Uutiset - Innovaatiot ja yrittäjyys

27.1.2021 Uutinen

Suomalaiset luonnontuotteet jalostuvat laboratoriossa

Luonnontuotteita tutkivassa Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikössä Kajaanissa on tehty pitkään yhteistyötä luonnontuote- ja elintarvikeyritysten kanssa. Yhteistyö on poikinut useita tuoteinnovaatioita. Jalostusasteen nostamisen ohella on kasvanut luonnontuotteiden laadunvarmistamisen merkitys. Osittain siksi, että myös Suomeen tulee tuote- ja raaka-aineväärennöksiä kansainvälisiltä markkinoilta. Mittaustekniikan laboratorio paljasti hiljattain erään tällaisen väärennöksen. 

18.1.2021 Uutinen

Jäte- ja valumavesien puhdistukseen uusia ratkaisuja yhdistämällä biopohjaisia menetelmiä

Uudenlaisilla biopohjaisilla ratkaisuilla ja yhdistämällä erilaisia puhdistusyksiköitä on pystytty poistamaan typpeä ja raskasmetalleja jäte- ja valumavesistä pohjoisilla alueilla. Juuri päättyneessä Oulun yliopiston ja SYKEn hankkeessa on yhdistelty esimerkiksi sammalaltaita, puuhakkeeseen lisättyä sienirihmastoa, bioreaktoreita ja kosteikkoja. 

8.12.2020 Uutinen

TKI kumppanuushankkeisiin 1,1 miljoonan euron akatemiarahoitus

Suomen Akatemia on myöntänyt Oulun yliopistolle yhteensä 1,1 miljoonan euron rahoituksen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kumppanuushankkeisiin.

2.12.2020 Uutinen

Automatisoitu ja liikuteltava röntgenlaite parantamaan ja nopeuttamaan terveyspalveluja

Tapaturma kuten kaatuminen laskettelurinteessä vaatii yleensä potilaan kipeytyneen raajan röntgenkuvausta ja sitä varten matkaa lähimpään sairaalaan tai päivystävään terveyskeskukseen. Lähitulevaisuudessa kuvantamispalvelut voidaan tuoda lähemmäksi potilasta.

1.12.2020 Uutinen

Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten yhteisö tavoittelee verkostoitumista eurooppalaiseen yhteistyöhön

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmälle sekä Oulun ammattikorkeakoululle yhteensä 240 000 euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten sekä alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteisön verkostoimiseksi entistä tiiviimmin eurooppalaiseen yhteistyöhön.  

30.10.2020 Uutinen

Vesien mikromuovien reaaliaikaista mittaamista varten kehitteille optinen mittauslaitteisto

Mikromuovien nykyinen analysointitekniikka, joka käsittää vesien näytteenoton ja näytteiden tutkimisen laboratorio-olosuhteissa, on työläs ja aikaa vievä menetelmä. Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö ja Kajaanin ammattikorkeakoulu ovat käynnistäneet yhteisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on kehittää uusi kompakti kenttälaite vesien mikromuovien reaaliaikaista mittaamista varten.

19.10.2020 Uutinen

Mikroyritysten kasvuverkosto vakiintui Lapissa

Lapin mikroyritysten kasvuverkosto -hanke on ollut käynnissä vuoden 2017 lopusta syyskuuhun 2020 asti.

22.9.2020 Uutinen

Verkkokurssi opastaa tekemään karttoja päätöksenteon tueksi

Yhdistämällä organisaation omaa tietoa avoimeen paikkatietodataan, on mahdollista tuottaa uutta tietoa liiketoiminnan tai päätöksenteon tueksi.

1.9.2020 Uutinen

Lupaavia ratkaisuja aurinkopaneeleihin, virtuaaliseen oppimiseen ja elektroniseen ihoon

Tänä syksynä Oulun yliopistossa alkoi kolme uutta Business Finlandin rahoittamaa Research to business (R2B, aiemmin TUTLI) -hanketta. Niiden tavoitteena on luoda tutkimustuloksista uutta liiketoimintaa. Projektit tuottavat lupaavia ratkaisuja liittyen nanokuvioituun kalvoon, virtuaaliseen oppimisympäristöön ja elektroniseen ihoon.

