Oulun korkeakoulujen yhteinen innovaatiokeskus panostaa yritysyhteistyöhön

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat perustaneet yhteisen innovaatiokeskuksen, jonka tarkoituksena on auttaa elinkeinoelämää käyttämään tutkimusta innovaatioiden ja tuotteiden kehittämiseen. Innovaatiokeskus auttaa myös tutkijoita jalostamaan tutkimustuloksia eteenpäin sekä tukee ja valmentaa yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita. Innovaatiokeskuksen avajaisia vietetään torstaina 5.9.2019.

Innovaatiokeskuksen keskeinen päämäärä on tehdä korkeakouluyhteistyö yrityksille mahdollisimman helpoksi, löytämällä yrityksen tarpeisiin parhaiten sopivat kumppanit ja yhteistyömuodot. Innovaatiokeskuksen tarjonta vastaa sekä yrityksen lyhyen aikavälin tarpeisiin (asiantuntijapalvelut, koulutukset ja lopputyöt) että pidemmän tähtäimen suunnitteluun (sopimustutkimukset, lisensoinnit ja kansainväliset tutkimushankkeet). Innovaatiokeskus auttaa myös yhteistyön rahoittamisen hakemisessa. 

Keskitettyjen palvelujen kautta yritykset hyötyvät lähes 25 000 yliopiston ja ammattikorkeakoulun osaajan viimeisimmästä tietotaidosta. Tutkimusideoiden lisäksi yhteistyö tuo yritysten ulottuville erilaisia monimuototiloja, laboratorio- ja muita infrastruktuuripalveluja yritysten omaa tuotekehitystä ja testaamista varten. 

Innovaatiokeskuksen tehtävänä on myös jalostaa korkeakoulujen omia tutkimustuloksia ja uutta osaamista kaupallisiksi ratkaisuiksi sekä tukea henkilökunnan ja opiskelijoiden yrittäjyyttä. Esimerkiksi Avanto-yrittäjyysohjelma auttaa opiskelijoita ja henkilökuntaa kehittämään liikeideaansa. Tavoitteena on, että vuodessa yliopiston ja korkeakouluyhteisöstä syntyy 5-7 uutta yritystä. 

Innovaatiokeskus syventää molempien korkeakoulujen aiempaa, menestyksekästä yritysyhteistyötä sekä tukee alueen elinvoimaisuutta, kasvua ja kansainvälistä menestystä.  Yhteistyö tiivistyy edelleen  vuonna 2020, jolloin Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa Linnanmaan yliopistokampukselle.

Monipuolista osaamista ja kokemusta 

Innovaatiokeskuksessa työskentelee yhteensä 10 henkilöä molemmista korkeakouluista. Henkilöstöllä on runsaasti kokemusta ja osaamista innovaatiotoiminnasta, monitieteisestä tutkimuksesta sekä liiketoiminnan kehittämisestä.

IPR ja teknologian siirto

Maarit Jokela, innovaatioasiamies. Minulta voit kysyä immateriaalioikeuksista, kuten patenteista ja tekijänoikeuksista sekä keksintöjen kaupallistamisesta. Olen innostunut lisäksi tieteen popularisoinnista eli miten monimutkaisista tutkimustuloksista voi kertoa yleistajuisesti ja mielenkiintoa herättävästi. Harrastan retkeilyä, melontaa, pyöräilyä ja käsitöiden tekemistä.

Pekka Räsänen, innovaatioasiamies. Erityisosaamiseni on tutkimuksessa syntyvien tulosten esimerkiksi keksintöjen arviointi, suojaaminen ja oikeuksien siirto. Kaikista ei-tärkeistä asioista tärkein on jalkapallo. Vietän vapaa-aikaani pelaten itse, vetäen juniorijalkapallojoukkueita ja nauttien pelien ainutlaatuisesta tunnelmasta paikan päällä kaikilla eri tasoilla Pateniemen junioripeleistä Allianz areenalle. Tärkeistä asioista tärkein on perhe, jonka kanssa voin jakaa pelikenttien ainutlaatuisen tunnelman paikan päällä.

Liiketoiminnan kehittäminen 

Janne Haverinen, professori. Olen yrittäjyyden työelämäprofessori. Kehitän tutkimusryhmien ja tutkijoiden tapaa ajatella tutkimuksen taloudellista vaikuttavuutta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tavoitteenani on kehittää kulttuuria, missä tutkimustuloksia sovelletaan kaupallisesti merkittävällä tavalla. Näin sekä yliopisto että ympäröivä maailma hyötyvät tutkimuksen hedelmistä. Vapaa-aikani vietän liikunnan ja omien projektien parissa. Talvisin hiihdän, ja kesäisin pyöräilen ja melon kajakilla. Tykkään myös kirjoittaa. Perheessäni on vaimo, kolme lasta, kaksi mäyräkoiraa ja pupu.

