Oulun yliopistossa tehdään merkittävää eturauhassyöpätutkimusta – professori Gong-Hong Wein tutkimusryhmä palkittiin jälleen

Minervasäätiön Medix-palkinto biolääketieteen perustutkimuksessa on tänä vuonna myönnetty Oulun yliopiston syöpämolekyylilääketieteen professori Gong-Hong Wein tutkimusryhmälle aggressiivisen eturauhassyövän geneettisen syntymekanismin selvittämisestä.

Wei tekee tutkimusta biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa ja hän on Biocenter Oulu -fokusinstituutin tutkimusprojektin johtaja. Wei ryhmineen on saanut palkinnon jo kerran aiemminkin, vuonna 2015.

Nyt palkitussa tutkimuksessa on selvitetty syntymekanismi aggressiivisen eturauhassyövän leviämiselle ja löydetty leviämiseen vaikuttavia uusia geenejä. Tutkimus avaa mahdollisuuksia aggressiivisen eturauhassyövän riskin arviointiin ja kliinisiin hoitoihin.

Eri ihmisillä on pieniä vaihteluita geneettisessä perimässään. Aikaisemmissa tutkimuksissa on onnistuttu löytämään geenimuutos, joka altistaa eturauhassyövän aggressiiviselle leviämiselle. Jos miehellä on tämä geenimuutos, hänellä on suuri alttius sairastua aggressiiviseen eturauhassyöpään.

”Aiemmin on siis löydetty yhteys, mutta ei mekanismia sille, miksi ja miten juuri tämä geenimuutos vaikuttaa eturauhassyöpään. Me olemme nyt selvittäneet tämän mekanismin tutkimuksissamme käyttämällä monipuolisia geneettisiä, solu- ja molekyylibiologisia sekä bioinformatiikan menetelmiä analysoimalla suuren määrän eturauhassyöpäpotilaiden näytteitä”, Wei kertoo.

Tutkimustuloksia ei vielä pystytä hyödyntämään potilastyössä, mutta Wei arvioi, että se tulee olemaan mahdollista lähivuosina.

”Kaikkia eturauhassyövän diagnoosin saaneita ei ole tarpeen hoitaa samalla tavalla, koska vain osalla tauti on henkeä uhkaava. Tieteellisen tutkimuksen pohjalta voidaan tulevaisuudessa ennustaa luotettavasti, kenellä eturauhassyöpä on vakava ja ketkä selviävät vähemmällä hoidolla tai pelkällä seurannalla.”

”Löydetyt uudet syöpägeenit sekä mekanismit avaavat myös mahdollisuuksia täysin uudenlaisiin potilaskohtaisiin eturauhassyövän hoitostrategioihin”, Wei sanoo.

Solubiologian professori Aki Manninen Oulun yliopistosta kertoo, että eturauhassyöpä on maailman toiseksi yleisin syöpä miehillä. Siitä tehdään noin 1,1 miljoonaa uutta diagnoosia vuosittain. Se on myös viidenneksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja. Kuolemia on noin 300 000 vuosittain. Suomessa diagnosoidaan vuosittain 5 000 uutta eturauhassyöpää.

”Nuo luvut kertovat, että parhaan mahdollisen hoidon kohdistaminen juuri oikeille eturauhassyöpäpotilaille on kansanterveydellisesti erittäin tärkeää. Geneettisten syiden ja mekanismien löytäminen on tärkeää myös siksi, että eturauhassyöpä on perinnöllisempi kuin monet muut syövät”, Manninen sanoo.

”Vaikka tänä päivänä tutkittava eturauhassyöpää sairastava isoisä ei itse ehtisi uusista tutkimustuloksista hyötymään, ne voivat hyvinkin auttaa hänen lapsiaan tai lapsenlapsiaan, jotka saattavat tulevaisuudessa sairastua geneettisesti samankaltaiseen eturauhassyöpään”, Manninen pohtii.

Minervasäätiön Medix-palkinto myönnetään vuosittain erinomaisesta suomalaisesta tieteellisestä tutkimuksesta, joka on julkaistu yhdessä artikkelissa edellisen vuoden aikana. Gong-Hong Wein ryhmän tutkimus on julkaistu Cell-lehdessä.

Palkitun artikkelin Biology and clinical implications of the 19q13 aggressive prostate cancer susceptibility locus. Cell, 174:576-589 kirjoittajat: Gao P, Xia JH, Sipeky C, Dong XM, Zhang Q, Yang Y, Zhang P, Cruz SP, Zhang K, Zhu J, Lee HM, Suleman S, Giannareas N, Liu S, The PRACTICAL consortium, Tammela TLJ, Auvinen A, Wang X, Huang Q, Wang L, Manninen A, Vaarala MH, Wang L, Schleutker J, Wei GH (2018)

Wei pitää Minervasäätiön hänen tutkimusryhmälleen myöntämää Medix-palkintoa suurena kunniana. Palkintoa vastaanottaessaan hän antaa erityiskiitoksen Turun yliopiston lääketieteellisen genetiikan professori Johanna Schleutkerille ja tämän tutkimusryhmälle erinomaisesta yhteistyöstä eturauhassyövän tutkimuksessa.

Minervasäätiö täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Medix-palkintoja myönnettiin tänä vuonna kaksi. Toinen palkinto myönnettiin kliinisen lääketieteen alalta Helsingin yliopiston tutkimusryhmälle, jota johtaa akatemiaprofessori Anu Wartiovaara. Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa.

Professori Wei tutkimusryhmineen / Kuvaaja Martti Ahlstén

Lisätietoja:
Professori Gong-Hong Wei (english): 0294 486 111, gonghong.wei(at)oulu.fi.
Professori Aki Manninen: 0294 486081, aki.manninen(at)oulu.fi

Cell-lehden artikkeli