24.8.2020 Uutinen

Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö tukee tutkimustulosten kaupallistamista

Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö ja Oulun yliopisto ovat sopineet yhteistyöstä, jonka tavoitteena on edistää tutkimustulosten kaupallistamista.

15.6.2020 Uutinen

Vähähiilisempää terästuotantoa valokaariuunilla

Ilmastoystävälliset teräksen tuotantotavat, vetypelkistys ja teräksen kierrättäminen, edellyttävät valokaariuunin käyttöä. Oulun yliopisto ratkoo valokaariuunin kehityshaasteita yhteistyökumppaniensa kanssa.

3.6.2020 Uutinen

Uusi mittausperävaunu auttaa kehittämään raskaan liikenteen rengasturvallisuutta ja energiatehokkuutta

Oulun yliopiston auto- ja työkonetekniikan tutkimusryhmä on kehittänyt kuorma-auton perävaunuun laitteiston, jolla voidaan mitata monipuolisesti raskaan ajoneuvon renkaiden käyttäytymistä erilaisilla ajoalustoilla. Rengasvoimien vaikutusta ajodynamiikkaan koskevan tutkimustiedon avulla voidaan kehittää raskaiden ajoneuvojen rengas- ja ajoturvallisuutta sekä energiatehokkuutta.

23.4.2020 Uutinen

THE University Impact 2020: Oulun yliopisto vahva vaikuttaja kestävässä talouskasvussa ja innovaatioissa

Oulun yliopisto sijoittuu sijavälille 201-300 yliopistojen vaikuttavuutta mittaavassa kansainvälisessä The University Impact 2020 -vertailussa. Vertailussa arvioidaan yliopistojen sosiaalista ja taloudellista vaikuttavuutta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisen kautta.

2.4.2020 Uutinen

Korona-ahdingossa oleville mikroyrittäjille maksutonta täydennyskoulutusta

Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden koulutus alkaa kahdella täydennyskoulutuskurssilla Oulun yliopistossa toukokuussa. Mikroyrittäjyyden perusteisiin keskittyvä Vahva yrittäjä -täydennyskoulutuskurssi on päätetty tarjota maksuttomana kaikille suomalaisille mikro- ja yksinyrittäjille.

26.3.2020 Uutinen

Tutkijat: Mikro- ja yksinyrittäjät tarvitsevat nopeasti suoraa tukea ja neuvontaa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne koskee taloudellisesti kriittisimmin mikroyrityksiä (alle 10 henkilöä), erityisesti yksinyrittäjiä. Kaikista Suomen yrittäjistä 69% on yksinyrittäjiä.

12.3.2020 Uutinen

Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden koulutus alkaa Oulun yliopistossa

Yrittäjien muuta työikäistä väestöä alhaisempi koulutustaso on muodostunut pullonkaulaksi mikroyritysten kasvulle ja viennille. Oulun yliopistossa alkavan koulutuksen tavoitteena on parantaa mikro- ja yksinyrittäjien henkilökohtaista osaamista, mutta myös jaksamista.

11.3.2020 Uutinen

Matkailuyrityksille etsitään uusia yhteistyömuotoja

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Vienan Karjalan pieniä maaseutuyrityksiä aletaan aktivoida kehittämään alueen omaperäisyyteen perustuvia ja kansainvälisiä matkailijoita houkuttelevia matkailupaketteja.

10.3.2020 Uutinen

sOULUtions sote toi opiskelijat ja yritykset yhteen kehittämään palveluita

Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto kehittivät suositusta sOULUtions innovaatiotapahtumasta yksipäiväisen tapahtuman palveluiden kehityksen maailmaan.

28.2.2020 Uutinen

Oulussa on hyvä yrittäjyyden ekosysteemi

Oulun yliopisto tarjoaa yrittäjyydestä kiinnostuneelle monenlaisia tapahtumia ja verkostoitumismahdollisuuksia. Monitieteisyys luo yrittäjyydelle ja ideoinnille hyvät mahdollisuudet.

18.2.2020 Uutinen

Tutkijat kehittivät UV-säteilyltä suojaavan biomuovin

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikössä on kehitetty uusi synteettinen biomuovi, joka suojaa auringon ultraviolettisäteilyltä toisin kuin perinteiset hiilipohjaiset muovit tai muut biomuovit.

