Agenttien arviointi

Agentteja kokeiltaessa on kiinnitetty huomiota (myöskin agentin tehtävästä riippuen) seuraaviin seikkoihin:

SiteSeer

SiteSeer käy läpi käyttäjän antaman bookmarkin. Bookmarkin on hyvä olla jaettu aiheittain "kansioihin", jotta agentin on helpompi löytää eri aihealueen linkit. Linkkien perusteella SiteSeer etsii toisia käyttäjiä, joiden bookmarkista löytyy samanlaisia linkkejä. SiteSeer ei siis käy läpi itse dokumentteja, eikä hae niistä esimerkiksi hakusanoja, joita etsisi toisten käyttäjien bookmarkista löytyvistä linkeistä. SiteSeer käy läpi vain URL:t bookmarkeista, ja etsi täsmälleen samoja URL:ja, ja tarjoaa linkkejä, joita löytyy toisten käyttäjien, vastaavia URL:ja sisältävistä bookmarkeista. SiteSeer oppii sitä mukaa kun käyttäjiä, ja näin myös bookmarkeja, tulee lisää. Kansioihin ryhmitellyt linkit muodostavat agentin "tietämyksen", jonka perusteella agentti suosittelee käyttäjälle henkilökohtaisesti linkkejä. [25.] Pelkkään URL:ien etsimiseen ja täsmäyttämiseen, ja samaan klusteriin kuuluvien linkkien palauttaminen tulosjoukkona ei välttämättä vaadi kovin kehittynyttä agenttien kommunikointitapaa. Siinä mielessä SiteSeeriä voi ajatella älykkäänä agenttina, että se muodostaa koko ajan tietämyskantaa bookmark -listojen perusteella, mutta muunlaista "älykkyyttä" siitä on vaikea löytää.


Firefly

Firefly on agentti, joka muodostaa käyttäjästä profiilin käyttäjän valintojen mukaan, ja hakee kaikkien käyttäjien muodostamasta tietokannasta henkilöitä, joilla on vastaavia mieltymyksiä. Tätä kutsutaan henkilökohtaisten profiilien yhteensovittamiseksi (collaborative filtering). [27.] Jokaisella käyttäjällä on henkilökohtainen Firefly Passport, joka sisältää käyttäjän profiilin. Käyttäjä voi muokata omaa Passportiaan. Firefly -agentti siirtyy käyttäjän mukana eri markkinapaikoille (tietyt palvelimet, mm. Filmfinder, Yahoo, Bignote) ja tekee suosituksia kaupallisista tuotteista (esim. kirjoista, ohjelmista tai musiikista) tai WWW -sivuista.

Firefly on tehty sosiaaliseksi tiedonhankintaympäristöksi. Toisten käyttäjien kanssa voi kommunikoida, ja se koetaan olennaiseksi tiedonhakua auttavaksi piirteeksi. Käyttäjä voi valita joitain toisia käyttäjiä, joiden mieltymyksistä hän voi saada tietoa ja näin vinkkejä omaan tiedonhakuunsa. Venues -vaihtoehto pitää sisällään useita keskusteluryhmiä, joiden aiheet on määritelty. Käyttäjä voi luoda myös oman keskusteluryhmänsä.

Firefly muodostaa tietämyskantaa, profiilia kustakin käyttäjästä, ja muotoilee sitä jatkuvasti käyttäjän preferenssien mukaan. Tämän voi nähdä olevan jonkinlaista oppimista. Tietämyskantaa päivittävät jatkuvasti myös tiedot toisten käyttäjien profiileista ja niiden muutoksista. Agentti saa siis jatkuvasti uutta tietoa, ja uusia viitteitä, joita se voi tarjota käyttäjälle hänen profiilinsa mukaan. Palvelu painottuu selvästi viihteeseen, ja sosiaaliseen kanssakäymiseen, ja voi olla hauska ajanviettotapa. Ammattimaiseen tiedonhakuun siinä on kuitenkin "turhaa", eikä tiedonhaku ole perusteellista ja nopeaa.

