Tutkijoiden yö - kaikille avoin tiedetapahtuma

Perjantai, syyskuu 28, 2018

Tervetuloa Tutkijoiden yöhön tutustumaan tieteen lumoavaan maailmaan! Ovet tutkimuksen lähteille ovat avoinna Linnanmaan kampuksella 28.9. klo 17–21. Kaikenikäisille avoin tapahtuma tarjoaa näkemistä ja kokemista työpajoissa, näytöksissä ja esityksissä.

Kajaanin yliopistokeskus ja Sodankylän geofysiikan observatorio järjestävät omaa ohjelmaa Tutkijoiden yönä. Katso Kajaanin ohjelma ja Sodankylän ohjelma.

Sisäänkäynti Erkki Koiso-Kanttilan kadulta ovi 2T.

Tapahtuma on maksuton. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

 Luennot ja keskustelut

 • Klo 18.00-19.00: Sisällissodan perintö: Sovinto (Tellus Stage)

Paneelikeskustelussa pohditaan suomalaista yhteiskuntaa sisällissodan jälkeen. Millaisia sisällissodan muistoja suomalaiset valitsivat vaalittavaksi ja millaiset päätettiin haudata? Miten nämä valinnat vaikuttivat yhteiskunnallisen sovinnon mahdollisuuteen seuraavilla vuosikymmenillä? Mitkä muut tekijät edesauttoivat sodan repimän kansakunnan eheytymistä? Kuinka kauan yhteiskunta on tarvinnut toipumiseen ja sovinnon tekemiseen?

 • Klo 18.00-21.00: Mikä on tutkija ja miten tutkijaksi pääsee? (Tellus Frost)

Tutkimus on innostavaa, palkitsevaa ja vaativaa! Uuden tiedon lähteillä uteliaisuus palkitaan löytämisen riemulla ja arvostuksella, mutta löytäminen vaatii myös ponnistelua ja osaamista. Paitsi oman alansa asiantuntija, tutkija on myös kielitaitoinen maailmankansalainen. Tutkijan tie alkaa usein yliopistosta, ja sinne päästäkseen pitää lukiossa tai muualla hankkia opiskelutaitoja.

 • Klo 17.00, 18.00, 19.00 ja 20.00: Three Problems of the Big Bang Model: Dark Matter, Dark Energy, and Inflation (Esitys on englanninkielinen, L8)

The Big Bang model is the current explanation for the origin and the evolution of the universe. It is well supported by a variety of observational tests. However, some aspects of this very successful model are problematic.

 • What is the nature of the ubiquitous and at the same time elusive dark matter?
 • What is dark energy?
 • What is inflation and why do we need it to explain the universe?

 

 • Klo 17.00-21.00: Maailma muuttuu: BCDC valottaa energiatulevaisuutta  (Tellus Aspire)

BCDC Energia -tutkimushankkeen Keep on Talking -videopodcast-sarjassa tutkimusjohtaja Rauli Svento jututtaa hankkeen tutkijoita eri tieteenaloilta. Keskustelussa ovat uusiutuvan energiantuotannon hyödyntämiseen liittyvät kysymykset, kuten kysyntäjousto, energiasään ennustaminen ja pilvilaskenta.
 

 Kokeile ja oivalla

 • Klo 17.00-21.00: Pienet, suurenmoiset ötökät! (Biologian laboratorio B137)

Työpajassa voit ihmetellä kimalaisia, kiiltomatoja, muurahaisia, bakteereita, hiivoja, sieniä ja sisävesiemme ötököitä. Kuka rakentaa verkkoansoja joen pohjaan tai kenellä on järven häijyimmät leuat? Haluatko nähdä kimalaisten pallottelua areenalla, eläviä muurahaisia eri kehitysvaiheissa tai kiiltomadon toukkia kotiloillallisella? Mikrobit kuuluvat meidän jokaisen elämään hyvässä ja pahassa. Kuulet ja näet valomikroskopian, digikameroiden ja näyttöjen avulla, millaisia supervoimia mikrobeilla onkaan. Osallistu ötökkätietovisaan, tutki hyönteisiä tutkijan kanssa ja piirrä suosikkiötökkäsi!