13.1.2020 Uutinen

Arvostus ja vuorovaikutteinen elinkeinopolitiikka edistävät alueen yrittäjyyttä

Kunnan tai kaupungin aktiivinen vuorovaikutus alueen pk-yritysten kanssa edistää myönteisen yrittäjyysilmapiirin syntymistä ja edistää alueen yrittäjyyttä. 

7.1.2020 Uutinen

Variksenmarjoja ja älyrehua karjalle

Variksenmarjoissa elävistä bakteereista löydetty antibakteerinen proteiinin osa eli peptidi voi olla uusi keino lypsylehmien utaretulehduksen ehkäisemiseksi. 

2.1.2020 Uutinen

Testattua apua yrityksen digimuutokseen

Digitalisaatio etenee myös yrityksissä. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja VTT:n yhteishankkeessa kehitetty digimuutosmalli auttaa yrityksiä selventämään omia digitavoitteitaan ja helpottamaan niiden toteuttamista. Laaja tutkimuspohja ja ilmaisuus erottavat mallin konsulttien opeista.

18.12.2019 Uutinen

Polar Bear Pitching hakee startup-yrityksiä vuoden 2020 tapahtumaan

Polar Bear Pitching järjestetään seitsemännen kerran 12.3.2020 Oulun Kauppatorilla. Oulun yliopiston järjestämässä tapahtumassa on ohjelmaa pitkin päivää ja illalla kaikki huipentuu avantopitchauskilpailuun. Tapahtumaan haetaan nyt mukaan startup-yrityksiä.

2.12.2019 Uutinen

Mikroyrittäjän monet roolit uuvuttavat

Mitä pienempi yritys, sitä suurempi merkitys on yrittäjän työhyvinvoinnilla. Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE tarttui aihepiiriin Suomen Akatemian rahoittamassa Promo @ Work-hankkeessa. Keinoja yrittäjän uupumisen välttämiseksi löytyi useita.

25.11.2019 Uutinen

Finnadvance 15 parhaan joukossa Slushissa

Oulun yliopiston veri- ja imusuonitutkimuksen pohjalta syntynyt startup-yritys Finnadvance valittiin Slush100 -kisaan ilmoittautuneesta 1500 start-upista 15 parhaan yrityksen joukkoon. Finnadvancea oli kisassa edustamassa tutkijatohtori Minna Kihlström biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnasta.

4.11.2019 Uutinen

FinnAdvancelle merkittävä startup-palkinto

Oulun yliopiston veri- ja imusuonitutkimuksen pohjalta syntynyt startup-yritys FinnAdvance on voittanut suuren kansainvälisen innovaatiokilpailun Tech Start-upin 2019 Kölnissä.

15.10.2019 Uutinen

Yrityksillä tarve kiertotalouden tutkimustiedolle

Tekniikan torstain aiheena ollut Kiertotalous keräsi Telluksen stagen täyteen alan yrityksiä ja tutkijoita esittelemään ajatuksiaan yhteistyömahdollisuuksista. Lopputulema keskustelulle oli, että yrityksillä on runsaasti kysyntää kiertotalouden uusimmalle tutkimustiedolle. Yhteistyötä toivovat molemmat osapuolet.

16.9.2019 Uutinen

Perunanviljelyn digiloikka – kehitteillä maaperän automaattinen kosteudensäätöjärjestelmä

Maanviljelyä tuntemattomalle täytyy ensiksi avata säätösalaojituksen periaate: viljelyalueelle asennetut salaojaputket keräävät maaperään imeytyneen veden kokoojaputken kautta salaojakaivoon, jonka vedenpinnan korkeutta säätämällä pystytään vaikuttamaan pellon kosteusolosuhteisiin. Salaojakaivon säätäminen tapahtuu nykyisin mekaanisesti, ja jos tilalla on satoja hehtaareja salaojitettua peltoa, viljelijä käyttää paljon työaikaansa kaivojen tarkastamiseen ja säätämiseen.

3.9.2019 Uutinen

Oulun korkeakoulujen yhteinen innovaatiokeskus panostaa yritysyhteistyöhön

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat perustaneet yhteisen innovaatiokeskuksen, jonka tarkoituksena on auttaa elinkeinoelämää käyttämään tutkimusta innovaatioiden ja tuotteiden kehittämiseen. Innovaatiokeskus auttaa myös tutkijoita jalostamaan tutkimustuloksia eteenpäin sekä tukee ja valmentaa yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita. Innovaatiokeskuksen avajaisia vietetään torstaina 5.9.2019.

