Yleissivistävä ihmistiede

Nimi: Joakim Tervonen
Opinnot: historian opiskelija, sivuaineina opettajan pedagogiset opinnot, kansantaloustiede, valtio-oppi, lakitieto ja museologia
Osa-aikaiset työt/kesätyöt: museonhoitaja, Haapaveden kaupunki; tietokannanmuodostaja, Suomen sukuhistoriallinen yhdistys; opasharjoittelija, Tietokeskus Tietomaa
 

Historia oli koulussa yksi lempiaineistani, joten tiesin jo hyvissä ajoin hakevani opiskelemaan historiaa. Historia on yleissivistävä ihmistiede ja siinä on yhteiskunnallinen viba. Historian opintoihin voi yhdistää melkein mitä vaan sivuaineita oman kiinnostuksen mukaan.

Ainejärjestötoiminta vei mennessään

Opiskelijayhteisö on ollut kyllä kaikki kaikessa. Muutin Ouluun Kauhavalta, ja minulla oli täällä vain muutama tuttu. Sain kuitenkin nopeasti kavereita. Olen toiminut muun muassa ainejärjestömme Tiima ry:n puheenjohtajana, mentorina, fuksivastaavana ja koulutuspoliittisena vastaavana. Historian laitoksella myös henkilökunnan ja opiskelijoiden välit toimivat hyvin. Tieto liikkuu ja apua voi aina mennä kysymään.

Opintoja myös työelämän kautta

Olen tehnyt paljon alan töitä, mikä on osaltaan viivästyttänyt valmistumista. Niistä on saanut myös opintopisteitä. Mielestäni on hyvä juttu, että opintoja voi suorittaa myös työelämän kautta. Olen tehnyt muun muassa tietokantakääntämistä 1600-luvun käsialoista, museoarkistossa kuva-arkistohommia, opastöitä ja museon perusnäyttelyn uudistamisen. On myytti, ettei historian alalla olisi töitä.

”Historia on tiedon keräämistä, käsittelyä ja sen luomista.”

Dokumenttien mukana syvemmälle historiaan

Luin ylioppilaskirjoituksiin siten, että katsoin kaikki mahdolliset dokumentit televisiosta. Niiden kautta pääsee syvemmälle siihen, mitä historia on: tiedon keräämistä, käsittelyä ja sen luomista. Hyppy lukion historian opinnoista yliopisto-opintoihin on melkoinen. Lukion oppikirjat kannattaa sisäistää hyvin. Historian opiskelijan pitää myös osata lukea ja kirjoittaa hyvin.

Oulussa edulliset asunnot

Olen viihtynyt Oulussa todella hyvin. Tykkään siitä ettei kampus ole keskustassa vaan omassa rauhassaan täällä Linnanmaalla. Siitä on muun muassa se etu, että asunnot ovat täällä todella edullisia verrattuna Etelä-Suomen kaupunkeihin.

Viimeksi päivitetty: 25.4.2017