University of Oulu, 2019

Hukassa kampuksella? Lataa tämä sovellus!

Suunnistaminen yliopiston sisällä voi olla haasteellista niin vierailijoille, opiskelijoille kuin työntekijöillekin. Helpotuksen yliopiston sokkeloissa suunnistamiseen tuo uusi mobiilisovellus Oulu Campus Navigator.

Sovellus on ladattavissa Android- ja iOS-puhelinten sovelluskaupoista vapaasti kenelle tahansa. Se näyttää käyttäjän sijainnin kartalla, tietää kaikkien tilojen sijainnit ja pystyy opastamaan käyttäjän haluttuun tilaan Linnanmaan kampuksella.

Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen sisätilojen pinta-ala on yli 130 000 m². Se tarkoittaa, että yliopiston sisälle mahtuisi parikymmentä Valkoista taloa. Karttasovellus auttaa tiloissa suunnistamisessa. Miten sovellus toimii käytännössä? Haastattelimme projektipäällikkö Harri Kaikkosta, joka on ollut mukana sovelluksen kehittämisessä.

Harri Kaikkonen, kuinka sovellus tietää, missä käyttäjä on?

”Puhelin vastaanottaa signaaleita kampuksen käytävien varrelle asennetuista Bluetooth-majakoista. Puhelimessa oleva sovellus paikantaa käyttäjän sijainnin kampuksen sisällä näiden signaalien perusteella, samaan tapaan kuin GPS-paikannus toimii ulkotiloissa.”

Mitä nämä majakat siis ovat?

”Majakat ovat Bluetooth Low Energy (BLE)-lähettimiä, joita on asennettu yli 1200 kappaletta ympäri Linnanmaan kampusta. Majakka on sikäli osuva termi, että laite ei vastaanota mitään tietoa eikä lähetä sitä eteenpäin. Näiden laitteiden tehtävä on kertoa oma tunnisteensa sovellukselle.”

Eli yksittäisen käyttäjän seuraaminen ei ole mahdollista?

”Yksittäisten käyttäjien sijaintia ei seurata millään tavoin. Sovellus ei vaadi sisäänkirjautumista, eikä paikanna käyttäjän sijaintia sovelluksen ollessa suljettuna. BLE-majakat eivät tiedä käyttäjästä mitään eivätkä ne kerää tietoa tai lähetä sitä eteenpäin.”

Onko sovellus saatavilla Kontinkankaalle?

”Sovelluksen käyttöä lähdetään laajentamaan myös Kontinkankaalle mahdollisimman pian, mutta aluksi paikannus onnistuu vain Linnanmaalla. Linnanmaalla paikannus laajennetaan myös Oamkille remontoitaviin tiloihin niiden valmistuttua.”

Miten projekti on toteutettu?

”Oulussa on vahvaa osaamista tietotekniikan saralla, joten on luontevaa, että myös kampuksilla hyödynnetään uusia digitaalisia palveluita. Sisätilapaikannusta on toivottu sokkeloiselle kampuksellemme jo kauan, ja paikannusteknologioiden kypsyttyä tietohallinnossa päätettiin nyt lähteä toteuttamaan paikannusjärjestelmä ja sitä hyödyntävää mobiilisovellusta. Paikannusjärjestelmän hankinta liittyy osittain Pohjois-Pohjanmaan Liiton rahoittamaan Yhteiskampus-hankkeeseen, jossa on ollut mukana myös Suomen Yliopistokiinteistöt ja Oulun ammattikorkeakoulu.”

Mihin muuhun paikannusta voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää?

”Paikannusta ja sovelluksessa olevaa karttapohjaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää alustana muissakin palveluissa sekä tutkimuskäytössä. Kampuksen interaktiivisempi karttapohja ja navigointi tiloihin tullaan myös laajentamaan kampuksen sisäänkäyntien infonäyttöihin.”

Näyttökuva sovelluksesta

Oulu Campus Navigator Play Kaupassa ja App Storessa