Kurkistusopinnot auttavat oman alan etsinnässä

Kurkistusopinnot auttavat lukiolaista oman alan etsinnässä

Kun lukiolainen pähkäilee uravalintojaan, tulee yliopisto vastaan. Oulun yliopisto tarjoaa maksuttomia opintojaksoja, joiden kautta jatko-opintoja suunnitteleva lukiolainen pääsee jo lukio-opintojen aikana kurkistamaan eri alojen opintosisältöihin.

Lukiolaiset ovat voineet hyödyntää avoimen yliopiston opetusta aiemminkin, mutta erityisesti lukiolaisille tarkoitettu opintotarjonta on lukiolain uudistuksen ansiota. Sen mukaan lukiolaisille tulee tarjota mahdollisuus tutustua korkeakouluopintoihin jo lukio-opintojen aikana.

Oulun yliopistossa erillinen maksuttomia opintoja sisältävä opintotarjotin on ollut olemassa viime syksystä alkaen. Koska opiskelijavalinnat uudistuvat 2020, ja aiempaa useampi valitaan ylioppilastodistuksen perusteella, kurkistus eri alojen opiskeluun on perusteltua oman opiskelualan löytämisen helpottamiseksi.

Tällä haavaa kaikilla Oulun yliopiston tiedekunnilla on tarjonnassaan vähintään yksi lukiolaisille suunnattu 2 opintopisteen opintojakso. Kaikkiaan tarjottimella on 25 kurssia, ja tyypillisesti ne ovat verkkokursseja.

Ensimmäinen lukiolaisille suunnattu opintojakso oli syksyllä 2019 toteutettu lääketieteellisen tiedekunnan Suun ja hampaiston terveys -kurssi, ja suuren suosion vuoksi se toteutetaan uudestaan keväällä 2020. ”Myös ensi syksynä on tulossa useita opintojaksoja lisää”, suunnittelija Heini Pohjola koulutuspalveluista kertoo.

Kaikki avoimen yliopiston 2 opintopisteen opinnot ovat Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelman mukaisia opintojaksoja, joten suoritukset hyväksytään ko. alan tutkinto-ohjelmiin sellaisenaan tai laajemman opintojakson osana, jos lukiolainen päätyy opiskelemaan alaa. Opintojakso on mahdollista sisällyttää myös lukion oppimäärään.

Hakupainealoille kurkistusopintoja

Lukiolaisille tarkoitetut kurkistusopinnot ovat yliopiston uusi lukioyhteistyön muoto. ”Autamme lukiolaisia tutustumaan korkeakouluopintoihin, oppimaan uutta ja helpottamaan oman opiskelualan valintaa. Samalla rakennetaan yhteistyötä alueen koulujen kanssa. Yhteistyö tarjoaa puolin ja toisin opetustyötä tekeville ikkunan toistensa oppilaitoksiin”, koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä kertoo.

Opintojaksot ovat Hentilän mielestä myös yliopiston käyntikortteja: hän toivoo, että hakijat hoksaisivat uusiakin opiskelumahdollisuuksia ja uskaltaisivat hakea niillekin aloille, jotka eivät tule ensimmäisenä mieleen.

Hentilän toiveissa on saada opintojaksoja lisää esimerkiksi niin, että kaikista hakukohteista voitaisiin tarjota yksi 2 opintopisteen kurssi. ”Niillä aloilla, joita ei niin hyvin tunneta, voisi olla tilausta uusille opinnoille. Ja arvelen myös, että hakupainealat, kuten arkkitehtuuri, logopedia tai lääketiede, olisivat suosittuja.”

Lukiolaisille tarkoitetut opintojaksot

Viimeksi päivitetty: 9.3.2020