UBISS 2019 -10th International UBI Summer School 2019 - Oulu, Finland, June 10-15, 2019

UBISS 2019 -kesäkoulussa paahdetaan yötä päivää jo kymmenettä kertaa

Oulun yliopiston jokapaikan tietotekniikan tutkimusyksikön kesäkoulusta on kehittynyt merkittävä vuosittainen tapahtuma. Tämän vuoden teemoille yhteistä on teknologian läsnäolo ihmisten arjessa ja sulautuminen huomaamattomaksi osaksi elämää. Kaikki UBISS:n teemat kumpuavat Oulun yliopiston tutkimuksesta. Kymmenennessä kesäkoulussa ennätysmäärä osallistujia.

Kesäkoulussa pakerretaan käytännön projektitöiden parissa neljässä eri työpajassa. Moni kesäkoulussa syntynyt idea on johtanut julkaisuihin alan kovimmilla foorumeilla, jokapaikan tietotekniikan tutkimusyksikön eli UBICOMP:n johtaja professori Timo Ojala iloitsee. UBI-kesäkoulun erityispiirteenä on, että opettajat ovat tiiviisti mukana ryhmien työskentelyssä koko viikon.

Tämän vuoden työpajojen teemoja ovat virtuaalinen todellisuus ja VR-kokemusten luominen professori Frank Steinicken (Hampurin yliopisto, Saksa) johdolla, IOT (internet of things) eli asioiden internet ja 5G professori Roberto Verdonen (Bolognan yliopisto, Italia) luotsaamana ja teknologian rikastama elämäntapa apulaisprofessori Edison Thomazin (Texasin yliopisto, Yhdysvallat) opissa. Neljännessä työpajassa apulaisprofessori Eric Paulos (Kalifornian yliopisto Berkeley, Yhdysvallat) tutustuttaa opiskelijat critical making -työskentelytapaan Fab Labin tiloissa.

Puhujat ja opettajat ovat oman alansa huippuja. Ojalan mukaan tavoitteena on saada oppia alan johtavilta nimiltä sekä omille väitöstutkijoille että kansainvälisille osallistujille. Tänä vuonna kymmenettä kertaa järjestettävään kesäkouluun ilmoittautui 83 osallistujaa kymmenestä eri maasta. Kohderyhmänä ovat väitöstutkijat sekä maisterivaiheen opiskelijat.

Väitöstutkija Puneeth Jubba Honnaiah Luxembourgin yliopistosta aikoo osallistua IOT-työpajaan. Vaikka aihe ei liity suoraan hänen omaan tutkimukseensa, uudet ideat ja asiat sekä verkostoituminen kiinnostavat häntä.

-Kesäkoulu tarjoaa paljon mahdollisuuksia, ja kaikkien työpajojen ohjelmat olivat todella mielenkiintoisia.

Kesäkoulu sitouttaa myös UBICOMP:n nuoria tohtoreita, ja tukee heidän urakehitystään. Oman yksikön tutkijat saavat mahdollisuuden työskennellä alansa huippunimien kanssa, yksikön johtaja Timo Ojala kertoo. Kovan työn lisäksi UBISS:n illat täyttyvät verkostoitumisesta ja sosiaalisesta ohjelmasta.

-Lähdemme porukalla osana viikon ohjelmaa Oulujoelle perinteiselle risteilylle. Kalastusvarusteet otetaan aina mukaan. Yhdeksän vuoden aikana olemmekin saaneet yhden kalan.

Kesäkoulu käynnistettiin avausseminaarilla, orientoitumisella ja tutustumisella maanantaina. Opiskelijat aloittavat projektinsa heti tiistaiaamuna. Viikko huipentuu lauantaina päätösseminaariin ja illalliseen. Seminaarissa ryhmät esittelevät projektinsa, ja illallisella parhaat työt palkitaan.

Kesäkoulussa perehdytään 5G:n käyttöön ja kurkotetaan jo pidemmällekin. UBICOMP:n tutkimussisällöt ovat osa 6G Flagshipia.

Viimeksi päivitetty: 13.6.2019