Oulun yliopisto huomioi kansainvälisen tyttöjen päivän vaihtamalla rehtoria päiväksi

Rehtorinamme toimi päivän ajan 14-vuotias Mimmi Jakola. Plan Internationalin maailmanlaajuinen Girls Takeover -tempaus tuo näkyväksi, että tyttöjen kaikkialla maailmassa täytyy päästä kehittämään teknologiaa.

Rehtorin kiertäessä kampuksella monta tärkeää asiaa nousi esille tutkijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Päivän aikana haettiin ratkaisuja muun muassa ICT-alojen markkinointiin nuorille. Jokapaikan tietotekniikan -tutkimusyksikön laboratoriovierailulla pohdittiin käytettävyyttä, virtuaalista pahaa oloa ja kuinka tutkimus voi auttaa virtuaaliteknologian suunnittelua ihmislähtöisempään suuntaan. Tutkija Marja Matinmikko-Bluen kanssa nuori rehtori pohti, miten tutkimuksen avulla voidaan globaalisti edistää tyttöjen pääsyä teknologian pariin?

-Minulle on tärkeää edistää tasa-arvon toteutumista. Teknologia on suuri osa tulevaisuutta, eikä se ole tasa-arvoista vielä; siksi jokainen nuori nainen, joka hakeutuu teknologia-alalle, on osa muutosta kohti tasa-arvoisempaa tulevaisuutta. Päivä täytti odotukset ja ylittikin ne. Kiva päivä, Mimmi Jakola kiteyttää.

Tänä vuonna Plan nostaa esiin erityisesti teknologian vaikutuksen tasa-arvoon. Tytöt ja naiset on saatava mukaan myös kehittämään teknologiaa, ei vain käyttämään sitä.

-Ilman tyttöjen ja naisten näkökulmaa teknologian kehittämisessä olemme vaarassa luoda työkaluja ja ratkaisuja, jotka uusintavat ja syventävät jo olemassa olevia syrjiviä ja sukupuolen epätasa-arvoa ylläpitäviä rakenteita, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Tämä on myös Oulun yliopiston viesti. Tempauspäivällä voidaan nostaa esiin asioita, jotka koemme tärkeiksi ja joihin haluamme vaikuttaa.

-Oulun yliopisto haluaa kannustaa tyttöjä valitsemaan opiskelualojaan mahdollisimman laajasti. Esimerkiksi tekniikan ja luonnontieteiden aloilla naisia on liian vähän, vaikka tytöt menestyvät näissä aineissa koulussa. Haluamme tuoda esiin alojen mahdollisuuksia niin kestävämmän maailman kuin palkitsevien työurien rakentamisessa sekä omalta osaltamme varmistaa, että tytöt voivat kokea tekniikan ja luonnontieteen alat omakseen. Tämä on meille tärkeä tasa-arvokysymys, Mimmi Jakolan valtauspäivän jälkeen yliopiston rehtorina edelleen jatkava Jouko Niinimäki toteaa.

Sitoudumme panostamaan yhdessä yritysten kanssa siihen, että kouluissa tunnetaan paremmin ICT-osaamisen merkitys ja työmahdollisuudet. Parhaillaan haemme yrityksistä alumnilähettiläitä, jotka voivat toimia linkkeinä työelämän ja koulujen välillä. Mahdollisuus tutustua alan työelämään ja kuulla alalta valmistuneiden uratarinoita tarjoaa konkreettista tarttumapintaa tulevaisuuden alojen mahdollisuuksiin. Tyttöjen ja naisten osaaminen ja tarpeet on saatava mukaan teknologian kehittämiseen ja tämän vuoksi alan työurien -ja -mahdollisuuksien esiin nostaminen on tärkeää.

Twitterissä löytyy aihetunnisteella #GirlsTakeover paljon juttuja. Myös yliopiston väläyksiä löytyy sieltä ja toki omalta kanavaltamme @UniOulu. Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään sunnuntaina 11.10.

Samaan aikaan järjestettiin myös Shaking Up Tech -tapahtuma, jonka puheenvuoroihin ja tekniikan alalla työskentelevien naisten uratarinoihin voi perehtyä täällä.

Viimeksi päivitetty: 9.10.2020