Yliopisto vie koulutusta tutkinnot edellä

Kansainvälisyyden ja koulutusviennin saralla tapahtuu nyt paljon.

Oulun yliopisto tavoittelee jalansijaa kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla etenkin markkinoimalla kokonaisia tutkintoja. Linjaus on peräisin yliopiston hallitukselta ja toteutuu lukuvuosimaksua maksavien opiskelijoiden kautta sekä Kiinan Nanjingiin avatussa ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelmassa. Nanjingin yhteisohjelmassa opiskelijoita on aloittanut jo liki kaksisataa.

”Lukuvuosimaksut tulivat yliopistoissa pakollisiksi vuonna 2017 EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Tänä syksynä meillä aloitti 107 lukuvuosimaksua maksavaa ulkomaalaista opiskelijaa”, sanoo koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä.

Haussa pitkäjänteiset kumppanuudet

Koulutusvienti on yliopistolle taloudellinen mahdollisuus, mutta se avaa myös reittejä koulutuksen laadun kehittämiseen, tutkimuskontakteihin ja tutkimustulosten tuotteistamiseen. Yksittäisten tekojen sijaan on järkevää hakea pitkäaikaisia kumppaneita.

Maailmalle pyrkiviä oppilaitoksia tukee Team Finlandin Knowledge-verkosto, johon kuuluu korkeakoulu- ja tiedeasiantuntijoita jo kahdeksassa kaupungissa: Buenos Airesissa, Pekingissä, Singaporessa, Washingtonissa, Abu Dhabissa, Pretoriassa (Etelä-Afrikka), New Delhissä ja Moskovassa.

Sääntelyn luomia esteitä on purettu, ja esimerkiksi tämän vuoden alussa mahdollistui maksullisten tutkintokoulutusten tilaaminen EU:n sisällä. Jopa Suomessa yksittäinen organisaatio voisi tilata yliopistolta haluamansa määrän tutkintokoulutusta, mutta yksityishenkilö ei näin voi tehdä.

Aktiivinen yhteistyö ja markkinointi tärkeitä

Oulun yliopistossa kansainvälisyyttä edistetään laajemminkin kansainvälisten asioiden työryhmässä. Tiede on aina ollut kansainvälistä, mutta myös yhteistyösuhteita tukevia rakenteita tarvitaan.

”Tärkein tavoitteemme on tutkimuksen kansainvälinen eksellenssi”, sanoo kehitysjohtaja Charlotta Collén.

European Universities Initiative mahdollistaa laajan strategisen koulutusyhteistyön aina muutaman yliopiston muodostamissa kansainvälisissä klustereissa. Suomalaisista yliopistoista etäisyys eurooppalaisille valtiorajoille on pitkä, mutta Oulun yliopisto aikoo olla mukana seuraavassa haussa yhdessä arktisten yliopistojen Luulajan, Uumajan, Tromssan ja Lapin kanssa.

Sekä Hentilä että Collén korostavat kansainvälisten vertailujen ja auditointien merkitystä. Varsinkin Aasian suunnalla katsotaan hanakasti, mitä sertifikaatteja yliopistolla tai koulutuksella on ja miten se on pärjännyt suhteessa muihin. Eräs tärkeä tuleva käyntikortti on Research Assessment Exercise eli RAE 2020.

Oulun yliopisto aikoo myös olla näyttävästi mukana maailman suurimpiin kuuluvassa kansainvälisen koulutuksen konferenssissa, joka järjestetään Helsingissä nyt 24.–27. syyskuuta.

Koulutusviennin mahdollisuuksia käsiteltiin 13.9. seminaarissa Oulussa. PINO-verkosto kokoaa yli 60 Pohjois-Pohjanmaan toimijaa edistämään koulutusvientiä yhdessä.

Kuva: Oulun yliopiston tiimi on valmiina EAIE-konferenssiin, joka järjestetään Messukeskuksessa ensi viikon lopulla.

Kansainväliset yliopistorankingit

Viimeksi päivitetty: 16.9.2019