17.6.2019 Uutinen

Bioalan tutkimuspalveluja Biocenterista

Oulun yliopistossa toimiva Biocenter Oulun tutkimuspalvelut tarjoaa yrityksille ja erilaisten tutkimusyhteisöjen käyttöön laajan tutkimuslaitteiston ja niihin liittyvät palvelut. Palvelut sopivat erityisesti biokemian ja biolääketieteen alalla toimiville yrityksille, joilla ei ole omaa laitekantaa, ja jotka esimerkiksi haluavat testata jonkin menetelmän toimivuutta.

13.6.2019 Uutinen

Kännykkä mittaa hengityksen helppoutta

Oulun yliopistossa kehitetty uusi innovaatio helpottaa muun muassa astmaatikkojen hengityksen mittaamista. Kännykällä ja siihen asennetulla sovelluksella tehtävä mittaus on helppo ja edullinen vaihtoehto kalliille sairaalatutkimuksille.

5.4.2019 Uutinen

Millennium Talks Oulussa: Innovaatioista entistä laaja-alaisempia

Uusien innovaatioiden tarve ei ole vain taloudellinen. Globaali epävakauden aika huutaa teknologisten innovaatioiden rinnalle entistä enemmän yhteiskunnallisia ja monitieteisiä innovaatioita, summattiin Oulun yliopistolla pidetyssä Millennium Talks -innovaatioseminaarissa.

4.4.2019 Uutinen

Uusi innovaatiokeskus palvelee tutkijoita

Kevään professorifoorumi kokosi yhteen Oulun yliopiston eri tieteenalojen professoreita. Tilaisuudessa keskusteltiin tutkimustulosten kaupallistamisesta, yritystoiminnan synnyttämisestä ja yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

21.3.2019 Uutinen

Fab Lab on innovaatiopaja myös yrityksille

Oulun yliopiston digitaalisen pienvalmistuksen työskentelytila Fab Lab tarjoaa runsaasti erilaisia palveluja yrityksille. Innovoinnin ja tuotekehityksen tueksi löytyvät korkeatasoiset laitteet ja tilat sekä tarpeen vaatiessa lahjakkaita opiskelijoita.

27.2.2019 Uutinen

Nivelrikkoa tutkitaan uudella menetelmällä

Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämällä menetelmällä nivelrikon vaikeusastetta mitataan akustisesti, kineettisesti ja lämpötilan mukaan. Menetelmällä voidaan seurata nivelrikon etenemistä ja tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista helposti ja nopeasti.

19.2.2019 Uutinen

Lupaavia ratkaisuja kaivosteollisuuteen ja robottiautoihin

Business Finland on myöntänyt rahoitusta Oulun yliopiston kahdelle kaupallisesti lupaavalle tutkimusprojektille. Geomet Rolls Breakage Test -projektissa (GRBT) kehitetään luotettavaa ja edullista kiviaineksen murtumisen karakterisointitestiä geometallurgiseen kartoitukseen. LIDAR for Self-Driving Cars –projektissa yritetään ratkaista, miten robottiautot näkisivät kauas suurella tarkkuudella.

12.2.2019 Uutinen

Materiaalianalyysit yrityksille yliopistolta

Kun uuden materiaalin tai tuotteen analysointi, kehittäminen tai valmistaminen on yrityksessä ajankohtaista, kannattaa ottaa yhteyttä Oulun yliopiston Mikroskopian ja nanoteknologian keskukseen. Kallis laiteinvestointi voi olla vältettävissä yhdellä puhelinsoitolla.

28.1.2019 Uutinen

Suunnittelu ja rakentaminen monimutkaistunut

Rakennetun ympäristön suunnittelu ja toteutus on lukemattomien vaiheiden ja toimijoiden summa. Siksi lopputuloksesta ei useinkaan vallitse yhtenäistä näkemystä - missään vaiheessa. Oulun yliopiston vuoden ensimmäisessä Tekniikan torstai -seminaarisarjassa avattiin näkökulmia rakentamisen suunnittelun nykytilaan ja hahmotettiin ratkaisuja kokonaisuuden hallintaan.

