Tutkijoiden yö 2017

Perjantai, syyskuu 29, 2017

Tutkijoiden yö 2017 Oulun yliopisto

Perjantai 29.9.2017 klo 17.30–20.30

 

Tapahtumapaikkoina Linnanmaalla Tellus Innovation Arena ja Keskusaula. Tapahtuman juontaa toimittaja Päivi Annala Yle Oulusta. Yle Oulu välittää tunnelmia ja haastatteluita Linnanmaalta suorana klo 15.05-18.00.
 

TYÖPAJAT - TIEDETTÄ JA TEKEMISTÄ KAIKENIKÄISILLE

klo 17.30–20.30 salien L5 ja L6 edusta

Dragsters-työpaja kilpa-auton tuunaajille ja kiihdytyskisat

Muokkaa työpajassa erimuotoisia Finnfoam-aihioita ja hämmästele muutosten vaikutuksia kilpa-auton nopeuteen. Kiihdytyskisojen finaali klo 19.30! 9–12-vuotiaille, enintään 24 osallistujaa.

Järjestäjä: Museo- ja tiedekeskus Luuppi/Tietomaa

 

klo 17.30–20.00 sali KE1094

Kemiaa on kaikkialla

Elämä on silkkaa kemiaa! Työpajassa kemian ilmiöt ottavat näkyvän muodon. Tee muoti-ilmiöksi noussutta slime-limaa, tuunaa ilmapallo ja opi superkestävien saippuakuplien resepti kemian laboratoriossa. Nonstop.

Vetäjät: professori Ulla Lassi ja Kestävän kemian yksikön henkilökunta, Oulun yliopisto

 

klo 17.30–20.00 Tellus Nest

Metsäntutkijan arvoitus

Metsäntutkija löysi salaperäisen pussin täynnä puunsiemeniä. Auta tutkijaa selvittämään siementen laji ja alkuperä! Samalla tutustumme metsägeneetikon työhön, geenitiedon hyödyntämiseen tutkimuksessa sekä metsäpuiden monimuotoisuuteen ja sopeutumiseen. Näyttelyssä on esillä erilaisia puusta saatavia tuotteita. Tiesitkö, että puusta voidaan tehdä vaatteita? Nonstop.

Vetäjä: tutkijatohtori Sonja Kujala, Luonnonvarakeskus ja professori Outi Savolainen, Oulun yliopisto.

 

klo 17.30–20.00 sali PR101

Valmista paperia ja puhdista vettä nanoselluloosalla

Työpajassa pääset valmistamaan omaa paperia ja tutustut nanoselluloosan mahdollisuuksiin tulevaisuuden materiaalina. Nonstop.

Vetäjä: apulaisprofessori Henrikki Liimatainen, Oulun yliopisto

 

klo 17.30–20.30 Fab Lab

Fab Lab Oulu – omin käsin elektroniikkaa

Fab Lab Oulu on digitaalisen pienvalmistuksen työskentelytila, jossa voi suunnitella oman esineen, tuotteen tai laitteen alusta loppuun. Illan aikana askarrellaan kahden aiheen parissa:

  • Joulevaras: Onko tyhjä paristo todella tyhjä? Entä jos siellä onkin vielä energiaa jäljellä? Sytytä LED-valo tyhjällä paristolla.
  • Langaton LED: Siirrä sähköenergiaa langattomasti.

Tule rakentamaan elektroniikkaa ja laserleikkaamaan mekaniikkaa Oulun yliopiston Fab Labiin!

Kaksi ryhmää meneillään yhtä aikaa. Ryhmäkoko: enintään 12.

Vetäjä: tutkijatohtori Antti Mäntyniemi, Oulun yliopisto

 

klo 17.30–20.30 sali L8

Huijarit kiinni – tiedätkö mitä syöt?

