksi oma tutkinto muodostuu. Itse opiskelen sivuaineina kulttuuriantropologiaa, saamelaista kulttuuria ja museologiaa. Näistä muodostuu aika hyvä kokonaisuus sitä ajatellen, mitkä asiat minua kiinnostavat. Tuntuu, että olen päässyt oman alani pariin.

Vaihto-opiskelu Norjassa kiinnostaa

Saamelainen kulttuuri kiinnostaa minua myös tutkimuskohteena. Olen ajatellut, että graduni voisi liittyä siihen. Se nyt on kuitenkin vielä tulevaisuudessa. On hienoa, että Oulussa voi sitäkin opiskella. Haaveilen myös vaihdosta Tromssan yliopistossa. Siellä on sellainen opintokokonaisuus kuin saamelainen arkeologia. Minua kiehtovat erityisesti niin sanotut pyhät paikat ihmisten kautta lähestyttyinä.

"Kannattaa tutustua alan pääsykoekirjoihin jo lukioaikana. Niistä voi olla yllättävää hyötyä myös kirjoituksissa."

Yleisökaivauksilla arkeologin työ tutuksi

Jos arkeologia kiinnostaa alana, kannattaa tutustua alan pääsykoekirjoihin jo lukioaikana. Niistä voi olla yllättävää hyötyä myös kirjoituksissa. Jos kenttähommat kiinnostavat, niin esimerkiksi Kierikkikeskus järjestää yleisökaivauksia, joissa pääsee näkemään arkeologin työtä läheltä. Arkeologia on kuitenkin paljon muutakin kuin kaivauksia. Itsekään en välttämättä tulevaisuudessa suuntaudu kenttäarkeologiaan, mutta ne antavat hyvää kokemusta alasta.

Talvipyöräillen kaupungin tavoille

Oulu on pyöräilykaupunki ja harrastan talvipyöräilyä, puolipakosta. Kotoani Meri-Toppilasta pääsee Linnanmaalle kätevimmin pyörällä, vaikka eihän se niin mukavaa aina ole. Välillä vaaditaan arktista asennetta, kun pyörä jäätyy pakkasessa tai pyörätiet ovat auraamatta. Talvipyöräily on kuitenkin oululainen erikoisuus, joten olen mielestäni oppinut hyvin kaupungin tavoille. Pohjoisesta kotoisin olevana minulle on tärkeä myös luonto, joka on Oulussakin lähellä.

Viimeksi päivitetty: 29.6.2017