Puheterapeutin työ on luovaa ongelmanratkaisua

Nimi: Erika Pitkänen
Opinnot: 3. vuoden logopedian opiskelija, pakolliset sivuaineet psykologia, lääketiede, fonetiikka ja suomen kieli
 

Lukiosta kirjoittaessani en vielä tiennyt, mikä olisi alani. Pidin välivuoden ja kävin töissä, ja samalla mietiskelin tulevaisuuttani ja tutkin yliopistojen sivuja. Osuin Oulun yliopiston logopedian sivuille aivan sattumalta ja pysähdyin. En ollut koskaan kuullutkaan koko sanaa, mutta puheterapia tuntui heti omalta alalta. Lainasin pääsykoekirjat ja innostuin niistä. Vaakakupissa painoi Oulun yliopiston osalta sekin, että molemmat vanhempani ovat valmistuneet täältä ja kehuivat opetuksen tasoa.

Kohteena asiakas kokonaisuutena

Tykkään tosi paljon pulmien ratkaisemisesta. Se, että joutuu miettimään asioita monelta eri kantilta, on kiinnostavaa ja innostavaa. Tässä ammatissa sitä saa tehdä tosi paljon, sillä kohteena on aina asiakas kokonaisuutena. Se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle asiakkaalle. Olen oppinut paljon sellaista, mitä en ollut aiemmin edes ajatellut.

”Suosittelen logopediaa ihmisläheiselle tyypille, joka haluaa auttaa muita ihmisiä.”

Asiakasterapiat opettavat

Meillä on toisen vuoden syksyllä päiväkotiharjoittelu, jolloin pidämme päiväkodeissa kielellisen tietoisuuden tukemisen ryhmää, jossa vahvistetaan lapsen lukivalmiuksia. Sen jälkeen on asiakasterapioita, jotka toteutetaan itsenäisesti omassa aikataulussa. Asiakkaat tulevat terveydenhuollon kautta ja ovat ihan oikeita puheterapia-asiakkaita. Harjoitteluissa olen oppinut valtavasti ja ne ovat olleet todella mielenkiintoinen, konkreettinen lisä opintoihin.

Konkareiden vinkkejä Facebookissa

Suosittelen logopediaa ihmisläheiselle tyypille, joka haluaa auttaa muita ihmisiä. Puheterapeutti työskentelee ihmisten kanssa ja heidän hyödykseen. Pitää olla myös kiinnostusta ihmisen toimintaan, niin fysiologiaan ja anatomiaan kuin psykologiaankin. Jos ala kiinnostaa, kannattaa tutustua pääsykoekirjoihin jo lukioaikana. Facebookissa on myös joka vuosi oma ryhmänsä logopediaan hakeville, ja sieltä löytyy konkareiden vinkkejä. Meillä on niin sanottu putkitutkinto, joten menemme yhdessä ja samassa ryhmässä kaikki opiskeluvuodet. Siinä muodostuu tiivis kollegiaalisuus opiskelutovereihin. Jaamme tietoa mielellämme ja teemme asioita yhdessä.

Kiinnostuitko logopedian opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 16.12.2019