Ruoka-aineisiin liittyvät väärennökset ovat saaneet viime vuosina mediassa huomiota. Olet varmaan kuullut melamiinin sekoittamisesta maitojauheeseen sekä laatuviinien ja oliiviöljyn väärennöksistä. Kokeile, kuinka hyvin onnistut itse havaitsemaan huijauksen! Välineinä käytämme erilaisia keinoja visuaalisesta havaitsemisesta Raman-spektroskopiaan. Nonstop. Soveltuu kaikenikäisille. Kesto n. 30 min.

Vetäjät: akatemiatutkija Satu Ojala, Oulun yliopisto ja Mari Tenhunen, Timegate Instruments

 

klo 17.30, 18.30 ja 19.30 sali L9

Teknologiasuunnittelua kaikille

Uuden teknologian suunnittelussa erilaisuus on valttia, ja alalla tarvitaan monenlaisia osaajia: taiteilijoita, nörttejä, yrittäjähenkisiä, ihmisistä kiinnostuneita – luovuutta sekä teknisiä ja sosiaalisia taitoja. Työpajassa tutkijat kertovat työstään ja osallistujat pääsevät kokeilemaan, mitä teknologiasuunnittelu on. Osanottajien alaikäraja 4–5 vuotta huoltajan seurassa, ei yläikärajaa! Kesto: 45–60 min, ryhmäkoko: enintään 24.

Vetäjä: professori Marianne Kinnula, Oulun yliopisto

 

klo 17.30–19.30 Eläinakvaarioiden alue

Kuuntele sanoja, hiero äänesi kuntoon ja lue tarinoita oikealle Lukukoiralle ja -kissalle!

Kuuntele salaisia sanoja hälyn seasta, hiero äänihuuliasi LAX VOX -letkulla ja tutustuta LUKUKOIRA ja LUKUKISSA kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Kerää tarrat passiin! Paikalla on oikea koira ja kissa. Nonstop. Soveltuu kaikenikäisille.

Vetäjät: Logopedian tutkimusyksikkö/Lapsenkielen tutkimuskeskus

 

klo 17.30–20.30 Keskusaula Visitor center

Tölkkiantennilla internetiin

Työpajassa suunnitellaan ja tehdään alumiinitölkistä suuntaava antenni, jonka avulla päästään langattomasti internetiin 2.45 GHz taajuudella. Langaton yhteys testataan myös ilman antennia ja todetaan internetin toimivuus. Nonstop.

Vetäjät: laboratorioinsinööri Juha-Pekka Mäkelä ja kehityspäällikkö Hanna Saarela, CWC

 

klo 18.30 ja klo 19.30 L7

Luiden salaisuuksien äärellä

Luututkimuksen avulla voidaan mm. erottaa ihmisen ja eläinten luut sekä selvittää vainajan sukupuoli ja ikä. Työpajassa tutustutaan ihmisen ja eläinten luihin erilaisten harjoitustehtävien avulla. Kesto: 45–60 min, ryhmäkoko: 15–20, K–16.

Vetäjät: tutkijatohtori Sirpa Niinimäki ja HuK Hanna Puolakka, Oulun yliopisto

 

TIETEESTÄ NÄYTTÄVÄSTI JA KIINNOSTAVASTI

klo 17.30 ja 19.30 sali L6

Revontulet - luonnon kaunein värinäytelmä.

Sodankylän geofysiikan observatorio sijaitsee keskellä revontulivyöhykettä, ja revontulia on seurattu ja tutkittu siellä pitkään. Observatorion johtaja Esa Turunen kertoo ja näyttää, mitä niistä tiedetään ja mitä vielä tutkitaan.

 

klo 17.30–20.30 R-oven aula

Robottipukujen maailma

Sähkötekniikan opiskelija Jani Lehtovirta on vuosien varrella rakentanut kaikkiaan kahdeksan robottipukua. Nykyään hän esittelee luomuksiaan maailmalle Youtubessa toiminimellä Grovestream Engineering. Tutkijoiden yössä Lehtovirta esittelee suunnittelemiaan ja valmistamiaan näyttäviä robottipukuja, mukana myös kolmimetrinen jättiläinen Teraleon!

