Yliopiston käytävä on täynnä nuoria, jotka etsivät omaa alaansa.

Abipäivät on mahtava tilaisuus nuorille

Oulun yliopistolla vietettiin jälleen Abipäiviä, kun noin 5900 lukiolaista ja ammattikoululaista saapui Linnanmaalle. Kaksipäiväisessä tapahtumassa tutustuttiin Oulun yliopiston koulutustarjontaan.

Abipäivät on Oulun yliopiston suurin yksittäinen opiskelijarekrytointitapahtuma, jossa autetaan nuoria löytämään oma alansa. Sekä läheltä että kaukaa tulleet toisen asteen oppilaat kiersivät Linnanmaan kampuksen käytäviä omien mielenkiintojensa ohjaamina.

Esittelijät toivat esille omia kokemuksiaan

Pääkäytävän varrelle oli sijoitettu kaikkien Oulun yliopiston koulutusohjelmien omat pisteet, joissa alan opiskelijat kertoivat opinnoistaan nuorille.

”On tosi kiva, kun voi jutella opiskelijoiden kanssa ja kysellä tarkemmin hakemisesta, millaiset opinnot ovat ja mihin voi työllistyä”, tiivistivät nuoret esittelypisteiden antia.

Monilla pisteillä oli tarjolla paitsi opiskelijoiden omakohtaisia kokemuksia, myös alaan liittyvää rekvisiittaa. Pisteillä pääsi muun muassa kokeilemaan vr-laseja, jäädyttämään Marianne-karkkeja ja tutkimaan bakteerinäytteitä.

Koko päivän ajan oli käynnissä myös tutkinto-ohjelmakohtaisia esittelyjä luentosaleissa.

”Saliesittelyssä opiskelija kertoi alasta todella täsmällisesti ja omasta näkökulmasta”, tiivisti Kauppakorkeakoulun esitystä kuunnellut nuori.

Kaksi hammastieteen opiskelijaa hymyilee esittelypisteellään. Pöydällä on harjoitusnukke, hammastahnaa ja tekohampaat.

Todistusvalinta ja työllistyminen mietityttivät

Esittelypisteillä päivystävät opiskelijat auttoivat nuoria mielellään ja arvostivat sitä, että omasta alasta oltiin kiinnostuneita. Etenkin alat, jotka eivät suoraan pohjaudu lukion oppiaineisiin, saivat selittää opinnoistaan perinpohjaisesti.

”Moni ei ole kuullutkaan kulttuuriantropologiasta. On pitänyt miettiä, miten näin laajan alan saa tiivistettyä hyvin”, totesivat kulttuuriantropologian esittelijät.

Esittelijöiden mukaan todistusvalinnasta ja tulevaisuuden työllistymisestä kyseltiin erityisen paljon. Monia lukiolaisia mietitytti, mitä aineita kannattaisi valita ylioppilaskirjoituksiin.

Opintojen lisäksi pisteillä keskusteltiin myös arkielämän asioista: millaista Oulussa asuminen on ja mistä saa kavereita. Opiskelupaikan valintaan vaikuttaa moni muukin asia kuin koulutusohjelma.

Saamen kielen ja kulttuurin pisteellä on hymyileviä opiskelijoita.

Abipäivien tarjontaan oltiin hyvin tyytyväisiä

Nuoret arvostivat mahdollisuutta saada ensikäden tietoa opinnoista. Osaa kuitenkin painoi päivän pituus – kun on herännyt neljältä aamulla, ei keskittyminen riitä koko päivälle.

”Mahtava tilaisuus saada tietoa monista eri aloista. Toki kun mielenkiintoisia esitelmiä on monta putkeen, ei lopulta meinaa enää jaksaa kuunnella”, tiivistettiin iltapäivän tunnelmia.

Moni nuori ei vielä tiedä, mitä tekisi lukion jälkeen. Kun mielenkiintoisia vaihtoehtoja on paljon, on vaikea tehdä lopullista valintaa. Osa taas sai Abipäivillä varmistuksen sille, mitä oli jo aiemmin pohtinut: ”Kun haen, Oulun yliopisto on mukana listalla.”

Viimeksi päivitetty: 7.11.2019