20.12.2018 Uutinen

Oulun yliopisto ja Ramboll yhteistyöhön

Kumppanuuden tavoitteena on kasvattaa suunnittelualan osaamista sekä kehittää uusia palveluja ja tuotteita tulevaisuuden älykkään ja kestävän yhdyskuntarakenteen toteutukseen.

12.12.2018 Uutinen

Innovaatiokeskus kokoaa alan palvelut

Oulun yliopiston innovaatioihin, yritysyhteistyöhön ja liiketoiminnan kehittämiseen liittyvät palvelut kootaan yhteen Yliopiston Innovaatiokeskukseksi (University Innovation Centre, UIC). Tutkijoita, opiskelijoita ja yrityksiä yhden luukun periaatteella palveleva keskus aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

5.12.2018 Uutinen

Kuvantamisteknologiaa kehittävä MAKNEE voitti Slushissa

Oulun yliopiston tutkimuspohjainen startup MAKNEE on voittanut tämän vuotisen Slushin Life Science –kilpailun aloittaville yrityksille ja 30 000 euron pääpalkinnon.

29.11.2018 Uutinen

Bakteerit muokattiin makeutusaineen tuotantoon

Jo pitkään on bakteereilla teetetty monia ihmiselle hyödyllisiä aineita, kuten insuliinia. Useiden kiinnostavien proteiinien tuotanto bakteerien avulla ei kuitenkaan ole tähän mennessä onnistunut, sillä proteiinien rikkisilloiksi kutsutut rakenteet tuottavat bakteereille ongelmia. Oulun yliopistossa on kehitetty CyDisCoTM-menetelmä, jonka avulla bakteereja muokataan niin, että rikkisillatkin onnistuvat. Muokatut mikrobit pystyvät tuottamaan vaikka makeaa brazzeiini-proteiinia, josta povataan uutta, luonnollista makeutusainetta.

29.11.2018 Uutinen

Oululaistutkijoita Slushin lavalla

Oululainen tiede esittäytyy tämän vuotisessa kasvuyritys- ja teknologia-alan tapahtumassa Slushissa kolmen tutkijan voimin.

20.11.2018 Uutinen

Pienyritys voi ratkaista työvoimatarpeensa muutenkin kuin rekrytoimalla

Kasvu- ja työllistämiskeskustelussa tuodaan harvemmin esille, että tänä päivänä osa mikroyrityksistä laajentaa toimintaansa ja työllistää yritysverkostojen kautta, ei rekrytoimalla uusia työntekijöitä. Oulun yliopiston mikroyrittäjyystutkijoiden mukaan monet uusista työpaikoista syntyvät yritysverkostoissa, joissa toiminta perustuu palveluiden tai tuotannon ostamiseen toisilta yrityksiltä.

12.11.2018 Uutinen

Kohti tutkimustulosten tehokkaampaa kaupallistamista

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan ensimmäinen työelämäprofessori Janne Haverinen korostaa tutkimustulosten suojaamista, viestintää, tutkijoiden kaupallista pelisilmää ja yritysmaailman kontakteja. Oma kokemus yrittäjyydestä auttaa ymmärtämään myös "kauhun kynnystä".

1.11.2018 Uutinen

Antimikrobisilla peptideillä päällystetty katetri pelastaa sairaalabakteerilta

Luonnonkasveissa voi piillä yllättäviä ominaisuuksia. Oululaiset tutkijat löysivät variksenmarjassa elävästä mikrobista antibakteerisen proteiinin pätkän eli peptidin, joka voittaa superpöpötkin. Peptideillä päällystetyillä katetreilla voidaan ehkäistä ikäviä virtsatieinfektioita. Chain Antimicrobials Oy on innovaation ympärille perustettu yritys, joka tähtää maailmanmarkkinoille.

25.9.2018 Uutinen

Yrittämistä kannattaa ja voi oppia sekä kokea!

Oulun yliopisto on ryhtynyt kehittämään vahvasti paitsi yrittäjyyden toimintaympäristöjä, myös yrittämisen oppimista ja kokemista yli tiedekunta- ja koulutusohjelmarajojen. Yrittäjyyden opetus ja kokemukset kiinnittyvät innovaatio- ja liiketoiminnan sisältöjen ja yritysyhteistyön ohella yrittäjäksi alkamiseen ja kasvamiseen. 