 

klo 17.30–20.30 Tellus Innovation Arenan edusta

Kuvioidut, taipuisat aurinkokennot osaksi päivittäistä ympäristöämme

Ohuilla ja taipuisilla, ympäristöönsä integroitavilla aurinkokennoilla kerätään sisätilan valaistuksesta tai auringonvalosta energiaa erilaisille pienlaitteille ja ympäristöstä tietoa kerääville sensoreille. Ohutkalvokomponentteja voidaan sijoittaa ikkuna- ja seinäpinnoille sekä erilaisiin koneisiin, laitteisiin ja infotauluihin. Esittelypisteessä nähtävillä mm. aurinkokennoja.

Vetäjät: erikoistutkijat Pälvi Apilo ja Sanna Rousu, VTT

 

klo 18.00 sali L2

Tutkijoiden Pecha Kucha

Kertomuksia tutkijoiden työstä ja saavutuksista vauhdikkaina Pecha Kucha -esityksinä. Yhteistyössä Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFA:n kanssa.

Tutkijat ja aiheet:

Sara Porzilli: Preserving Wooden Heritage

Yang Bai: What does harvesting energy mean to your everyday life?'

Petr Stepanek: How light, magnets and atoms talk to each other

Pär Håkansson: Spin physics for tumor detection

Georgia Michailoudi: From synchrotrons to new understanding of climate change

Motahareh Peyvasteh: Light studies on meat freshness

Abdul Rahman Abid: The Story of Energy: Oder to Disorder

Atiqul Haq Mazumber: Exosome imaging in mental health: prospects and pitfalls

Vasiliki Mylonopoulou: A Dyslectic Marie Curie Fellow

 

klo 18.30-19.30 Tellus Stage

Luontoilta

Kysy hyönteisistä, linnuista ja kasveista, asiantuntijat vastaavat. Mukana hyönteistutkija, intendentti (emer.) Juhani Itämies, dosentti Ari-Pekka Huhta ja MMM Ari-Pekka Auvinen. Jos haluat, voit tuoda mukanasi kuvan, jätä elävä näyte luontoon. Kysymyksiä otetaan vastaan myös sähköpostitse osoitteella tiedetapahtuma@oulu.fi.

 

klo 19.00 ja 20.00 sali L2

Tähtinäytös valkokankaalla

Miltä tähtitaivas näyttää tänä iltana? Näkyvätkö Kuu ja planeetat? Vaikka Tutkijoiden yö olisikin pilvinen, nämä asiat selviävät planetaarionäytöksessä, jossa tulevat tutuiksi niin tähtikuviot kuin erilaiset taivaalla näkyvät ilmiöt. Näytöksen lopuksi annetaan myös vinkkejä siitä, miten tähtitaivaan havainnointi kannattaa aloittaa.

Vetäjä: yliopistonlehtori Pertti Rautiainen.

 

klo 20.00 Tellus Aspire

Fysiikka on jännittävää

Livestream-lähetys Helsingistä.

Järjestäjä Suomen Fyysikkoseura.

 

ALUSTUKSET KESKUSTELLEN

klo 17.30 Tellus Aspire

Älykkäämpää sähkönkulutusta esineiden internetin avulla

Sähkönkulutuksen ja -tuoton epätasapaino aiheuttaa monia ongelmia sähkönjakelussa. Tulevaisuudessa nämä ongelmat korostuvat lisääntyvän aurinko- ja tuulivoimatuotannon myötä. Esineiden internet (IoT) mahdollistaa nykyistä älykkäämmän ja joustavamman tavan ohjata sähkönkulusta niin, että kulutus- ja tuottohuippuja voidaan vähentää ilman käyttäjän aktiivista osallistumista. Esityksessä keskitytään esineiden internetin tarjoamiin mahdollisuuksiin tulevaisuuden älysähköverkoissa ja esitellään alustavia kokemuksia loppukäyttäjäpiloteista.

Puhuja: tutkija Jussi Kiljander, VTT

 

klo 18.00 Tellus Frost

Kuinka tullaan tutkijaksi?

