Tällä ruudulla on lisätietoja. Käytä back-painiketta palataksesi edelliselle ruudulle!

Monet aidot talvisiementäjät, mm. ns. talventörröttäjät, karistavat siemenensä lumelle. Ruohovartisia talvisiementäjiä lienee meillä lähes parisataa lajia. Osa niistä on luonnonvaraisia, paljon on talvisiementäviä rikkakasveja. Myös muutamat varpumaiset lajit talvisiementävät.

Talventörröttäjä = ruohovartinen kasvi, jonka kuolleet osat säilyvät pystyssä lumen päällä. Käsite talventörröttäjä ja talvisiementäjä ovat hieman epämääräisiä, sillä riippuu tietysti sää- ja lumiolosuhteista, ulottuuko kasvi lumen päälle, ja karistaako se siemenensä sinne.

Ruohovartisia talvisiementäjiä ovat mm. monet heinät, kohokkikasvit, riskikukkaiset, ruusukasvit, naamakukkaiskasvit ja mykerökukkaiset. Tavallisia ovat esim. ahdelauha, nurmilauha, hietakastikka, järviruoko, koiranputki, mesiangervo, kultapiisku ja sarjakeltano.

Talvella siementäviä rikkakasveja ovat mm. jauhosavikka, juolavehnä, nokkonen, piharatamo, marunat, siankärsämö, takiaiset, ohdakkeet, valvatit ja pietaryrtti.

Esim. kanerva, puolukka ja karpalolajit siementävät (osittain) talvella.

Talventörröttäjiä Oulussa helmikuussa -07. Kuvassa mm. pietaryrtti (Tanacetum vulgare), pujo (Artemisia vulgaris) ja hietakastikka (Calamagrostis epigeijos). Lunta on Oulun seudulla usein aika vähän - niin nytkin.