Lautailua vedessä

Oulun yliopisto liittyi hiilineutraaliutta edistävään CLC-yhteistyöverkostoon

Oulun yliopisto on liittynyt jäseneksi ilmastonmuutoksen yrityslähtöisiä ratkaisuja kehittävään Climate Leadership Coalitioniin (CLC). CLC on jäsenmäärältään EU-alueen suurin ilmasto-businessverkosto, jonka perustivat vuonna 2014 Fortum, Neste, Kone, St1, Outotec, Caverion ja Sitra.

CLC:llä on nyt 68 organisaatiojäsentä, jotka työllistävät yhteensä 400 000 ihmistä maailmanlaajuisesti. Yliopistoista mukana ovat Oulun lisäksi Aalto-yliopisto, LUT, Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistot sekä Åbo Akademi. CLC:n hallituksen puheenjohtaja on Henrik Ehrnrooth ja varapuheenjohtaja Jorma Ollila.

”Oulun yliopistossa tehdään ilmastonmuutoksen vaikutuksia selvittävää huippututkimusta muun muassa ilmakehän, paleoklimatologian, kiertotalouden ja ihmisten hyvinvoinnin alueilla. 5G-osaamisemme on olennainen vahvuutemme, kun hiilijalanjäljen mittaamista kehittäviä ratkaisuja testataan ja verifioidaan. CLC:n verkosto on meille uusi mahdollisuus oppia lisää yhteistyökumppaneiltamme ja jakaa omia kokemuksiamme”, sanoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

CLC edistää siirtymistä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa ja kulutusta niin, että se on taloudellisesti kannattavaa, ja yrityksillä on edellytykset hankkia riittävä rahoitus muutokseen tarvittavien teknisten ratkaisujen kehittämiseksi. CLC tekee EU:lle ja Suomen päättäjille ehdotuksia politiikkatoimista, joilla vähähiilistä muutosta voisi vauhdittaa.

CLC:llä on kymmenen aktiivisesti kokoontuvaa teemaryhmää, joihin Oulun yliopisto on nimittänyt edustajikseen professorit Harri Haapasalon (Construction and Finance), Mirja Illikaisen (Circular economy), Riitta Keiskin (Transport), Maria Kopsakangas-Savolaisen (Energy), Henrikki Liimataisen (Forest), Eva Pongraczin (Carbon handprint and footprint) ja Pauliina Ulkuniemen (Circular economy) sekä johtaja Jani Yliojan (Civic engagement) ja projektipäällikkö Risto Jurvan (ICT).

Lisäksi CLC:llä on kolme jäsenorganisaatioiden johtotehtäviin kuuluville suunnattua think tankiä. CLC on myös tehnyt EU:lle ehdotuksen kunnianhimoisen, koko Euroopan kattavan systeemisen ratkaisun kehittämiseen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Climate Leadership Coalition

Viimeksi päivitetty: 9.6.2020