Tutkijan ja opettajan kombinaatio

Nimi: Anu Tuomela
Opinnot: fysiikan tohtoriopiskelija, maisteriopintojen sivuaineina matematiikka ja pedagogiset opinnot
Kesätyöt: tutkimusavustaja, Nano- ja molekyylisysteemit, Oulun yliopisto

Opettaminen on aina kiinnostanut minua. Olen kotoisin Ivalosta ja lukiostamme järjestettiin vierailu Oulun yliopistoon abipäiville. Muistan, kuinka tulevaisuudensuunnitelmani kirkastuivat tuon päivän aikana: kun bussi lähti kotiin, minulle oli selvää, että haen opiskelemaan fysiikkaa. Ylioppilaskirjoitukset olisivat voineet fysiikan osalta mennä paremminkin, mutta pääsin sisään pääsykokeiden kautta.

Oma suunta kirkastui

Parasta opinnoissani ovat olleet ensinnäkin opiskelijatoverit. Meillä toimii fysiikalla olohuonemainen Tutortupa, jossa saa apua fysiikan ongelmiin ja juttuseuraa varsinaisten tehtävien ulkopuoleltakin. Opiskelumotivaationi syveni, kun toisen opiskeluvuoden jälkeen pääsin mukaan tutkimusryhmään. Oma suunta alkoi kirkastua, ja se oli hieno hetki. Sen jälkeen kurssien valinta oli helppoa.

"Meillä toimii fysiikalla olohuonemainen Tutortupa, jossa saa apua fysiikan ongelmiin ja juttuseuraa varsinaisten tehtävien ulkopuoleltakin."

Tutkimustyö sai innostumaan

Pääsin toisen opiskeluvuoden jälkeen kesätöihin Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusryhmään ja se sai minut innostumaan tutkimustyöstä. Vaikka opiskelin myös opettajan pätevyyden ja nautin siitäkin puolesta, tutkimustyö on juuri nyt se, mitä haluan tehdä. Tein ryhmässä valoon liittyviä mittauksia ja niihin liittyen kirjoitinkin sekä kandidaatintutkielmani että graduni. Väitöskirjatutkimukseni aihe taas liittyy yliopistopedagogiikkaan, mikä taas yhdistää mielenkiinnon kohteeni opettajuuden ja tutkimuksen.

Ota kaikki irti abipäivästä

Itselleni abipäivä oli se juttu, joka kirkasti suunnitelmani. Suosittelenkin käyttämään tuon päivän hyödyksi, osallistumaan esittelyluennoille ja juttelemaan ständeillä opiskelijoiden kanssa. Sitä varten siellä ollaan! Itse lähdin opiskelemaan fysiikan opettajaksi ja lopulta valmistuin myös tutkijaksi. Kannattaa antaa opintojen johdattaa omaa mielenkiintoa kohti.

Yksin ei tarvitse osata

Välillä tuntui opintojen edetessä, että niissä tarvittiin melkoisesti sisua. Tutortuvasta oli silloin apua, oli mukavaa, kun ei tarvinnut yksin pähkäillä tehtävien kanssa, vaan apua oli aina saatavilla. Myöhemmin pystyin itse olemaan nuoremmille opiskelijoille avuksi tutorin roolissa muistuttamassa, ettei tarvitse yksin osata. Myös tutkimusryhmässä työskennellessä olen saanut aina sopivasti ohjausta.

Kiinnostuitko matematiikan ja fysiikan opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 3.1.2020