First 6G Summit

Mitä 6G voi tarkoittaa?

Alan asiantuntijat yrityksistä ja tutkimusorganisaatioista tapasivat ensimmäisessä huippukokouksessa Levillä.

Kaikilta asutuilta mantereilta saapui talviseen tunturiin Oulun yliopiston 6G Flagshipin järjestämään konferenssiin paikalle yhteensä 287 osallistujaa 28 eri maasta. Puheensorinaa kuultiin monilla kielillä. Laajimmillaan yhtäaikaisia esitelmätilaisuuksia oli menossa neljä. Pääpuhujat vetivät ison auditorion täyteen. Esityksiä oli yhteensä 99 ja siihen vielä posterinäyttelyn keskustelut päälle. Levin huipulla oltiin todella huipulla. Muutaman päivän ajan keskustelu pyöri pitkälti noin vuodessa 2030. Ensimmäisenä Tutorials-päivänä pidettiin tiiviitä erityisalojen luentoja ammattilaisilta ammattilaisille. Toisena päivänä keskityttiin 5G:n tilanteeseen ja sitten mietittiin 6G:n olemusta, tarpeita ja mahdollisuuksia.

Tilaisuuden jälkeen rajattu asiantuntijoiden joukko kokoontui vielä päiväksi pohtimaan 6G-tutkimuksen tulevaisuutta. White paper julkaistaan alkukesän aikana. Traficomin kanssa oli saatu tapahtuman ajaksi joustavasti sovittua radiotaajuusluvat ja Nokian 5G-auto konferenssipaikan pihalla mahdollisti VR-demojen pyörittämisen taatusti maailman pohjoisimmassa 5G-verkossa. Tätä on Oulun yliopiston slogania mukaillen arktinen asenne.

”Kaupallinen 5G tulee markkinoille nyt, jopa ennakoitua nopeammin. Kaikkia siihen kohdistettuja tavoitteita ja toiveita ei saavuteta, joten uusille innovaatioille on tilausta. Maailma ei tule valmiiksi vaan mullistuu liukumona langattoman tietoliikenteen kokonaisuuksia kehitettäessä”, sanoo 6G Flagshipin johtaja akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopistosta.

Haastattelimme osallistujia eri maista ja kartoitimme heiltä, mitkä asiat ovat keskeisiä 6G:n standardoinnissa nyt kun maailma on vasta valmis ottamaan käyttöön 5G:n, jonka tutkimusjakso kesti kymmenisen vuotta. Huippukokous pidettiin, sillä 6G-asioita pitää alkaa miettiä heti.

Lue pidempi juttu (englanniksi) tästä. Sisältää kommentit seuraavilta henkilöiltä: Petter Vetter (Nokia Bell Labs), Wen Tong (Huawei), Takehiro Nakamura (NTT DoCoMo), Qi Bi (China Telecom), Magnus Frodigh (Ericsson) ja Bernard Barani (Euroopan komissio) sekä Matti Latva-aho, joka on kuvassa alla.

Viimeksi päivitetty: 2.4.2019