Ilmasto.nyt on monitieteinen opintokokonaisuus, joka käsittelee ilmastonmuutosta

Ilmasto.nyt-opintojen osallistujamäärä yllätti iloisesti

Ilmasto.nyt on monitieteinen opintokokonaisuus, joka käsittelee ilmastonmuutoksen luonnontieteellisiä perusteita ja kuinka sitä voidaan ehkäistä ja siihen sopeutua. Opinnot ovat avoimia kaikille kiinnostuneille ja ne voi suorittaa laajan verkkoaineiston avulla.

Ilmasto.nyt-opinnot järjestetään Oulun yliopistossa ensimmäistä kertaa tällä syyskaudella. Verkko-opiskelun lisäksi niihin sisältyy viisi lähiopetusjaksoa. Opintoja suorittamaan ilmoittautui lähes 170 opiskelijaa.

”Saimme opiskelijoita mukaan yli odotusten. Oli positiivinen yllätys, että kiinnostusta ja tarvetta opinnoille löytyi näin paljon. Opiskelijoita tuli myös eri puolilta yliopistoa ja saimme todella monitieteisen joukon opiskelemaan”, sanoo opintoja Oulun yliopistossa koordinoiva tutkijatohtori Jussi Malila ATMOS-tutkimusryhmästä Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksiköstä.

Eniten opiskelijoita on luonnontieteellisestä ja teknillisestä tiedekunnista. Eri alojen opiskelijat voivat eri tavoin sisällyttää Ilmasto.nyt-opinnot tutkintoonsa ja valita laajuudeksi kaksi tai viisi opintopistettä.

Itsenäistä verkko-opiskelua täydennetään Oulun yliopistossa lähiopetusjaksoilla, joiden tarkoituksena Malilan mukaan on tuoda täydentäviä näkökulmia aineistoon ja herättää monitieteistä keskustelua. Opinnot suoritetaan verkkoaineiston sisältämien tehtävien lisäksi tekemällä oma oppimispäiväkirja ja viiden opintopisteen opintoihin vielä pienryhmätyöskentely.

Ilmasto.nyt-opintoja tarjottiin opiskelijoille ensimmäiseksi Helsingin yliopistossa vuonna 2016 ja sen opintoihin on jo osallistunut satoja opiskelijoita. Tällä syyskaudella niitä voi Oulun lisäksi opiskella Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa. Jussi Malila arvioi opiskelijoita koko maassa olevan noin 500.

Opintoihin liittyvä verkkoaineisto sekä suomeksi että englanniksi on avoimesti ja vapaasti kaikkien käytettävissä Helsingin yliopiston tarjoamalla alustalla. Se on myös opettajien hyödynnettävissä omassa opetuksessaan eri aloilla ja oppilaitoksissa ja opettajille on tarjolla oma opas.

Idea ilmastonmuutosta käsittelevästä opintopaketista syntyi vuonna 2014 ja sitä lähti edistämään ja rahoittamaan Sitra. Jussi Malila on alusta lähtien ollut mukana hankkeessa eri tehtävissä ensin Itä-Suomen yliopistossa ja nykyisin Oulussa.

Ilmasto.nyt-opinnot

Viimeksi päivitetty: 11.12.2019