University of Oulu, 2016

Oulun yliopistolta kriittinen palaute Plan S:stä

Suurista, pääosin eurooppalaisista tiederahoittajista koostuva cOAlition S julkaisi marraskuussa 2018 luonnoksen toimenpiteistä, joilla tieteellinen julkaiseminen siirtyy täyteen avoimuuteen vuoteen 2020 mennessä.

Oulun yliopisto tukee Plan S:n tavoitteita, ja yliopiston mukaan open access -julkaiseminen on suunta, johon tieteellisestä julkaisemista tulee kehittää. Nykyisessä muodossaan Plan S on kuitenkin liian ehdoton, jotta haluttu kehitys voidaan saavuttaa. Toimenpideohjelma vaatii suuria muutoksia, mutta useat tärkeät yksityiskohdat ovat vielä selvittämättä, joten ehdotettu aikataulu vaikuttaa hyvin tiukalta. Erityisesti Oulun yliopisto painottaa, että Plan S ei ota huomioon uusia, vaihtoehtoisia tapoja, jotka voisivat olla ehdotettua sopivampia ja joustavampia takaamaan tieteellisen julkaisemisen avoimuuden.

Guidance on the Implementation of Plan S -luonnos koostuu konkreettisista toimenpiteistä, joilla on tarkoitus toteuttaa syyskuussa 2018 julkaistun Plan S:n periaatteet.

cOAlition S on pyytänyt toimenpideohjelmaan liittyvää palautetta 8.2.2019 mennessä. Oulun yliopisto on toimittanut palautteen 5.2.2019. Palautteen pohjana toimivat yliopistolla järjestetyt avoimet tapahtumat 11. ja 14.1.2019. Palaute on yliopistoyhteisön yhdessä kokoama, ja se on ollut avoimesti kommentoitavissa yliopiston wikissä.

Oulun yliopiston lausunto (pdf)

Viimeksi päivitetty: 6.2.2019