Go-Get-It

Go-Get-It -agentista on useita evaluointiversioita eri palvelimilla, ja nämä eroavat hiukan toisistaan. Tässä on käytetty versiota ggi2.zip. Agentti lähtee hakemaan dokumentteja aina samasta pisteestä, joka on AltaVistan hakupalvelu. Nopeasti agentti käy läpi muitakin palveluja. Agentille ei voi itse määritellä palvelinta, josta se aloittaa dokumenttien etsimisen. Jos agentti ei jostain syystä pääse hakemaan jotain dokumenttia, se ilmoittaa mikä on vikana. Syynä on monesti se, että agentti hakee nopeasti, eikä jää odottelemaan jos jonkun sivun lataaminen on hidasta. Go-Get-It löytää suomalaisiakin dokumentteja. Löydetyistä dokumenteista hakusanat on korostettu eri värillä. Agentti hakee sivut ilman kuvia, mutta haluttaessa voi hakea myös dokumenttien kuvat. Agentti tallentaa sivut omalle koneelle käyttäjän halutessa, ja sen voi neuvoa tarkkailemaan mahdollisia muutoksia haluamillaan sivuilla. Jonkun tallennetun sivun muututtua agentti päivittää sivun myös omalle koneelle. Go-Get-It on selkeästi liikkuva agentti, ja jossain määrin autonominenkin. Koska se ei kuitenkaan opi, ja hakee dokumentteja puhtaasti täsmäyttämällä annettuja hakusanoja, se ei ole älykäs agentti, jos termi ymmärretään kapeasti.

EchoSearch

EchoSearch -ohjelma haetaan omalle koneelle. Ohjelma on ns. metahakukone, joka käyttää hyväkseen muita hakukoneita. EchoSearchille annetaan hakusanat tyhjillä väleillä erotettuna, halutessaan voi tehdä edistyneen (advanced) haun, joka tarkoittaa mahdollisuutta lisätä sanoja, joiden tulee/ei tule esiintyä haetuissa dokumenteissa, tai painottaa jotain hakusanoja. Tekemäänsä hakua voi muotoilla uudelleen, ja haettavien dokumenttien määrän voi määritellä itse, samoin hakukoneet, joista haku tehdään. EchoSearch hakee viitteitä joko WWW- tai Usenet-dokumentteihin, ja joko hakukoneiden tai käyttäjän määrittelemien bookmarkien perusteella. EchoSearch järjestää viitteet aakkosjärjestykseen, tai käsitteiden perusteella ja hakee ne käyttäjän koneelle. Käyttäjä voi säästää yhteysaikaa katsellessaan dokumentteja omalta kovalevyltään, ja valitessaan vasta ne nähtyään sivut joita haluaa tarkastella syvemmin itse palvelimelta. EchoSearch käy läpi löydetyt dokumentit, tallentaa ne omalle koneelle, ja käyttäen NLP:a listaa ne sen mukaan relevanssijärjestykseen, ei siis pelkän sanafrekvenssin mukaan.

EchoSearchin tapainen metahakukone voi nopeuttaa ja helpottaa tiedonhakua, jos yksittäinen hakukone ei riitä tuomaan hyviä tuloksia. Toisaalta se ei voi itse hakuprosessiin tuoda älykkyyttä sen enempää kuin hakukoneissa itsessään on. EchoSearchia ei mainostetakaan älykkäänä agenttina. Oikeastaan ainoa piirre, joka voisi oikeuttaa kutsumaan EchoSearchia älykkääksi agentiksi, on luonnollisen kielen prosessoinnin (NLP) käyttö dokumenttien järjestyksen määrittelyssä. Tämä ei kuitenkaan näy poikkeuksellisen hyvänä tulosjoukon järjestyksenä. Tiivistelmät sivuista ovat sivulta suoraan poimittuja lauseita. EchoSearch voi esittää tulokset monella tavalla, käyttäjän toiveen mukaan. EchoSearch -hauissa voi käyttää siis, kuten hakukoneiden hauissakin, suomenkielisiä hakuja ja henkilöhakuja. Kehittyneitä hakukoneiden piirteitä EchoSearch ei voi kuitenkaan hyödyntää, koska ne eroavat niin paljon eri hakukoneiden välillä.

