Professorikaksikko julkaisi kirjan tekoälystä

Professorikaksikko kirjoitti kirjan tekoälystä

Matti Pietikäisen ja Olli Silvénin tuore teos Tekoälyn haasteet on realistinen kuva tekoälystä, sen historiasta, mahdollisuuksista ja rajoituksista.

Lukemalla kirjan saa vastauksen useisiin tekoälyyn liittyviin peruskysymyksiin. Mitä ovat neuroverkot ja syväoppiminen? Mikä on konenäön rooli? Voiko kone ymmärtää tunteita? Onko kaikki älykäs teknologia tekoälyä? Kauhistuttaako tekoälyn singulariteetti? Mitä kaikkea tekoäly oikeastaan on, ja mitä kehitysaskeleita sen historiasta löytyy?

Teos pohjautuu kirjoittajien yli 40 vuoden kokemukseen tekoälyn ja konenäön tutkimuksesta, opetuksesta ja soveltamisesta erilaisiin ongelmiin. Kirja on tarkoitettu laajalle lukijajoukolle: lukiolaisille, yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa opiskeleville, tutkijoille, ammattilaisille sekä päätöksentekijöille.

-Tämä on kurkistus tekoälyn ”konepellin alle”. Yleistajuisessa kirjassa kuvaamme, kuinka tekoäly on kehittynyt 1950-luvulta lähtien. Kirjassa valaistaan älykkäiksi miellettyjen toimintojen pohjimmiltaan yksinkertaiset periaatteet, toteutushaasteet sekä rajoitteet, Silvén kertoo.

- Kirjalle on selkeästi tarvetta: tekoälyn ympärillä käytävä keskustelu on usein liioiteltua ja virheellistä, ja siihen halusimme kirjallamme puuttua. Tarvitaan myös suomenkielinen oppikirja ja yleisteos, joka antaa realistisen kuvan tekoälyn mahdollisuuksista. Kirja oli tavallaan pakko tehdä. Halusin saada talteen 40-vuotisen uran aikana hankitun kokemuksen tekoälyn ja konenäön tutkimuksesta ja opetuksesta, Matti Pietikäinen korostaa.

Kirjoittajat riisuvat tekoälystä hypetyksen ja mystifioinnin ja näyttävät realistisen kuvan tekoälyn mahdollisuuksista ihmisen apulaisena. Ja ei, he eivät usko supertekoälyn kaappaavan ihmiskuntaa hallintaansa!

Emeritusprofessori Matti Pietikäinen Oulun yliopiston Konenäön ja signaalianalyysin (CMVS) tutkimuskeskuksesta on suomalaisen konenäkötutkimuksen pioneeri ja Suomen viitatuimpia tekniikan ja tietojenkäsittelyalan tutkijoita. Signaalinkäsittelytekniikan professori Olli Silvén on keskittynyt erityisesti reaaliaikaisten energiatehokkaiden konenäköjärjestelmien tekniikoihin ja toteutuksiin sekä sovelluksiin teollisuudessa.

Kirja Tekoälyn haasteet – koneoppimisesta ja konenäöstä tunnetekoälyyn on ladattavissa ilmaiseksi täältä.

Viimeksi päivitetty: 12.12.2019