13.9.2018 Uutinen

Chain Antimicrobials Oy:lle yli puoli miljoonaa euroa prekliinisten testien tekemiseen

Tutkimuslähtöinen startup-yritys Chain Antimicrobials Oy on saanut yli puolen miljoonan rahoituksen Business Finlandilta ja pääomasijoittaja Butterfly Ventures:lta. Yritys kehittää lääkinnällisiä laitteita, jotka on päällystetty infektioita vähentävillä peptideillä.

23.5.2018 Uutinen

Yrittäjähenkisyys valtaa alaa kampuksella

Oulun yliopiston opiskelijoille ja tutkijoille on viime vuosina avattu uusia reittejä yrittäjyyteen ja heitä kannustetaan oma-aloitteisuuteen sekä ratkaisukeskeiseen, yrittäjämäiseen ajatteluun. Opiskelijat, tutkijat ja yritykset ovatkin innostuneet joukolla mukaan yhteisiin ideatyöpajoihin ja -kiihdyttämöihin.

18.5.2018 Uutinen

Tieteen startupeilla kova kysyntä

Suurimmat pääomasijoitukset Oulun alueella ovat viime vuosina osuneet yrityksiin, jotka ovat lähtöisin Oulun yliopiston tai VTT:n huippututkimuksesta. Kehitystrendin jatkamiseksi Oulun yliopisto ja BusinessOulu järjestivät tutkijoille suunnatun Tieteestä tuotteeksi -infotilaisuuden, jossa jaettiin kokemuksia ja hyviä vinkkejä tutkimuspohjaisen yrityksen perustamiseen.

17.5.2018 Uutinen

Janne Haverinen yrittäjyyden työelämäprofessoriksi

Tekniikan tohtori, IndoorAtlas-yrityksen perustaja ja hallituksen jäsen Janne Haverinen on nimitetty Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaan työelämäprofessoriksi (Professor of Practice, PoP). Tehtävä on kolmivuotinen.

23.4.2018 Uutinen

Huomio luovuuteen ja keksintöihin

Maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään vuosittain 26.4. Sitä alettiin pitää vuonna 2000 WIPO:n (World Intellectual Property Organization) toimesta. Sen tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjinä.

10.4.2018 Uutinen

Mikroyritykset haluavat kasvaa, mutta riskinottokykyä puuttuu

Valtaosa pohjoissuomalaisista mikroyrityksistä haluaa kasvaa. Kasvuun tarvitaan kuitenkin nykyistä vahvempaa riskinottoa. Harva pienyritys on valmis investoimaan tutkimus- ja kehitystoimintaan tai uuteen teknologiaan, kertoo Oulun yliopiston mikroyrittäjyyden tutkimusryhmän kyselytutkimus.

8.3.2018 Uutinen

Miten innovatiivinen Oulun yliopisto on?

Kun verrataan muihin eurooppalaisiin korkeakouluihin ja tutkimuslaitoksiin, meillä syntyy tutkimuksesta enemmän keksintöjä ja startup-yrityksiä. Sen sijaan meillä resursoidaan vähemmän osaamisen kaupallistamista hoitavaan henkilökuntaan ja keksintöjen suojaamiseen patenteilla.

3.11.2017 Uutinen

Kyberturvalliset radioaallot haastavat satelliittiyhteydet

Oulun yliopistolta ponnistanut KNL Networks tähtää johtavaksi merenkulun tietoliikenneoperaattoriksi. Yrityksen oivallus on korkeataajuisten radioaaltojen valjastaminen pitkien matkojen viestintään. HF-tietoverkko tarjoaa turvallisemman ja edullisemman vaihtoehdon satelliittikommunikaatiolle.

9.10.2017 Uutinen

Demola jalostaa ideat innovaatioiksi

Yritysten, yliopiston ja ammattikorkeakoulun Demola-yhteistyöstä hyötyvät kaikki osapuolet. Parhaassa tapauksessa yritys saa markkinoille uuden tuotteen tai palvelukonseptin. Korkeakoulut saavat uutta tutkimustietoa ja opiskelijat jopa työpaikan.