Kolme uutta opiskelijaa seisoo yliopistorakennuksen edessä.

Uudet opiskelijat sukeltavat innolla yliopistoelämään

Milla Miettinen, Janne Junnelin ja Tomi Mestari ovat aloittaneet opintonsa Oulun yliopistossa tänä syksynä. Uusien opiskelijoiden ryhmäytyminen ja orientaatio opintoihin on saanut lennokkaan lähdön ensimmäisten viikkojen aikana.

Tomi Mestari tiesi jo lukiossa, että haluaa opiskella kemiaa yliopistossa. Valintaan vaikuttivat alan mielenkiintoisuus, kaverilta ja yliopistoesittelijältä kuullut kertomukset kemian opiskelusta sekä hyvältä vaikuttava työllisyystilanne.

Milla Miettinen ja Janne Junnelin hakivat lukion jälkeen ensin toisille aloille. Kun ovet korkeakouluun eivät heti abivuonna auenneet, ehti alavalintaa pohtia syvemmin. Kirjallisuutta opiskeleva Miettinen kertoo, että alavalinta tuntui hyvin luonnolliselta.

”Lukeminen on aina ollut minulle tärkeä ja helppo asia”, Miettinen sanoo.

Nyt Kauppakorkeakoulussa opiskeleva Junnelin tajusi välivuoden aikana, että häntä on aina kiinnostanut kaupallinen ala. Työpaikkakin tarjosi siihen kosketuspintaa.

Oulusta löytyy kaikkea

Espoosta kotoisin oleva Junnelin halusi nimenomaan toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja näkemään uusia kuvioita. Oulu oli entuudestaan tuttu siskon opiskelukaupunkina ja välipysähdyksenä matkalla pohjoisen laskettelukeskuksiin. Hän pitää Oulun kompaktista koosta ja selkeästä keskusta-alueesta.

Hyvät kulkuyhteydet Oulusta olivat tärkeä tekijä Kajaanista muuttaneelle Miettiselle. Pääkaupunkiseutu tai Lappi eivät houkutelleet asuinpaikkana, mutta Oulusta on helppo kulkea molempiin.

Limingasta kotoisin olevalle Mestarille Oulu oli jo entuudestaan hyvin tuttu kaupunki. Valinta opiskelukaupungiksi tuntui lähes itsestäänselvyydeltä, sillä Oulusta löytyy kaikkea.

”Olin nähnyt Oulun hyvät ja huonot puolet jo etukäteen”, Mestari naurahtaa.

Opintojen mielenkiintoisuus nostattaa motivaatiota

Lasku akateemiseen maailmaan on ollut enimmäkseen pehmeä, mutta joitakin asioita lukiosta on pitänyt kerrata omalla ajalla. Uudet opiskelijat ovat jo huomanneet, että lukioon verrattuna yliopisto teettää paljon enemmän itsenäisiä töitä.

”Mutta kun ala oikeasti kiinnostaa, on motivaatiokin sen mukainen”, Junnelin toteaa.

Lukiosta tutut pakolliset kurssit eivät enää syö opiskelun intoa, sillä vihdoin saa opiskella sitä, mikä itseä kiinnostaa. Kukin on pitänyt ensimmäisiä kurssejaan mielenkiintoisina.

Kaikki odottavat opintojen etenemistä innolla, vaikka hieman alkujännitystäkin on vielä ilmassa. Ennen ensimmäisiä tenttejä on vaikea tietää, millaista osaamistasoa niissä odotetaan.

Myös opintojen vapaavalintaisuus ja erikoistuminen voivat alkuvaiheessa mietityttää. Vapautta valita pidetään kuitenkin hyvänä asiana.

”Sivuaineista voi rakentaa tosi erilaisia kokonaisuuksia. Aion pitää mielen avoimena”, Miettinen kertoo.

Uusia kavereita tapahtumista ja kiltahuoneelta

Ensimmäisten viikkojen järjestelyt ovat olleet uusien opiskelijoiden mielestä toimivia. Virallisen ohjelman lisäksi ainejärjestöjen kehittämää toimintaa on ollut runsaasti ensimmäisten viikkojen aikana. Vilkas tapahtumatarjonta on vaatinut välillä jaksamista, mutta osallistuminen on ollut merkityksellistä etenkin, jos ei vielä tuntenut paikkakunnalta ketään.

”Näkee, että fuksien integroitumista yliopistoelämään on mietitty tosissaan”, Mestari toteaa.

Tapahtumissa on paitsi tutustuttu uusiin ihmisiin, myös murrettu opiskelijaelämään usein liitettyjä myyttejä: alkoholinkäyttö ei ole millään tasolla pakollista ryhmäytymisen kannalta.

”On ollut tosi hienoa, että vanhemmat opiskelijat ovat puhuneet aiheesta. Myös ne, jotka eivät juo, ovat päässeet hyvin mukaan porukkaan”, Miettinen kertoo.

Tapahtumien lisäksi kiltahuone nostettiin esiin hyvänä paikkana kavereiden saamiseen. Kiltahuoneilla on helppo tutustua vanhempiinkin opiskelijoihin, eikä lukiomaailmassa joskus esiintyvää nokkimisjärjestystä eri vuosikurssien välillä esiinny yliopistossa.

Uudet opiskelijat ovat jo oivaltaneet, että on tärkeää säilyttää tasapaino opintojen ja vapaa-ajan välillä. Vaikka opinnot otetaan tosissaan, tarvitaan aikaa myös kavereiden kanssa rentoutumiseen.

Kuvassa vasemmalta oikealle Milla Miettinen, Janne Junnelin ja Tomi Mestari.

Teksti: Iia Paloheimo

Kuva: Mikko Törmänen