Moni haaveilee tutkijan työstä, mutta ensin pitää päästä yliopistoon. Tule kuulemaan ajankohtaisin tieto, millaisin lukion aineyhdistelmin Oulun yliopiston eri koulutusaloille on päästy. Näitä tietoja tarvitaan, jotta voit tehdä oikeita ratkaisuja jo yläkoulussa ja lukiossa. Kuule samalla, millaista tutkijan työ on ja millaisista asioista tutkijat ovat kiinnostuneita. Tieteenteossa tarvitaan osaamista, avointa mieltä, uteliaisuutta ja sattumakin saattaa auttaa. Kesto 30 min.

Alustaja: professori Jarmo Rusanen, Oulun yliopisto

 

klo 18.30 Tellus Brisk

Kryptografia – avain kyberturvallisuuteen

Kryptografia on yksi avainteknologioista kyberturvallisuuden varmistamiseksi. Esitelmässä käydään läpi salausmenetelmien historiaa ja nykyisyyttä. Mitä kryptografialla on mahdollista turvata ja mitä ei (ainakaan vielä) ja mitä muuta hyvään kyberturvallisuuteen vaaditaan?

Puhuja: erikoistutkija Kimmo Halunen, VTT

 

klo 19.00 Business Kitchen Tellus

100-vuotiaan Suomi-neidon geenit

Suomi-neidon geenien historia ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin, ja kivikautisilla tapahtumilla on yhä suuri merkitys geeniemme koostumukseen. Maahamme on tullut lajitelma geenejä jokaisesta ilmansuunnasta historian eri vaiheissa. Mitä geeniperintömme kertoo meistä? Yhteistyössä Argumenta-hankkeen kanssa.

Puhuja: bioarkeologi Tarja Sundell, Helsingin yliopisto

 

klo 20.00 salin L2 edusta

Tiedepitchaus: Keinomunuaisia 3D-biotulostustekniikan avulla

Team FutuRena aikoo valmistaa toimivan minimunuaisen 3D-biotulostustekniikan avulla. Tiimin tavoitteena on 3D-tulostaa ja kasvattaa munuaissoluista täysin toimivia munuaisia esimerkiksi elinsiirtoa tarvitseville, mutta minimunuainen olisi jo itsessään tarpeellinen työkalu lääketieteen tutkimuksessa ja lääketeollisuudessa. Onnistuessaan tiimi voisi auttaa miljoonia elinsiirtojonoissa olevia ihmisiä ympäri maailman. Tiimi kilpailee syyskuussa HelsinkiChallenge-tiedekilpailun finaalissa.

Pitchaaja: väitöskirjatutkija Susanna Kaisto, Oulun yliopisto

 

TIEDEKIRJASTO PEGASUKSEN OHJELMA

Tekniikan aula ja Pihlajapiha
 

klo 17.30–20.30

Geokätköilyä Pihlajapihalla ja tapahtuma-alueella

Sopii kaikille lukutaitoisille.
 

Kivaa kirjoista

Askartelua materiaaleina kirjojen sivut, joista tehdään mm. origameja. Sopii kaikille.
 

Kirjastojen myrkkykaappien kätköistä

Pienoisnäyttely kielletyistä kirjoista. Sopii kaikille.
 

Hetki tohtorina

Esillä Oulun yliopiston Acta-sarjan väitöskirjoja ja mahdollisuus valokuvata itsensä tohtorina.

Kirjaston näyttely- ja askartelualueella hassut kirjalliset tyypit haahuilevat opastamassa yleisöä.

 

Eläinmuseo on avoinna koko illan!

MatikkaPysäkillä pulmien ratkontaa ja pelejä!

Näyttävä Tulishow Pihlajapihalla klo 20!

Heads up -bändi esiintyy!

 

Tutkijoiden yö Sodankylässä

Tutkijoiden yö Kajaanissa

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti

Linnanmaa

Tapahtuman osoite

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1

Takaisin tapahtumiin

Viimeksi päivitetty: 2.11.2017