Muurahaiset hautaavat lajitoverinsa vessaan estääkseen tappavien homeiden leviämisen

Argentiinanmuurahaiset (Linepithema humile) ovat levinneet ihmisen mukana Etelä-Amerikasta Etelämannerta lukuun ottamatta kaikkiin maanosiin ja useille saarille. Esimerkiksi Välimeren rannikolla nämä muurahaiset ovat vallanneet jopa 6000 kilometriä kattavan alueen. Argentiinanmuurahaiset voivat syrjäyttää paikallisia lajeja ja siten köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta. Tämä tuholaislaji myös vahingoittaa maataloutta ja rakennuksia ja lisäksi ne ärsyttävät ihmisiä tunkeutumalla koteihin.

Argentiinanmuurahaisten erityisen suvaitsevainen yhteiskuntarakenne mahdollistaa niiden tehokkaan leviämisen ja äärimmäisen suuren yksilötiheyden, mutta se voi myös altistaa ne sairauksille. Oulun yliopiston Ekologian ja genetiikan yksikön tutkijat Jenni Kesäniemi, Janne Koskimäki ja Jaana Jurvansuu ovat nyt osoittaneet, että argentiinanmuurahaiset estävät tappavien homeiden leviämisen kuolleista lajitovereista erittämällä niiden päälle homeiden itämistä estävää anaalirauhasnestettä. Pesän hygieniasta huolehtiminen on tärkeää sosiaalisille hyönteisille ja hygieniakäyttäytymisellä, kuten jätteiden ja ruumiiden käsittelyllä, voidaan ehkäistä taudinaiheuttajien leviämistä yhteisössä.

”Tutkimus alkoi sattumalta, kun testasimme lapsille mielenkiintoisia tutkimusaiheita Tutkijoiden yö -tapahtumaa varten. Syötimme muurahaisille sinistä elintarvikeväriainetta ja huomasimme, että niillä on pesässä vessa-alue, jossa ne käyvät tarpeillaan. Yllätykseksemme muurahaiset veivät vessaan myös kuolleet lajitoverinsa”, kertoo Jurvansuu.

Kun muurahaiset siirsivät kuolleen lajitoverinsa vessaan, pesän muut muurahaiset kävivät jatkuvasti erittämässä sen päälle anaalirauhasestaan homeenestoainetta. Jos muurahaisia estettiin käsittelemästä kuolleita, ruumiit kasvoivat homesientä parissa päivässä.

Argentiinanmuurahaiset leviävät subtrooppisilla alueilla ja ilmaston lämpeneminen voi lisätä niiden mahdollisia elinalueita. Tutkimuksen uutta tietoa argentiinanmuurahaisten hygieniakäyttäytymistä voidaan mahdollisesti käyttää hyväksi lajin leviämisen biologisessa estämisessä.

Argentiinanmuurahaisia ei ole tavattu Suomesta. Lähimmät havainnot ovat Ruotsista ja Norjasta, mutta ne menestyvät luonnossa vasta, kun ilmasto on välimerellisen lämmin.

Tutkimus julkaistiin 20.5.2019 Scientific Reports -lehdessä, josta voi katsella tutkijoiden tallentamia videoita argentiinanmuurahaisten hautaamisrituaaleista: www.nature.com/articles/s41598-019-44144-z#Sec20

Artikkeli:

Corpse management of the invasive Argentine ant inhibits growth of pathogenic fungi, Jenni Kesäniemi, Janne J. Koskimäki, Jaana Jurvansuu. Scientific Reports (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-44144-z

Lepää rauhasnesteessä: Argentiinanmuurahainen erittämässä anaalirauhasesta nestettä (sininen pallo keskimmaisessä kuvassa) ruumiin päälle.

  

 

 

 

 

Viimeksi päivitetty: 29.5.2019