Abiopas 2010

Opiskelijahaastattelussa Elias Vaattovaara

Lääketieteellinen tiedekunta

Elias Vaattovaaran uravalinta sai lähtölaukauksen kun hän sovitti ylleen isosiskon labratakkia. ”Tuli sellainen fiilis, että kyllä tällainen takki päällä voisi töitä tehdä”, Elias kuvailee ja lisää, että oikeasti päätökseen vaikutti toki hyvät työllistymisnäkymät sekä mahdollisuus auttaa ihmisiä. Kolarista kotoisin oleva nuorimies suoritti ylioppilastutkinnon Oulussa Kastellin lukiossa ja sai myös sieltä vaikutteita. ”Lukiokavereiden vanhempien joukossa oli paljon lääkäreitä ja Kastellin lukiosta tuntuu muutenkin hakeutuvan kohtuu paljon opiskelijoita kivenheiton päässä sijaitsevaan lääketieteelliseen tiedekuntaan”, Elias kertoo.

Opiskelun alku on ollut Eliaksen mielestä erilaista mitä hän odotti. Se on sisältänyt teoreettista opiskelua ja paljon kemiaa, biologiaa ja molekyylitason asioiden läpikäymistä. ”Solutoiminnan ja muun teorian läpi kahlaaminen voi säikäyttää, mutta myöhemmin oivaltaa, että se muodostaa pohjan tiedon soveltamiselle kliinisessä työssä”, Elias sanoo. ”Nyt kahden opiskeluvuoden jälkeen odotan innolla pääsyä sairaalaan tekemään potilastyötä ja oppimaan käytännön harjoittelun kautta”.

Elias myöntää, että opiskelijoiden keskuudessa katsotaan tarkalla silmällä television sairaalasarjoja, kuten Housea ja Greyn anatomiaa. ”Niistä etsitään virheitä ja keskustellaan mitä olisi pitänyt tehdä toisin”, Elias naurahtaa, mutta alleviivaa heti perään ettei sairaalaelämä todellisuudessa ole niin draamaa kuin televisiossa.

Vaikka suuri osa opiskelijaelämästä keskittyy Linnanmaan kampukselle, yhteiset illanvietot ja tapahtumat laajentavat kontakteja myös muiden alojen opiskelijoihin. ”Omalla aktiivisuudella asiaan voi vaikuttaa paljon”, Elias huomauttaa. ”Se hyvä puoli lääkiksen tiiviissä porukassa on, että melkein kaikki oman alan opiskelijat tuntee nimeltä.”

Elias kertoo pitävänsä Oulua miellyttävänä opiskelukaupunkina. Vapaa-ajan viettoon on runsaasti mahdollisuuksia ja Eliaksen kohdalla siihen kuuluu tennis ja avantouinti. ”Lääketieteen opiskelijoille löytyy mukavasti harjoittelupaikkoja”, Elias toteaa. ”Viime ja tulevan kesän vietin sairaalalla tekemässä lähihoitajan sijaisuuksia ja potilaskuljetusta. Mitä pidemmällä lääketieteen opinnot ovat, sitä varmemmin löytyy oman alan kesätöitä.”

Tässä vaiheessa Elias ei vielä osaa sanoa mihin hän erikoistuu lääkäriksi valmistumisen jälkeen. ”Saatan ehkä palata Lappiin kotiseudulle”, mies vihjaisee. ”Jossain päin Pohjois-Suomea tulen todennäköisesti asumaan.”

Eliaksen mielestä lääkärin ammatti sopii kaikille, joilla on avoin perusluonne ja kiinnostus ihmistä ja heistä huolehtimista kohtaan. ”Kuka vaan pärjää, jos tuntee alalle vetoa”, Elias pohtii ja tähdentää, että omaa uraa voi mielenkiintonsa mukaan suunnata monin tavoin. ”Se hyvä puoli lääketieteen opiskelussa on, että horisontissa siintää kirkkaana ammatti, jota varten opiskellaan. Lääkistä voisi siten kuvailla eräänlaiseksi akateemiseksi ammattikouluksi”, Elias sanailee.