hypoksiatutkimus, rahoitus, uutinen

Hypoksiatutkimukselle miljoonarahoitus Oulun yliopistoon

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Oulun yliopistoon useita merkittäviä rahoituksia. Suurimman rahoituksen, 1,5 miljoonaa euroa, saivat professorit Johanna Myllyharju ja Peppi Karppinen solujen hypoksian eli vähähappisuuden tutkimukseen. Rahoitus myönnettiin viideksi vuodeksi.

Oulun yliopistolla on vankka asema kansainvälisessä hypoksiatutkimusyhteisössä. Karppisella ja Myllyharjulla on tiiviit yhteydet uusiin lääketieteen nobelisteihin, hypoksiatutkimuksistaan palkittuihin Peter Ratcliffeen ja William Kaeliniin. Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa työskentelee kaikkiaan viitisenkymmentä hypoksiatutkijaa.

Hapen niukkuus käynnistää soluissa hypoksiavasteeksi kutsutun molekyylitason mekanismin, jonka tehtävänä on auttaa soluja selviytymään vähähappisissa olosuhteissa. Nyt rahoitetun tutkimuksen tavoitteet liittyvät hypoksiavasteen laajempaan ymmärtämiseen ja uusien lääkkeiden kehittämiseen. Anemian ohella hypoksia liittyy muun muassa syöpiin, sydäninfarkteihin ja lihavuuteen.

Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi rahoitusta myös useille muille Oulun yliopiston tutkimushankkeille. Oulun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston muodostama kansallinen konsortio FinnDisMice sai 1,2 miljoonan euron rahoituksen. Hankkeessa tutkitaan uusia suomalaisen tautiperinnön hiirimalleja harvinaissairauksien tutkimustyökaluina.

PhD Gonghong Wein hanke Towards systems understanding of prostate cancer susceptibility sai 990 000 euron rahoituksen. Professori Tuula Salon johtamalle Oulun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston hankkeelle Matrix matters: The relevance of proper extracellular matrices for personalized cancer medicine assays säätiö myönsi 927 000 euron rahoituksen. FT Aki Manninen sai 300 000 euron rahoituksen hankkeelleen Molecular crosstalk between hemidesmosomes and focal adhesions in prostate cancer cells.

Myönnetyt rahoitukset Jane ja Aatos Erkon säätiön sivuilla.

Viimeksi päivitetty: 23.1.2020