Työkaluja moneen eri asiaan

Nimi: Esko Nousiainen
Opinnot: informaatiotutkimuksen opiskelija, sivuaineina viestintä ja elokuvatutkimus
 

Olin ollut jonkin aikaa työttömänä, kun pääsin kotikaupungissani Rovaniemellä kirjastoon töihin työllistämistuella. Innostuin alasta ja suoritin kirjastovirkailijan ammattitutkinnon näyttötutkintona. Sopimukset olivat kuitenkin määräaikaisia, ja kun taas tultiin yhden työsuhteen päähän, ajattelin, että haen opiskelemaan informaatiotutkimusta, sillä kirjastonhoitajana tai informaatikkona on paremmat mahdollisuudet saada töitä.

Järki- ja terapiasivuaineita

Opinnoissa parasta on ollut omaehtoisuus. Olen saanut itse miettiä, millaiseksi tutkintoni kokoan. Viestintä on monessa työssä tärkeää, joten valitsin sen sivuaineeksi. Elokuvatutkimus puolestaan on harrastuneisuuden kautta ihan puhtaasti sellainen terapia-aine. Haluan myös syventää organisatorista ajatteluani, joten olen suorittanut sivuaineenani Lapin yliopistossa myös organisaatioiden ja työyhteisöjen johtamisen perusopinnot.

”Olipa melkein mikä tahansa työ, siinä yleensä tuotetaan informaatiota työnteosta.”

Hallitustyötä ja kirjavinkkausta

Opintojeni aikana en ole ollut kirjastossa töissä muuten kuin lääkiksen kirjastolla opiskelijapäivystäjänä. Olen mukana yhdistystoiminnassa, minut valittiin esimerkiksi opiskelijaedustajaksi Akavan Erityisaloihin kuuluvan Kumula ry:n hallitukseen. Sitä kautta olen saanut hallinnollista ymmärrystä, mitä luultavasti tulen tarvitsemaan tulevassa työssänikin. Teen myös kirjavinkkausta.

Omat kiinnostukset keskiössä

Informaatiotutkimus antaa työkaluja moneen eri asiaan. Olipa melkein mikä tahansa työ, siinä yleensä tuotetaan informaatiota työnteosta. Informaatiotutkimuksesta on siis hyötyä monella alalla ja se antaa valmiuden tiedon tuottamiseen ja tallentamiseen. Tutkintoa voi myös itse lähteä kehittämään omien kiinnostustensa pohjalta. Informaatiotutkimus on myös hyvä sivuaine.

Pohjoisuus on elämänasenne

Pohjoisuus on minulle elämänasenne. Olemme lupsakkaa porukkaa, vähän niin kuin savolaiset. Arvostamme luontoa ja rauhallisuutta. Eikä liikenne ei mene sekaisin, kun Lapissa sataa lunta polveen saakka.

Kiinnostuitko informaatiotutkimuksen opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 4.12.2019