Printed flexible electronics – one step closer to smart clothing

Painettu joustava elektroniikka – askel kohti älyvaatteita

Oulun yliopiston, Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) ja Polar Electron tutkijat ovat kehittäneet uuden elektrodijärjestelmän, joka voidaan sisällyttää osaksi vaatekappeleita ja joka kestää käyttöä ja kulutusta.

”Tämän yhteistyöprojektin tulokset tuovat meidät askeleen lähemmäksi älyvaatteita, jotka tarkkailevat terveyttämme sekä ympäristöämme ja joiden ulkonäkö ja ominaisuudet ovat muunneltavissa toiveidemme mukaan”, sanoo tutkimusprojektin johtaja dosentti Rafal Sliz.


Äskettäin Nature npj Flexible Electronics -avoimessa verkkolehdessä julkaistut tulokset tuovat uutta ymmärrystä edullisten ja luotettavien elektrodien uusista valmistusmenetelmistä, mikä on välttämätöntä älyvaatteiden kehittämisen kannalta.


”Rullalta rullalle (engl. roll-to-roll) -painotekniikka mahdollistaa elektronisten osajärjestelmien tulostamisen nopeasti ja suurille pinta-aloille lähes sanomalehtipainoa vastaavalla tavalla”, kertoo painatuskokeita valvonut VTT:n tutkija Olli-Heikki Huttunen.


Dosentti Sliz korostaa tutkimuksen toista tärkeää näkökohtaa: tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa, kun suunnitellaan kestäviä älyvaatteita, joissa ympäristöystävälliset ja biohajoavat materiaalit voivat korvata muovit ja haitalliset aineet.


”Vaikka elektroniset laitteet ovat olleet käytössämme jo pitkään, niiden käytettävyyttä vaatteissa on rajoittanut joustamattomuus ja alttius rikkoontua vaihtelevissa olosuhteissa, joita kohtaamme arjessa. Tämä tutkimus osoittaa, kuinka nämä ongelmat voidaan ratkaista ja siten parantaa jokapäiväistä elämäämme”, kiteyttää professori Tapio Fabritius, joka johtaa tutkimusprojektin suorituspaikkana toiminutta Optoelektroniikan ja mittaustekniikan yksikköä.

 

Viimeksi päivitetty: 2.7.2020