Oulun yliopiston käytävä on täynnä ihmisiä ja ilmapalloja.

Ennätysmäärä ihmisiä ihastui tieteeseen Tutkijoiden yössä

Kaikille avoimessa tapahtumassa koettiin elämyksiä eri tieteenalojen parissa. Tutkijoiden yötä vietettiin perjantaina 27.9. Linnanmaan kampuksella nyt neljättä kertaa.

Tänä vuonna Tutkijoiden yö teki kävijämääräennätyksensä: yli 4000 tieteestä kiinnostunutta vieraili kampuksella illan aikana. Luku on huima, sillä kahtena aiempana vuotena kävijöitä on ollut 2500 illassa.

Tapahtuman ideana on tuoda esiin tutkijoita, tutkijoiden tekemää työtä ja tieteen merkitystä jokapäiväisessä elämässämme mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla. Tarjolla oli 30 työpajaa, luentoa ja esittelyä eri tieteenaloilta. Ohjelma houkutteli paikalle kaikenikäisiä.

Tellus Stage on täynnä yleisöä.

Luennot ja paneelikeskustelut vetivät salin täyteen.

 

Tieteiden yön teemana oli tänä vuonna jäljet. Minkälaiset jäljet tiede jättää tähän maailmaan? Entä teknologia ihmiseen? Aihetta pohdittiin paneelikeskustelussa, jossa neljä tutkijaa eri aloilta kertoi näkökulmansa teknologian vaikutuksista ihmiseen.

”Aihe on mielenkiintoinen. Opetan lukiossa, ja teknologian vaikutus näkyy luokassa. Paljon on muuttunut 10 vuoden aikana”, kertoi Harri Kinnunen.

Mikroskoopin läpi näkyy laatikollinen kimalaisia.

Ötököitä pääsi tarkastelemaan lähietäisyydeltä.

 

Työpajoissa opittiin uusia asioita. Mikroskoopista katsottuna moni ei arvannut ”ihan kitaran näköisen” näytteen olevan hiustuppi, mutta enemmistö yleisöstä oppi tunnistamaan pääkallon biologisen sukupuolen lyhyen esittelyn jälkeen.

Kehuja keräsivät niin VR-lasit ja formula-auto kuin ötökät ja origamitkin. Erityisen paljon innostusta herätti ”Kemian taikaa” -esitys, jossa valmistettiin keitoksia sateenkaaren väreissä ja hammastahnaa elefanteille. Yleisössä kohahti, kun hammastahna syöksähti koeputkesta ulos laajassa kaaressa.

Viime vuotenakin ihastuttaneet lukukoirat ja -kissa olivat jälleen suosittuja.

”Tunsin itseni todella rentoutuneeksi ja rauhalliseksi, kun luin koiralle. Ja olihan se koira supersöpö!”, kiteytti pisteellä vieraillut Catherine.

 

Tutkijoiden yö on Suomen suurin tiedetapahtuma. Sitä vietetään 11 paikkakunnalla yhtä aikaa yli 300 muun Euroopan kaupungin kanssa.

Viimeksi päivitetty: 27.9.2019