Kuvassa Juhani Damski.

Uusia jäseniä Oulun yliopiston hallitukseen: Damski ja Väänänen korvaavat Murron ja Hyssälän

Uudet hallitusjäsenet Juhani Damski ja Kalervo Väänänen tuovat hallitukseen pitkän kokemuksensa ja laajat verkostot. Myös hallituksen puheenjohtaja vaihtuu.

Oulun yliopiston kollegio on valinnut yliopiston hallitukseen uusiksi jäseniksi Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan Juhani Damskin (kuvassa yllä) ja Turun yliopiston entisen rehtorin Kalervo Väänäsen. Molempien nelivuotinen kausi on 2020–2023.

Filosofian tohtori Juhani Damski (s. 1964) on toiminut Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuodesta 2016 lähtien. Tätä ennen hän työskenteli yksikön johtajana liikenne- ja viestintäministeriössä vuosina 2013–2015. Ennen ministeriöuraansa Juhani Damski on toiminut Ilmatieteen laitoksella vuodesta 1986 erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä.

Damskilla on lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä. Hän on muun muassa Suomen pysyvä edustaja Maailman ilmatieteen järjestössä WMO:ssa, Suomen kansallisen IPCC-työryhmän puheenjohtaja, Suomen avaruusasiain neuvottelukunnan jäsen, arktisen neuvottelukunnan jäsen ja Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitean jäsen. Damski toimii parhaillaan Englannissa sijaitsevan yhteiseurooppalaisen keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) hallintoneuvoston varapresidenttinä sekä Suomen pääedustajana kansainvälisessä sääsatelliittijärjestössä EUMETSATissa.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Kalervo Väänänen (s. 1952) on Oulun yliopiston alumni. Hän on toiminut Turun yliopiston rehtorina vuosina 2012–2019 ja sitä ennen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta vastaavana akateemisena rehtorina vuoden 2010 alusta lähtien.

Kalervo Väänänen.

Väänänen on työskennellyt Turun yliopiston solubiologian professorina vuodesta 1998. Professorin tehtävänsä ohella hän on toiminut muun muassa hallituksen jäsenenä Suomen Akatemiassa vuosina 2004–2009, hallituksen puheenjohtajana Suomen yliopistojen rehtorineuvostossa Unifissa ja biolääketieteen laitoksen johtajana yliopistossaan.

Tutkimustyössään Väänänen on käsitellyt muun muassa luukatoa. Hän on saanut useita tunnustuksia ja tieteellisiä palkintoja.

Kokemus ja akateemisuus painoivat valinnassa

Oulun yliopiston kollegio painotti hallitukseen valittavien laaja-alaista taustaa yhteiskunnasta ja tutkimuksesta.

”Päätöksellään kollegio pyrkii turvaamaan monialaiselle yliopistolle hallituksen, joka tuntee yliopiston ja yhteiskunnan muuttuvat tarpeet mahdollisimman monipuolisesti”, sanoo kollegion puheenjohtaja, professori Juhani Niskanen.

Muutokset hallituksen kokoonpanossa merkitsevät muutosta myös hallituksen puheenjohtajistoon. Puheenjohtajana toiminut Risto Murto ja varapuheenjohtaja Liisa Hyssälä päättävät hallitustyöskentelyn tämän vuoden lopussa. Hallitus järjestäytyy uudelleen vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa.

”Kiitämme Risto Murtoa ja Liisa Hyssälää erittäin hyvästä työstä yliopiston kehittymisen ja vaikuttavuuden tukemisessa”, Niskanen sanoo.

Oulun yliopiston hallituksesta tulee miesvaltainen, koska syksyllä 2017 pidetyissä yliopiston vaaleissa yliopistoyhteisöä edustaviksi jäseniksi äänestettiin neljä miestä.

”Kollegio kävi pitkän ja syvällisen keskustelun tästä koko hallituksen miesvaltaisuudesta. Kollegio pääsee kuitenkin valitsemaan vain yliopistoyhteisön ulkopuoliset hallitusjäsenet, ja näissä meillä on ensi vuonna kolme naista ja kolme miestä”, Niskanen toteaa.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) valitsi lokakuussa yliopiston hallitukseen kaksi opiskelijajäsentä kaudeksi 2020–2021. Uudet jäsenet ovat kauppatieteiden opiskelija Joni Ollikainen ja konetekniikan opiskelija Timo Veijola.

Oulun yliopiston hallitus

Viimeksi päivitetty: 5.11.2019