rehtori Niinimäki, tiedekirjeet, Kekkonen

Tiedekirjeet-sarja alkaa Niinimäen kirjeellä Kekkoselle: ”Haluan ilmaista kiitolliset ajatukseni teille”

Oulun yliopiston toiminnan alkamisesta tulee tänä syksynä 60 vuotta. Osana juhlallisuuksia yliopisto julkaisee Tiedekirjeet-blogisarjan, jossa yliopiston tutkijat kirjoittavat kirjeitä menneisyyden suurille tieteentekijöille ja merkkihenkilöille. Kirjeet ottavat kantaa mielenkiintoisiin ilmiöihin, historian suuriin hetkiin sekä yhteiseen tulevaisuuteemme.

Blogisarjan ensimmäinen osa on rehtori Jouko Niinimäen kirje pitkäaikaiselle presidentille Urho Kekkoselle. Kekkonen toimi tärkeänä taustavaikuttajana yliopiston saamisessa Ouluun. Hän oli muun muassa mukana allekirjoittamassa eduskunta-aloitetta, jossa esitettiin valtion yliopistoa Pohjois-Suomeen. Pääministerinä Kekkonen oli päättämässä väliaikaisen opettajakorkeakoulun sijoittamisesta Ouluun. Vuonna 1956 Kekkonen luennoi itse Oulun kesäyliopistossa aiheesta ”Pohjois-Suomen taloudellinen kehittäminen”.

Kirjeessään Niinimäki kertaa Oulun yliopiston syntyyn johtaneita vaiheita ja kiittää Kekkosta asian ajamisesta. Kirje on samalla raportti yliopiston menestystarinasta.

Tiedekirjeet-blogisarja jatkuu koko syksyn:

10.9. julkaistaan Heini Hakosalon kirje Rosalind Franklinille. Franklin oli varhainen röntgenkristallografi, ja hänellä on tärkeä rooli DNA:n molekyylirakenteen selvittämisessä.

24.9. Seppo Vainio pohtii evoluutiokäsityksiä ja genetiikkaa yhdessä Charles Darwinin, Gregor Mendelin ja Jean-Baptiste Lamarckin kanssa.

8.10. moninkertaisesti palkittu Heli Jantunen käsittelee Marie Curien merkitystä omassa työssään. Mikä on tieteen jatkumo heidän välillään ja mihin tieteellinen uteliaisuus vie?

22.10. Marko Mutanen kirjoittaa Carl von Linnelle.

29.10. Jouni-Matti Kuukkanen kohdistaa kirjeensä tieteellisten vallankumousten filosofille. Aiheina ovat tieteen kehitys ja tieteellinen rationaalisuus: onko tiede viime kädessä rationaalista vai ei?

12.11. Pauliina Raution kirje lähtee Jane Goodallille. Aiheina ovat ihmisten eläinsuhteet ja niiden tutkiminen sekä arjen jakaminen toislajisten yksilöiden kanssa.

3.12. Petteri Pietikäinen kirjoittaa Edvard Westermarkille. Blogisarjan päättää Jarkko Saarinen 17.12.

Rehtori Niinimäen kirje Kekkoselle: "Haluan ilmaista kiitolliset ajatukseni Teille"

Viimeksi päivitetty: 28.8.2019