 • Klo 17.00-21.00: Paperia ja nanoselluloosaa puukuiduista! (PR101)

Valmista omin käsin paperia puukuiduista ja näe, mitä kaikkea tulevaisuuden ihmemateriaalista, nanoselluloosasta, voidaan tehdä!

 • (Klo 17.00-21.00: Kemian taikaa TYÖPAJA ON VALITETTAVASTI JOUDUTTU PERUUTTAMAAN REMONTIN VUOKSI.)
 • Klo 17.00-20.00: Tietotekniikkaa monelta kantilta (TF103)

Sessiossa pääset tutustumaan älykkään teknologian kehittämistyöhön. Tule katsomaan, mikä olisi juuri sinulle sopivinta: koodaus, mallintaminen, luonnostelu, uusien tuoteideoiden keksiminen, testaus. Työpajassa pääset kokeilemaan vaikkapa blokkikoodausta tai 3D-mallinnusta. Sopii lapsille ja aikuisille.

 • Klo 17.30-19.30: Ilta arkeologina (AT115A)

Arkeologian työpajassa voit tutustua arkeologian löytömateriaaleihin ja niiden tutkimukseen. Työpisteissä on tarjolla muun muassa esineiden, luiden ja tekstiilien tunnistamista. Tuo oma löytösi! Jos olet löytänyt vanhan esineen tai työstetyn kiven, jota arvelet arkeologiseksi löydöksi ja mietit, mikähän se voisi olla, tuo se mukanasi arkeologille tarkasteltavaksi! Sopii kaikenikäisille.

 • Klo 17.00-21.00: FabLab Oulu (FabLab)

Jos seuraavat kysymykset askarruttavat sinua, tule FabLabiin katsomaan ja tekemään omin käsin: Miten 3D-printteri toimii? Mitä laserleikkurilla voi tehdä? Mitä on tarkkuusjyrsiminen? Mihin ohjelmointitaitoa tarvitaan? Voiko T-paitaan tehdä itse painatuksen? Miten elektroniikkaa voi rakentaa itse?

 • Klo 17.30-20.00: VRungius – muumiotutkimusta virtuaalimaailmassa (AT117)

Työpajassa perehdytään Keminmaassa 1600-luvulla eläneen kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen muumiosta tehtyyn tutkimukseen. Työpajassa esitellään tutkimustulokset luentona. Voit myös tutustua Rungiuksen muumioon VRungius-virtuaaliohjelman avulla. Osallistujamäärä on rajallinen, joten virtuaalimaailmaan on etukäteisilmoittautuminen. Käy laittamassa nimesi listaan, jonka löydät tilan AT117 ovenpielestä.

 • Klo 17.30-20.30: Dragsters-työpaja kilpa-auton tuunaajille ja kiihdytyskisat (L5 ja L6 edusta)

Muokkaa työpajassa erimuotoisia Finnfoam-aihioita ja hämmästele muutosten vaikutuksia kilpa-auton nopeuteen. Kiihdytyskisojen finaali klo 19.30! 9–12-vuotiaille, enintään 24 osallistujaa. Käy ilmoittautumassa etukäteen osoitteessa http://kuntapalvelut.fi/luuppi/course.php?l=fi&t=113 (huom. työpaja on maksuton). Järj. Museo- ja tiedekeskus Luuppi/Tietomaa

 

 Tieteestä kiinnostavasti

 • Klo 18.00-19.30: Tutkijoiden Pecha Kucha (L2)

Tutkijoiden Pecha Kucha haastaa Oulun yliopiston tutkijat kertomaan itsestään ja tutkimuksestaan 20 kuvalla, joihin kuhunkin on aikaa 20 sekuntia. Tule kuulemaan ja inspiroitumaan lahjakkaiden tutkijoiden tarinoista! Esityksiä sekä suomeksi että englanniksi.

