Vuoden Alumni 2020

Professori emerita Vuokko Hirvonen

Oulun Yliopistoseura ry nimesi Professori emerita Vuokko Hirvosen Vuoden Alumniksi 2020. Valinnan perusteena on Hirvosen merkittävä työ saamen kielen ja saamelaisen kirjallisuuden sekä alkuperäiskansatutkimuksen hyväksi. Vuoden Alumnin nimityksellä haluttiin myös huomioida saamen kielten ja kulttuurin opetusta Oulun yliopistossa, jossa 50 vuotta sitten vuonna 1970 aloitettiin saamen kielen opetus.

Vuokko Hirvonen on syntynyt vuonna 1955 Utsjoella. Vuokko Hirvonen opiskeli aluksi sosiologiaa Tampereen yliopistossa, mutta siirtyi sitten Oulun yliopistoon. Hän on valmistunut Oulun yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 1990 ja filosofian maisteriksi vuonna 1991. Pääaineenaan hänellä oli saamen kieli ja kulttuuri. Hän täydensi tutkintoaan suomen kielen kirjallisuuden opinnoilla saaden valmiiksi sivuainelaudaturin vuonna 1994.

Vuonna 1999 hän väitteli saamen kielen ja kulttuurin oppiaineesta filosofian tohtoriksi. Väitöskirjassaan Sámeeatnama jienat: Sápmelaš nissona bálggis girječállin hän tutkii saamelaisten naiskirjailijoiden elämänuria. Tutkimus käsittelee neljän sukupolven kirjailijoiden, esiäitien, isoäitien, äitien ja tyttärien tuotantoa. Tämä väitöskirja on ensimmäinen saameksi kirjoitettu väitöskirja maailmassa. Väitöskirjan suomenkielisen version nimi on Saamenmaan ääniä. Saamelaisen naisen tie kirjailijaksi.

Vuokko Hirvonen on toiminut Saamelaisessa korkeakoulussa (Sámi allaskuvla) Norjan Koutokeinossa saamen kielen apulaisprofessorina (1993–2007) ja saamelaisen kirjallisuuden professorina (2007–2017). Saamelaisessa korkeakoulussa hänellä on myös ollut hallinnollisia tehtäviä. Vuokko Hirvonen on toiminut saamelaisen kirjallisuuden professorina Tromssan yliopistossa (2011–2014). Vuosina 2000–2003 hän johti Norjan tutkimusneuvoston hanketta (Norges forskningsråd), jossa arvioitiin Norjan peruskoulu-uudistusta vuodelta 1997. Hän toi vahvasti esille riittämättömät resurssit kaksikielisyyden (norja – saamen kielet) takaamiseksi.

Vuokko Hirvonen on opettanut Oulun yliopistossa Giellagas-instituutissa ja on toiminut mm. vastaväittäjänä, viimeksi FT Sigga-Marja Maggan väitöskirjan tarkastajana. Vuokko Hirvosella on opetuskokemusta myös muista yliopistoista, mm. Helsingin yliopistosta ja Uumajan yliopistosta. Hän on tehnyt yhteistyötä Lakeheadin yliopiston (Kanada) ja Arktisen yliopiston kanssa. Kirjallisuustieteen lisäksi hän on ollut tutkimuksissaan kiinnostunut tutkimuseettisistä kysymyksistä ja koulutustutkimuksesta. Hänellä on lukuisia julkaisuja ja pyydettyjä puheenvuoroja omilta tutkimusalueiltaan. Uumajan yliopisto myönsi vuonna 2019 Hirvoselle kunniatohtorin arvon ansioistaan koulutustutkimuksen parissa.

Vuokko Hirvonen on yhdessä professori Rauna Kuokkasen kanssa kirjoittanut saamelaisen kirjallisuuden perinteestä ja nykysuuntauksista Saamelainen kirjallisuus ennen ja nyt (2015). Tämä teos on kolmikielinen saameksi, suomeksi ja englanniksi. Hän on myös kääntäjä Kaija Anttosen kanssa koonnut ja kääntänyt suomeksi saamelaisen kirjallisuuden uranuurtajan Pedar Jalvin tekstejä. Kirjan nimi on Lumihiutaleita ja pieniä pakinoita. Tämä julkaistiin vuonna 2017. Saamenkielisen koulutuksen ja tutkimuksen edistämisen parissa elämäntyönsä tehnyt Vuokko Hirvonen on esimerkillään kannustanut saamelaisia korkeakouluopintoihin.

Viimeksi päivitetty: 18.12.2020