javElink

javElink on agentti, joka kertoo käyttäjälle hänen antamastaan URL -listasta sivut, jotka ovat muuttuneet. Käyttäjä lisää listaan sivuja, agentti tallentaa sivun koodin, ja muodostaa dokumentista tiivistelmän. Käyttäjä voi ladata myös oman bookmarkinsa agentin tarkistuslistaksi, siitä on kuitenkin erikseen merkittävä dokumentit, joita agentin tulee tarkkailla. Score -numerotunnus kertoo sivun "muuttuvuuden", suuri luku kertoo että sivu on muuttunut useita kertoja lyhyen ajan sisällä, pieni luku taas että muutoksia on ollut vähän tai ei ollenkaan. Jos sivun otsikon kohdalla on pieni värikäs sivun kuva, sivu on muuttunut edellisen tarkistuskerran jälkeen. Klikkaamalla sivun kuvaa agentti näyttää värein, mitkä kohdat sivusta ovat muuttuneet. Eri värit kuvaavat eri muutoksia; mitä on muutettu viimeisimmän tarkistuskerran jälkeen, sitä ennen tai poistettu sivulta. Agentti näyttää kuvakkeella, jos sivu on väliaikaisesti tavoittamattomissa, tai sivua ei ole ollenkaan.

WBI

WBI suorittaa seuraavia toimintoja:

WBI:n idea perustuu siihen, että käyttäjä löytää hyviä kulkureittejä, ja haluaa kulkea samoja reittejä uudelleenkin. Toisinaan näin tietysti on, ja on hyvä löytää jostain reitti jota on aiemmin kulkenut. Mutta saman avun vailla muutamia hienouksia voi saada selaimen history -listasta, ja vähemmällä vaivalla. WBI pyrkii kuitenkin kehittämään listaa sivuista sen mukaan, kuinka usein käyttäjä sivuilla vierailee. Linkkien toimivuudesta ja nopeudesta on mukava tietää, mutta väreihin ei kannata luottaa liiaksi, toimimattomaksi merkitty linkki onkin vain usein hitaanlainen. Älykkääksi agentiksi WBI:tä ei voi sanoa, sen toiminnot ovat mekaanisia, eikä se opi, tai suorita päättelyä. WBI on suhteellisen helppokäyttöinen, mutta saatu hyöty ei ole kovin suuri. WBI on lyhennelmä sanoista Web Browser Intelligence, mutta tekoälyn mukaista älykkkyyttä ohjelmassa ole.

Autonomy

Autonomya voi sanoa jo jonkintasoiseksi älykkääksi agentiksi. Siinä on useita ns. älykkyydeksi määriteltyjä piirteitä, kuten luonnollisen kielen hakulauseen perusteella dokumenttien hakeminen, oppiminen käyttäjän antaman palautteen perusteella ja liikkuminen autonomisesti verkossa. Käyttöliittymä on tehty mahdollisimman hauskaksi, käyttäjä nimeää koiran, jota hän "treenaa" tiedonhakuun kuvailemalla lauseilla kiinnostuksen kohdettaan, ja sitä, mistä ei kyseisen aiheen yhteydessä ole kiinnostunut (advanced search). Agentti oppii Cambridgen Neurodynamics:n kehittämän neuroverkkosovelluksen kautta. Käyttäjän antama palaute muodostaa mallin, jonka mukaan agentin hakuperusteet muuttuvat. Palautetta voi antaa joko suoraan, valitsemalla esimerkkidokumentin agentin jo löytämien perusteella, tai epäsuoraan Agentti käyttää neuroverkkoa myös mallintunnistukseen (pattern recognition) tarkastelemalla hakulausetta, etsimällä siitä avaintermejä, ja määrittelemällä niiden relevanssin haun kannalta. Agentin kerrotaan soveltavan myös sumeaa logiikkaa päättelyssään dokumenttien relevanssista. Agentti ei siis hae pelkästään avainsanojen perusteella, vaan etsimällä dokumentteja käsitteiden perusteella. Sumean logiikan avulla se voi päätellä, mitkä termit ovat läheisiä tai vastavat toisiaan. Löydettyään dokumentin, jonka se arvioi vastaavan käyttäjän toivomuksia, agentti käy läpi myös ko. dokumentin linkkejä löytääkseen lisää vastaavanlaisia dokumentteja. [3.] Agentin voi lähettää hakemaan myös kuvia. Autonomy lähtee yleensä hakemaan AltaVistasta, ja liikkuu nopeasti palvelimelta toiselle. Joutuessaan umpikujaan se palaa AltaVistaan, ja lähtee seuraamaan uutta reittiä. [1.] Henkilöhaut ja suomenkieliset haut onnistuvat kyllä agentilla, mutta niiden, kuin muidenkin "vaikeiden aiheiden" haut voivat kestää kauan aikaa, ennenkuin joukosta alkaa löytyä sopivia dokumentteja.

Pääsivulle

-> Johtopäätökset