Niina Karvinen, liiketoiminnan asiantuntija. Erityisosaamistani on liikeidean kaupallisen potentiaalin tunnistaminen ja näiden ideoiden sparraus yrityskehittäjänä kohden kaupallisesti kannattavaa liiketoimintaa. Yliopistolla vastaan Avanto -yrittäjyysohjelmasta ja otan mielelläni vastaan myös kaikki siihen liittyvät kysymykset. Työn lisäksi minulle tärkeää on itseni henkinen ja fyysinen kehittäminen. Kehitän jatkuvasti omaa ammatillista osaamistani opiskellen ja ammattikirjallisuuden äärellä. Holistinen hyvinvointi kulminoituu ja vastapainot arkeen löytyvät luonnosta ja skandinaavisista dekkareista.

Katta Siltavirta, Oulun ammattikorkeakoulun Yrittäjyyden ja uuden liiketoiminnan tiimin projektipäällikkö ”Myyntiosaaminen kasvun keskiöön” -hankkeessa. Toimin Innovaatiokeskuksessa Oamkin edustajana.

Jouko Uusitalo, liiketoiminnan kehittämispäällikkö. Vastaan tutkimustulosten kaupallistamisprosessista. Autan tutkijoita ja tutkimusryhmiä mm. tutkimustulosten liiketoiminta- ja markkinapotentiaalin selvittämisessä, tutkimustuloksista syntyvien liikeideoiden jalostamisessa sekä rahoitusmahdollisuuksien selvittämisessä tutkimuslähtöiselle liikeidealle tai perustettavalle yritykselle. Minulla on kemian ja lääketieteen tutkijakokemuksen lisäksi 10 vuoden yrittäjä- ja toimitusjohtajakokemus tutkimuslähtöisestä palveluliiketoiminnasta. Vapaa-ajalla toimin tyttölasten harrastekuskina, tykkään lukea tieteiskirjallisuutta ja opettelen pari- ja lattaritansseja.

 Yritysyhteistyö

Ville Kärkkäinen, Oulun ammattikorkeakoulun yhteyspäällikkö. Tehtäviini kuuluu korkeakoulun työelämä- ja yhteiskuntasuhteiden hoitaminen. Autan mielelläni yrityksiä korkeakouluyhteistyön käynnistämisessä sekä uuden liiketoiminnan synnyttämisessä.

Sami Niemelä, Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja. Vastaan alueellisesta yhteistyöstä eri toimijoiden kesken ja olen mukana rakentamassa Oulusta yhä parempaa ympäristöä innovaatiotoiminnalle. Edistän uusien yrittäjyyttä ja yritystoiminnan kehittämistä tukevien verkostojen syntymistä ja toimintaa. Harrastuksiini kuuluvat kulttuuriset puhdetyöt ja pienliikunta.

Anne Sorvari, yritysasiantuntija. Teen yliopistossa yritysyhteistyötä rakentaen siltoja yritysten ja korkeakoulujen välillä. Minulla on myös kokemusta yrittäjyyden kehittämisestä ja lukuisten yrittäjyystapahtumien ja -yhteisöjen rakentamisesta. Työni lisäksi olen kiinnostunut urheilusta. Olen mukana mm. kehittämässä ilmakitaran mm-kisoja.

Kaisa Still, asiakkuuspäällikkö. Vastaan siitä, että yliopiston monipuolinen osaaminen kohtaa liike-elämän tarpeet eli että meidän tutkimuksemme ja tutkimustuloksemme ovat helposti yritysmaailman käytettävissä, ja luovat arvoa sekä yrityksille että yliopistolle. Erityisosaamiseni liittyy yhdessä tekemisen mahdollistamiseen innovaatioekosysteemeissä. Olen työskennellyt sekä yritysmaailmassa että tutkimusmaailmassa. Olen intohimoinen lukija, varsinkin dekkarit ja elämänkerrat tarttuvat usein mukaani. Lisäksi innostun pitkistä kävelylenkeistä, laskettelusta ja tenniksestä—perheen ja ystävien kanssa.

 

Viimeksi päivitetty: 3.9.2019