Tutkijat kehittivät UV-säteilyltä suojaavan biomuovin

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikössä on kehitetty uusi synteettinen biomuovi, joka suojaa auringon ultraviolettisäteilyltä toisin kuin perinteiset hiilipohjaiset muovit tai muut biomuovit.

Oululaistutkijat kehittivät biomassaperäisen sekapolymeerin, jonka bisfuraanirakenteen huomattiin estävän tehokkaasti UV-säteilyn kulkeutumisen materiaalista valmistetun kalvon läpi. Biomuovin läpinäkyvyys on silti hyvä. Lisäksi muun muassa materiaalin ilmatiiviys on 3-4-kertainen tavalliseen PET-muoviin verrattuna.

Oululaistutkimus osoittaa, että on mahdollista kehittää biomuovimateriaaleja, joilla on parempia ominaisuuksia kuin nykyisin käytettävillä fossiiliperäisistä raaka-aineista valmistettavilla muoveilla.

Uusi ympäristöystävällinen biomuovi soveltuu esimerkiksi suojaamaan tuotteita suoralta auringonvalolta. Myös korkean teknologian sovelluksissa kuten painettavan elektroniikan alustamateriaaleissa tarvitaan kehittyneitä materiaalin suojaominaisuuksia.

Oulussa kehitetty biopolymeeri on kokonaan biomassapohjainen. Raaka-aineena on käytetty selluloosaasta ja hemiselluloosasta biojalostuksen tuotteina saatavia hydroksimetyylifurfuraalia (HMF) ja furfuraalia. Ketjutettaessa nämä kemiallisesti toisiinsa, sekapolymeeriin onnistuttiin saamaan aikaiseksi sekä bisfuraanirakenteen että furaanirakenteen omaavia osia. Menetelmästä on jätetty patenttihakemus.

Tutkimustulokset on julkaistu alan johtavissa kansainvälisissä julkaisukanavissa ACS:n Macromolecules ja Biomacromolecules -lehdissä. ACS Biomacromolecules: Utilizing Furfural-Based Bifuran Diester as Monomer and Comonomer for High-Performance Bioplastics: Properties of Poly(butylene furanoate), Poly(butylene bifuranoate), and Their Copolyesters. Tuomo P. Kainulainen, Terttu I. Hukka, Hüsamettin D. Özeren, Juho A. Sirviö, Mikael S. Hedenqvist and Juha P. Heiskanen* https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.biomac.9b01447

Lisätietoja: Dosentti Juha Heiskanen, Kestävän kemian tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, puh. 0294 481 591 juha.heiskanen@oulu.fi

 

Viimeksi päivitetty: 18.2.2020