Tutkijat ja aiheet:

Gabriela Lorite: Gradma’s osteoarthritis and biophotonics

Päivö Kinnunen: Kaivosteollisuuden jätteet kiertotaloudessa – geopolymerisoinnin mahdollisuudet

Priyanka Priyanka: Superberries: All you need to know about Marjat!

Ville Telkki: Magneettisia hyrriä ja ultranopeita mittauksia

Hung-Shuo Su: Galaxies in the Fornax cluster

Marianne Kinnula: COMnPLAY SCIENCE – leikitään tiedettä

Reynier Peletier: Finding the faintest galaxies automatically: the SUNDIAL project  

Henrika Pihlajaniemi: Huvia, hyötyä ja hyvinvointia älykkäällä valaistuksella

 • Klo 17.00-21.00: Kuuntele salaisia sanoja, hiero ääntäsi ja lue oikealle Lukukoiralle ja -kissalle! (Business Kitchen)

Kuuntele salaisia sanoja hälyn seasta, hiero äänihuuliasi LAX VOX -letkulla ja tutustuta LUKUKOIRA ja LUKUKISSA kirjojen ihmeelliseen maailmaan. Kerää tarrat passiin! Tutustu Peili Visionin luomaan virtuaalitodellisuuteen etsimällä eri maailmoista eläimiä tai ammu katseella avaruudessa meteoriitteja! Miten virtuaalitodellisuus liittyy neurologiseen kuntoutukseen? Virtuaalilasien käytön ikäraja on 12 vuotta, muuten paja soveltuu kaikenikäisille. Paikalla ovat oikea koira ja kissa.

 • Klo 17.00-21.00: Pystyvätkö materiaalit muistamaan? (Telluksen edusta)

Ihmiset voivat muistaa menneitä asioita. On hämmästyttävää, että materiaalit muistavat myös. Jos otat teelusikan ja taivutat sen, se muuttuu pysyvästi. Kuitenkin, jos teelusikka on valmistettu muistimetallista, metallin lusikan atomit muistavat alkuperäisen sijaintinsa ja kuumennuksen jälkeen teelusikka palaa alkuperäiseen muotoonsa. Muistimetalleilla on sovelluksia lääketieteessä, ilmailuteollisuudessa, robotiikassa jne.

 • Klo 17.00-21.00: Uusia menetelmiä ja yhteistyötä vesiperintömme säilyttämiseksi (Keskusaula)

Laajat ojitukset ovat muuttaneet arvokasta suoympäristöämme. Eri alojen tutkijat ja toimijat ponnistelevat yhteistyössä suoluonnon palauttamiseksi ja vesiemme laadun parantamiseksi. Tule tutustumaan, miten tutkijat selvittävät vesien liikettä ja muutoksia luonnossamme käyttäen muun muassa dronea ja lämpökameraa. Lapsille pulmatehtäviä!

 • Klo 17.00-21.00: Tervetuloa tutustumaan I4FUTURE-tohtoriohjelmaan! (Telluksen edusta)
 • Klo 17.00-21.00: Oulun VTT:n taipuisat aurinkokennot ja elektroniikka (Telluksen edusta)

VTT:n tutkijat Oulusta esittelevät tuoreimpia kuulumisia joustavasta elektroniikasta ja orgaanisista taipuisista aurinkopaneeleista. Esillä olevia teknologioita ja prototyyppejä: OPV-sääasema, rullat OPV-kalvoa suoraan painosta, OLED-ranneke, Stretchnode - joustava langaton sensorialusta ja taipuisaa LED-kalvoa.

 

 Etsimisen ja löytämisen riemua

 • Klo 17.00-21.00: 5G-seikkailu (Keskusaulan Visitor Center)

Koe 360°-videolähetys maailmalta 5G-testiverkossa. Tutustu samalla myös 5G-tutkimukseen ja tutkijoihin paikan päällä.

 • Klo 17.00-21.00: MatikkaPysäkki (Keskusaulan vihreät naulakot)

Matematiikka on muutakin kuin laskemista! Tervetuloa pelaamaan pelejä ja viihtymään matemaattisten pulmien parissa. Pelien sisältö sopii parhaiten yli 4-vuotiaille.

 • Klo 17.00-21.00: Valo uudessa valossa: Uudenlaiset käyttötavat ja sovellukset (AT115B)

Tiesitkö, että valoa voi käyttää muuhunkin kuin valaisemiseen? Uusien valaistusteknologioiden tulo on luonut lukuisia mahdollisuuksia hyödyntää valoa uudella tavalla. Esityksessä keskitytään näkyvään valotietoliikenteeseen (VLC), jossa samaa valoa, jota käytetään valaistukseen, käytetään lähettämään langattomasti tietoa.

 • Klo 17.00-21.00: Sadun ja seikkailun pyörteissä (Keskusaulan eläinvitriinit)

Tunnetko jo tarinan Adalmiinan helmestä, Koivusta ja tähdestä tai Vattumadosta? Vuonna 2018 juhlitaan satusetä Sakari Topeliuksen syntymän 200-vuotisjuhlaa. Tule tutustumaan Topeliuksen tuotantoon, valmista itsellesi satumainen rintamerkki ja heittäydy mukaan jännittävään aarteenetsintään kirjaston pisteessä. Voit myös toimia Topeliuksen tapaan tohtorina ja tallettaa tämän ikimuistoisen hetken tohtoriselfieen.

 • Klo 17.00-20.00: Kurkistus tropiikkiin (Kasvitieteellinen puutarha, Kaitoväylä 5)

Kasvitieteellisen puutarhan uudistuneet kasvihuoneet Romeo ja Julia ovat avautuneet yleisölle! Puutarhan henkilökunta esittelee trooppisen ja subtrooppisen kasvillisuuden salaisuuksia. Opastetuille kierroksille lähdetään kasvitieteellisen puutarhan aulasta klo 17-20 puolen tunnin välein.

 • Klo 17.00-21.00:  Nakkaa Nokia maailmalle! (Tekniikan aula)

Tutustu oululaiseen ICT-historiaan Oulun taidemuseon Kännykänheittopisteessä. Oulu muuttui 1990-luvulle tultaessa yhdeksi Suomen tärkeimmistä informaatioteknologian keskuksista, ja sen osaamisella ja tuotteilla oli ennennäkemätön kansainvälinen kysyntä. Kännykänheiton ohessa on tilaisuus tutustua Oulun ihmeeseen ja Oulun taidemuseon Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttelyyn.

Klo 18.00-20.00: Lastenkirjan julkistamistilaisuus: Minne sähkö meni? Anni ja Akseli selvittävät (L2:n edusta)

Tutkijoiden yössä julkaistaan uusi tarinallinen tietokirja, joka valottaa lapsille sähkön olemusta hauskan seikkailun varjolla. Klo 18 on virallinen julkistus, jonka jälkeen lapsille sähköistä toimintaa ja piirroksia kirjan kuvittajalta. Paikalla kirjan tekijäkolmikko ja myytävänä uunituoreita kirjoja. Mehutarjoilu!

Lue lisää: http://www.kustannusmakela.fi/app/product/view/-/id/1190/cat_id/15

 

Räpduo SOFA päättää illan vauhdikkaasti klo 20 Agorassa!

Kuva: Iiris Heikka

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti

University of Oulu

Tapahtuman osoite

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1

Takaisin tapahtumiin

Viimeksi päivitetty: 31.10.2018